Anar al contingut

Salut

El risc de contagi del VIH és zero si se segueix tractament, segons un estudi

L'estudi, liderat pel University College de Londres i la Universitat de Copenhaguen, ha implicat 75 centres de 14 països.

EFE

El risc de contagi del VIH és zero si se segueix tractament, segons un estudi

El risc de transmissió del VIH en parelles gais en les quals només un està infectat és zero, si se segueix adequadament el tractament antiretroviral, segons un estudi en què han participat l’Institut d’Investigació de la Sida IrsiCaixa, BCN Checkpoint i la Fundació Lluita contra la Sida.

La investigació, que publica aquest divendres la revista 'The Lancet', ha seguit 782 parelles gais durant dos anys i ha confirmat que una càrrega viral indetectable fa impossible transmetre el VIH, a més de reafirmar els beneficis de fer-se la prova periòdicament i començar el tractament el més aviat possible.

El tractament contra el VIH ha evolucionat molt en els últims anys, fins al punt que ara existeixen més de 30 fàrmacs per combatre el virus, fruit de la combinació de 23 principis actius.

Aquesta millora ha permès, fins i tot, que l’esperança de vida de les persones amb el VIH sigui similar a la de la població seronegativa, tot i que tant metges com el col·lectiu LGTBI reconeixen que l’estigma social no s’ha dissipat.

"Un dels principals motius de rebuig és la por a la infecció, en la majoria dels casos originada pel mateix desconeixement", ha explicat Pep Coll, metge i investigador de la Fundació Lluita contra la Sida, BCN Checkpoint i IrsiCaixa.

Aquests tres centres han participat en l’estudi Partner 2, que ha seguit durant dos anys 782 parelles gais serodiscordants, és a dir, en les quals només un dels dos membres té el VIH, que van practicar un total de 76.000 actes sexuals sense utilitzar preservatiu ni cap altre mètode de prevenció addicional.

Durant aquest temps, només s’han diagnosticat 15 noves infeccions dins del grup, però cap d’elles estava vinculada amb la parella seropositiva en tractament i, per tant, estarien lligades a relacions amb altres persones.

L’estudi, liderat pel University College de Londres i la Universitat de Copenhaguen, ha implicat 75 centres de 14 països.

Els investigadors han confirmat, mitjançant proves genètiques del virus a través de les quals es pot traçar l’origen de la infecció, que els 15 nous casos detectats no es van produir per relacions dins de la parella.

"Aquest fet proporciona evidències sòlides que el risc de transmissió del VIH en parelles homosexuals a través del sexe sense condó quan la càrrega viral està suprimida és zero, i per això podem assegurar que el tractament del VIH és una valuosíssima eina de prevenció", ha ressaltat Coll.

"Aquesta informació –segons el metge– no només és vital per informar sobre la profilaxi del VIH, sinó que proporciona proves sòlides per ajudar a trencar l’estigma que encara porta associat".

Coll ha detallat que, per assolir els nivells indetectables, normalment es requereixen uns 6 mesos de teràpia antiretroviral, depenent dels fàrmacs que es facin servir, i és imprescindible que el tractament no s’interrompi mai.

Aquesta supressió viral s’ha de controlar amb regularitat per garantir un bon estat de salut de les persones en tractament, així com els beneficis implícits per a la salut pública, ja que es trenca la cadena de transmissió del VIH.

"Tot això –ha afirmat Coll–, recolza el missatge de la campanya U=U (indetectable igual a intransmissible, per les seves inicials en anglès) i reforça els beneficis de fer-se la prova periòdicament i començar el tractament tan aviat com sigui possible".

Temes: Virus