Pandèmia de Covid-19

L’escalada de contagis trastoca tots els plans

  • Les noves infeccions a Catalunya, tot i que no generin letalitat, estan provocant confinaments, retards en els resultats de les PCR en alguns CAP per l’allau de proves o impossibilitat de tornar a atendre els pacients crònics

L’escalada de contagis trastoca tots els plans

Álvaro Monge

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La cinquena onada de Covid-19 continua imparable a Catalunya, que només aquest divendres ha registrat 5.304 nous contagis amb una mitjana d’edat de 27 anys. Són xifres diàries que no es veien des del gener, després del final del Nadal que va causar un nou pas enrere en la desescalada. Catalunya ha tornat avui a entrar en risc «molt alt» a l’assolir en l’EPG (o risc de rebrot) els 282 punts, 83 més que dijous. L’escalada de contagis trastoca tots els plans: obliga a confinar persones i famílies senceres, provoca retards en els resultats de les PCR i impossibilita reprendre l’atenció dels pacients crònics en els CAP.

A l’altre costat de la balança hi ha que aquest divendres no s’ha registrat cap mort per coronavirus i això és gràcies a la vacunació: la gent susceptible d’emmalaltir greument està protegida, pel que ja no ingressen en hospitals ni ucis ni acaben morint. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha reconegut que de no ser per les vacunes Catalunya tornaria a estar confinada. La mortalitat del virus continua sent la menor de tota l’epidèmia.

No obstant, aquesta tensió en el sistema sí que s’està traslladant de manera molt preocupant als centres d’atenció primària (CAP), que s’encarreguen de de fer les proves diagnòstiques, el seguiment de contactes i de vacunar. De fet, és tal el nombre de nous diagnòstics en els centres de salut (al voltant d’un 50% de les sospites que arriben acaben confirmant-se), que alguns CAP de Barcelona asseguren que els resultats de les PCR ja estan tardant entre 48 i 72 hores en arribar, quan abans tardaven, la majoria, 24 hores, com confirmen a aquest diari fonts de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic). La Conselleria de Salut, no obstant, nega que això sigui un problema majoritari i ho atribueix a «casos puntuals» o a «altres problemes» logístics.

Impossible tornada a la normalitat

Però, tot i que aquest augment de contagis (especialment significatiu a Barcelona i la seva àrea metropolitana) no està tenint un impacte assistencial en hospitals, sí que podria provocar un col·lapse de l’atenció primària. Els CAP fan seguiment, per exemple, dels pacients crònics, que durant aquest últim any i mig no han tingut les cures necessàries perquè la Covid-19 ho ha absorbit tot. Si fa unes setmanes els centres de salut van començar a reorganitzar-se per atendre aquests pacients, ara han hagut de fer marxa enrere per tornar a dedicar-se per complet a la pandèmia, ja que els contagis creixen exponencialment.

I l’augment de contagis també afecta la vida quotidiana de la població. Els confinaments, ja siguin per contagi o per haver estat en contacte amb un positiu, obliguen moltes famílies a refer els plans d’estiu. Tampoc s’ha d’oblidar que part d’aquests joves que contrauen la malaltia, tot i que no entrin en un hospital, sí que poden acabar desenvolupant Covid-19 persistent, com ha recordat el conseller Argimon aquest divendres en una entrevista a RAC-1.

Creixement exponencial

El creixement pandèmic és un fet. El Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha alertat a través de les xarxes que aquesta és la setmana amb més nombre de casos en els CAP des que hi ha registre. I probablement, diuen, el màxim de visites després del març del 2020. «Arribem als 11.000 casos diagnosticats en primària en una setmana», remarquen.

«Volem expressar tot el nostre recolzament a tot el personal dels CAP. Desitgem que tinguin tots els recursos possibles per fer front al seguiment dels casos i que puguin tallar el màxim de cadenes de contagi a fi d’alentir la pujada», han escrit en un tuit.

Segons les dades actualitzades aquest divendres per Salut, hi ha 475 persones hospitalitzades amb Covid, dues més que ahir, de les quals 115 estan greus a l’uci, quatre menys que les notificades ahir. Aquestes dades últimament són bastant estables.

Notícies relacionades

A més, un altre dels indicadors de referència, la velocitat de propagació del virus (l’Rt) és d’1,71 punts, gairebé dues dècimes més que aquest dijous, cosa que significa que el virus està en expansió. A la regió sanitària de Barcelona és fins i tot més elevada: està a 1,93 punts, una cosa que tampoc es veia des de gener.

Darrere d’aquests indicadors es troba no només la desprotecció d’uns joves que no estan vacunats, sinó també la variant delta (índia), que és fins a un 60% més contagiosa que l’alfa (la britànica). Segons els sanitaris, aquesta variant (que serà la dominant a Catalunya la setmana vinent) provoca, no obstant, una simptomatologia «més subtil», més similar a un «refredat comú», amb mucositat i sense provocar febre.