L'Unicef subministrarà 2.000 milions de vacunes contra la Covid a 92 països pobres

L'agència de l'ONU, que anualment aconsegueix 2.000 milions de fàrmacs per combatre malalties en gairebé un centenar de països, estudia la logística per transportar les dosis contra el coronavirus l'any que ve

zentauroepp53177108 file photo  a doctor prepares a syringe as part of the start201123171138

zentauroepp53177108 file photo a doctor prepares a syringe as part of the start201123171138 / ERIC GAILLARD

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Unicef ha explicat aquest dilluns que està estudiant la logística necessària per transportar prop de 2.000 milions de dosis de la vacuna de la Covid-19 durant el 2021 i, per poder fer-ho, s’ha reunit amb grans empreses aèries i amb més de 350 socis del sector logístic, incloses companyies de transport aeri i marítim.

L’agència per a la infància de l’ONU treballa per preparar el subministrament de vacunes contra la Covid-19 a 92 països, en el que seria l’operació més gran d’aquest tipus en tota la història de l’organització.

Mentre continua el treball per desenvolupar vacunes contra la Covid-19, l’Unicef està «accelerant els esforços amb aerolínies, empreses de càrrega, navilieres i altres associacions de logística per subministrar vacunes vitals de la manera més ràpida i segura possible», ha assenyalat Etleva Kadilli, directora de la Divisió de Subministraments de l’organització.

Una operació descomunal

Aquesta col·laboració ha d’assegurar que hi hagi capacitat de prou transport, així com identificar possibles problemes i necessitats per a una «operació històrica i descomunal» d’entrega de vacunes, xeringues i més equips de protecció per als treballadors de primera línia, segons afirma l’Unicef. 

L’agència de l’ONU, en col·laboració amb l’Organització Panamericana de la Salut (OPS), s’encarregarà de coordinar la compra i entrega de vacunes per a 92 països d’ingressos baixos i mitjans.

Seran vacunes de fabricants que han arribat a acords amb la plataforma Covax –una coalició de 172 països que busca garantir l’accés de la vacuna contra el coronovirus als països més pobres–, el mecanisme liderat per l’Aliança de Vacunes Gavi, la Coalició per a les Innovacions en Preparació per a Epidèmies i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per facilitar l’accés a la immunització a tots els països.

Àmplia experiència 

L’Unicef és el principal comprador de vacunes del món i anualment aconsegueix més de 2.000 milions de dosis de vacunes de diferents malalties per a les immunitzacions rutinàries i en resposta a brots èr a gairebé un centenar de països.

La companyia, per tant, té experiència en la coordinació de milers d’enviaments amb diferents requisits de refrigeració, un assumpte vital per a la vacuna contra la Covid-19, ja que, per exemple, el producte desenvolupat per Pfizer BioNTech –el primer a sol·licitar aprovació a les autoritats– necessita mantenir-se a 70 graus centígrads sota zero.

El subministrament es planteja especialment problemàtic en països menys desenvolupats, on els sistemes capaços de mantenir aquestes temperatures són escassos, tot i que empreses com Pfizer estan treballant en equips especials per a l’enviament de les vacunes en les condicions requerides.

A més, l’Unicef remarca la necessitat d’una gran coordinació per evitar que el projecte per a la immunització contra el coronavirus afecti programes rutinaris per a altres malalties. «El recolzament de governs, socis i el sector privat serà fonamental per transportar les vacunes de malalties mortals com el xarampió, la diftèria i el tètanus, igual com la Covid-19, de la manera més eficient possible», ha assenyalat Kadilli.

Disponibilitat per al 2021

Notícies relacionades

L’Unicef va començar a acumular el mes passat més de 1.000 milions de xeringues per poder assegurar la seva disponibilitat el 2021 de cara a la vacunació contra el coronavirus.

Des de l’inici de la pandèmia, l’agència explica que ha entregat equips contra el virus, com ara mascaretes, oxígens i proves de diagnòstic, per un valor de 190 milions de dòlars –160 milions d’euros–.