Anunci de la secretària de Salut Pública

Salut canviarà el protocol de proves de Covid per rebaixar la pressió dels CAP

L’excessiva feina als CAP per la cinquena onada de la pandèmia obliga la Generalitat a fer modificacions

Salut canviarà el protocol de proves de Covid per rebaixar la pressió dels CAP

Álvaro Monge

4
Es llegeix en minuts

El Departament de Salut treballa amb un nou protocol per descongestionar la feina dels centres d’atenció primària (CAP). Ho ha anunciat aquest dilluns la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio. La responsable de la Generalitat ha advertit que «cal racionalitzar l’activitat i els protocols», després que en els últims dies s’hagi detectat un increment de la pressió als CAP.

Els contagis s’han localitzat principalment entre els joves: tenen entre 18 i 29 anys, tot i que també n’hi ha a la trentena. No emmalalteixen greu i no acudeixen a l’hospital, però sí als CAP,  on els fan les proves diagnòstiques i el seguiment (d’ells i dels seus contactes), a més de liderar el procés de vacunació. Aquesta acumulació de feina, que ha generat les queixes dels professionals d’aquests centres, és la que obliga ara el Departament de Salut a plantejar-se canvis.

Salut ja «no recomana fer proves en contactes estrets correctament vacunats», unes persones que a més continuaran estant exemptes de fer quarantena. Això és vàlid només per als correctament vacunats i asimptomàtics, ja que en el cas que presentin símptomes sí que es recomana fer una PCR i una seqüenciació, per portar a terme un seguiment de quina variant està causant la reinfecció.

En termes generals, Salut manté el test en els contactes estrets dels no correctament vacunats (amb una dosi o cap) però, donat l’augment de casos, indica que per això es podran utilitzar indistintament la PCR o els tests d’antígens. Salut assenyala que, sempre que sigui possible, els CAP han d’implementar punts de proves fora dels centres i mantenir circuits interns amb separació de les consultes de malalties respiratoris.

Quant al rastreig de casos, es mantenen les trucades a tots els contactes estrets d’un positiu però s’utilitzarà una versió simplificada de l’enquesta per reduir el temps de durada. El seguiment d’aquests contactes estrets quedarà reduït a la trucada del primer dia de quarantena, amb la qual cosa s’eliminaran les del dia 7 i 10.

Quarantena

El nou protocol pràcticament elimina la quarantena del personal sanitari amb doble pauta de vacunació si han sigut contacte estret d’un positiu, i el protocol indica que el dia de la definició com a contacte estret, al professional se li farà una PCR. «Si el resultat és negatiu o, malgrat ser positiu es considera que no hi ha transmissibilitat o que es tracta d’una infecció passada, el professional pot treballar amb les mesures adequades de protecció», destaca el text.

En aquest sentit, només es farà un aïllament «si la PCR és positiva i es considera que hi ha una transmissió activa», mentre que fins ara es decretava quarantena amb PCR negativa a professionals sanitaris tot i que estiguessin immunitzats.

«És un risc, perquè pot causar un brot entre els professionals», ha avisat en declaracions a Efe el responsable de salut laboral de la Federació de Sanitat de CCOO, Paco Pareja, que ha destacat que una persona vacunada podria tenir capacitat de transmetre el virus.

El sindicalista atribueix aquest canvi del protocol al fet que el Departament de Salut vol evitar perdre professionals als CAP, en un moment de congestió i en període de vacances d’estiu del personal.

Recomanació «insistent» de mascareta

La gravetat de la malaltia «no és la mateixa que fa uns mesos», ha valorat Carmen Cabezas. També ha explicat que s’ha treballat sobre l’oci nocturn però no ha avançat cap aspecte. Al ser preguntada sobre si una possibilitat era tornar a fer obligatòria la mascareta a l’exterior, ha reconegut que seria «impossible» en el marc legislatiu actual però el Govern recomana el seu ús de manera «molt insistent».

Rècord de vacunacions

Una altra de les dades que ha revelat la responsable de la Generalitat és que aquest cap de setmana s’ha batut un nou rècord de vacunacions, amb 723.000 dosis. En alguns dels punts on s’ha dispensat la vacuna sense cita prèvia s’han arribat a fer sis hores de cua.

Notícies relacionades

També ha confirmat que la vacunació dels adolescents de 12 a 15 anys començarà abans de l’inici del curs escolar. Per ara prioritzen la vacunació del col·lectiu de més de 40 anys, pels riscos que corren si emmalalteixen, i ha demanat «solidaritat» als més joves si es troben amb dificultats a l’hora de demanar cita i vacunar-se.

Sense repercussió a l’uci

Respecte a l’alça del coronavirus entre els joves, Cabezas ha afirmat que a Salut estan «preocupats», tot i que de moment no repercuteixi ni en les xifres d’ingressats a l’uci ni en la mortalitat. «Però alhora pensem que amb una bona estratègia de vacunació com la que tenim podem parar els efectes greus d’aquesta malaltia», juntament amb les altres mesures de protecció, ha conclòs.