Inquietud a Salut

Argimon: «Si no fos per les vacunes, estaríem tancats amb pany i clau»

Argimon: «Si no fos per les vacunes, estaríem tancats amb pany i clau»

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts

«Si no fos per les vacunes, estaríem tancats com a la primera onada, amb pany i clau». Amb aquesta contundència s’ha manifestat aquest divendres el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, a l’expressar la seva preocupació per la cinquena onada de coronavirus que està registrant Catalunya en els últims dies.

En una entrevista amb RAC-1, el titular de Salut també ha manifestat la seva inquietud pel risc que corren els majors de 40 anys que no han completat la pauta de vacunació, i ha augurat que alguns dels infectats en aquesta franja d’edat podrien acabar a l’uci.

Argimon ha confiat en l’eficàcia de les vacunes per contenir l’avenç exponencial de l’epidèmia a Catalunya (en les últimes 24 hores s’han registrat «entre 5.100 i 5.200 casos»), tot i que ha recordat que no tenen una protecció del «cent per cent», per la qual cosa algunes persones vacunades acabaran emmalaltint, ha afirmat. És precisament l’eficàcia de les vacunes, la que permet que, malgrat el fort increment de casos, la corba d’ingressos i de morts «continuï plana», ha dit.

Els tests i l’oci nocturn

El conseller s’ha negat a atribuir l’alça de la pandèmia a Catalunya a l’oci nocturn. «El problema és l’oci, no només l’oci nocturn», ha dit. També ha afirmat que l’oci nocturn s’haurà d’organitzar per fer test d’antígens abans d’entrar als locals i que s’està treballant per «afinar» el pla sectorial que ha permès l’obertura de les discoteques. En aquest context, ha concretat que Salut no pot organitzar el dispositiu i que haurà de ser el mateix sector el que ho faci. El test ràpid s’hauria de fer just abans d’entrar, no dies abans, davant la capacitat infectiva de la variant delta. La patronal estatal de l’oci nocturn Spain Nightlifeexigeix implementar el protocol de test previ més codi QR per accedir als locals, una solució que veuen com «l’única immediata i eficaç» per reduir els contagis de la variant delta entre joves.

El repunt de contagis

El conseller ha expressat la seva preocupació davant el gran repunt de contagis que s’ha registrat en els últims dies, en els quals les xifres s’han multiplicat per deu. I ha demanat no banalitzar el virus perquè tot i que els contagis es concentren entre els joves ara, aquests també poden acabar a l’uci o veure’s afectats per Covid persistent. La previsió del conseller és que la corba d’hospitalitzacions continuï sent plana, per l’efecte de la vacunació entre els més grans. No obstant, estimen que hi pot haver uns 14 hospitalitzats més per dia en els pròxims dies. Com a nota positiva, ha explicat que les xifres de dimecres van ser «una mica millor» que les de dimarts.

La reincorporació dels funcionaris

En aquests escenari, ha expressat la seva confiança a no veure’s obligat a «tornar enrere» amb les restriccions i ha confirmat que la Generalitat ordenarà el retorn progressiu dels empleats públics a la feina presencial a partir d’aquest dilluns.

Notícies relacionades

La proposta de la Generalitat és un retorn a la presencialitat progressivament fins al setembre. La Secretaria d’Administració i Funció Pública té previst dictar una nova instrucció que reguli noves mesures organitzatives i de prevenció i seguretat. En concret, proposa dos dies de teletreball i tres de presencialitat. La instrucció s’aprovarà després que el Procicat doni el vistiplau i Argimon ha previst que entri en vigor dilluns vinent.

Sobre el fet que els diagnosticats amb un test d’antígens no poden descarregar-se el certificat digital europeu per viatjar, ha recordat que correspon al Govern i per això se li estan demanant que pressioni per modificar-lo.