la carrera contra la pandèmia

L'OMS creu que la vacuna anti-Covid no estarà disponible massivament abans del 2022

Els grups de risc, en canvi, podrien ser immunitzats a mitjans de l'any que ve, segons la cap de científics de l'organització

zentauroepp54356922 a nurse administers china s sinovac coronavirus potential va200805173104

zentauroepp54356922 a nurse administers china s sinovac coronavirus potential va200805173104 / AMANDA PEROBELLI

3
Es llegeix en minuts
Efe

La cap de científics de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Soumya Swaminathan, ha recordat aquest dimecres que no espera que les possibles vacunes contra la Covid-19 estiguin disponibles per a la població general abans de dos anys, tot i que els primers grups de risc podrien ser immunitzats a mitjans del 2021.

«Molts pensen que a principis de l’any vinent arribarà una panacea que ho resolgui tot, però no serà així: hi ha un llarg procés d’avaluació, llicències, fabricació i distribució», ha remarcat l’experta índia en una sessió de preguntes i respostes amb internautes a través de les xarxes socials.

Swaminathan ha indicat que des de l’organització es maneja com a escenari més optimista la primera arribada de vacunes a diversos països a mitjans de l’any vinent, moment en què s’haurà de donar prioritat als grups de més risc, ja que llavors encara no s’hauran pogut produir dosis per a tota la societat.

«És la primera vegada en la història que necessitem milers de milions de dosis d’una vacuna», va afirmar la científica en cap de l’OMS, que va explicar que, a tot estirar, en les campanyes massives de vacunació anuals contra altres malalties es necessiten centenars de milions de dosis.

Sanitaris, gent gran i amb malalties

En la selecció de grups prioritaris per rebre la vacuna, l’experta índia ha insistit que «els treballadors sanitaris haurien de ser els primers, i quan arribin més dosis han de ser per a la gent gran i persones amb altres malalties, per anar així cobrint més i més població, un procés que portarà un parell d’anys».

Fins aleshores, ha remarcat Swaminathan, «la gent ha de ser disciplinada», donant a entendre que hauran de continuar les mesures preventives actuals (distanciament físic, mascaretes, higiene de mans...) o similars.

La científica també va explicar als internautes el funcionament de COVAX, el programa amb què l’OMS i altres organitzacions internacionals ajuden financerament la investigació de vacunes contra la Covid-19 a canvi que es garanteixi la seva distribució arreu món, no només a les nacions més riques.

Swaminathan destaca que prop d’un centenar de països en desenvolupament podrien beneficiar-se d’aquest programa, i que més de 70 s’han mostrat interessats a participar-hi.

Per a això, COVAX està en negociacions amb les principals firmes i institucions que investiguen vacunes contra la Covid-19 arreu del món per adquirir grans quantitats de dosis quan aquestes hagin provat la seva eficàcia i seguretat.

Propostes de preus

«Alguns fabricants han proposat preus de cost, mentre que altres suggereixen que siguin més baixos o alts depenent de si un país és més o menys ric», ha revelat l’experta sobre les negociacions de COVAX amb les farmacèutiques.

Sobre el preu aproximat de les dosis, Swaminathan va indicar que actualment sembla que podria oscil·lar entre els 2 i els 30 dòlars americans, tot i que va assegurar que el mercat «és molt dinàmic i canviarà a mesura que més vacunes estiguin disponibles».

També va recordar que la majoria dels Estats «vacunen els seus ciutadans gratuïtament o sense gairebé cost» directe per a les butxaques dels pacients.

Notícies relacionades

COVAX forma part del programa de l’OMS Accelerador ACT, que no només cobreix vacunes, sinó també eines de diagnòstic i teràpies per als pacients de Covid-19.

Després de quatre mesos de llançament d’aquestes iniciatives per garantir un accés universal a les eines contra la pandèmia, s’han aconseguit «tremends progressos», ha assegurat Swaminathan, que ha afirmat que la celeritat amb què s’investiguen vacunes i fàrmacs no anirà en detriment de la seguretat del pacient.