ES QUADRUPLIQUEN ELS DIAGNÒSTICS

Les infeccions venèries es disparen en ple 'boom' de les 'apps' de cites

La falta de protecció per part d'usuaris d'aquestes aplicacions és un dels causants de l'increment

El personal sanitari reivindica que la formació afectivosexual no s'ha de donar en una xerrada puntual

zentauroepp38218530 barcelona 28 04 2017  sociedad   jovenes usando aplicaciones190502133302

zentauroepp38218530 barcelona 28 04 2017 sociedad jovenes usando aplicaciones190502133302 / DANNY CAMINAL

6
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo

Les autoritats sanitàries alerten que en els últims anys han augmentat els casos diagnosticats d’infeccions de transmissió sexual (ITS) a Espanya. La sífilis és un dels casos que més crida l’atenció, perquè fa uns anys estava col·locada com la ITS més estable i ara, en la Unitat d’Infeccions de Transmissió Sexual Drassanes-Vall d’Hebron es veu pràcticament un cas al dia, segons explica el doctor Martí Vall, facultatiu especialista d’aquesta unitat. “S’han multiplicat per quatre el nombre de diagnòstics en els últims anys”, assevera l’expert. De fet, a Catalunya la taxa global de sífilis ha passat de 4,9 casos per cada 100.000 habitants el 2008 a 22,9 casos el 2017, segons l’informe de la Generalitat sobre vigilància epidemiològica de les infeccions de transmissió sexual.

Això coincideix amb el ‘boom’ en els últims anys d’aplicacions  de cites com Tinder i Grindr, que, segons els experts, constitueixen un dels factors a tenir en compte. La seva eclosió ha facilitat i multiplicat les trobades sexuals més o menys esporàdiques, cosa que no hauria per si sol d’implicar un increment de les ITS. El problema és que molts usuaris no prenen les mesures de protecció necessàries, avisen els metges. 

10 milions d’usuaris

Grindr és una aplicació per lligar que va ser creada el 2009. Està dirigida a persones homosexuals i permet veure perfils d’altres usuaris que es troben a la zona. Per la seva part, Tinder es va crear el 2012 i està pensat per a persones de totes les orientacions sexuals. Segons un estudi realitzat el 2018 per la companyia d’investigació de mercats Gfk, quatre de cada deu internautes van accedir a una aplicació de cites l’any passat. Les eines de ‘dating’ més utilitzades a Espanya són, en aquest ordre: Tinder, Badoo, Meetic, Grindr i Edarling. En total, totes aquestes compten amb més de 10 milions d’usuaris al nostre país, segons l’informe esmentat. Això significa que pràcticament un de cada quatre té alguna d’aquestes aplicacions per lligar.

Davant aquest increment de les ITS, cada vegada són més els usuaris d’‘apps’ de cites que pregunten als seus ‘matches’ pel seu historial mèdic. De fet, alguns fins i tot demanen els informes de les últimes anàlisis sobre infeccions. És el cas de la Marta (nom inventat perquè no vol ser identificada), qui des que un noi que va conèixer per Tinder li va encomanar la clamídia ha decidit anar amb molta més cura: “Ara no només jo em faig anàlisis periòdiques, sinó que també demano que ells se’ls facin i em comentin els resultats”.

“Ara també els demano a ells que es facin anàlisis i em comentin els resultats”

Marta

Usuària de Tinder

Una societat més “promíscua”

Però hi ha altres responsables de l’increment de les ITS al nostre país, afirmen els especialistes. Per exemple, el fet que l’entorn social actual és més “promiscu” i es mantenen relacions sexuals amb més persones i a partir d’una edat més primerenca. Segons el baròmetre ‘Els joves i el sexe’, encarregat per una firma de preservatius, el 2017 el 49% de les noies i el 43% dels nois que el 2017 tenien entre 18 i 25 anys van dir que havien perdut la virginitat entre els 14 i els 17 anys

Falta d’informació

També s’hi ha de sumar una falta de formació afectivosexual com a causant de l’augment de les ITS. Segons els experts de la Unitat d’ITS Drassanes-Vall d’Hebron, molts pacients ni tan sols coneixen les vies per les quals es poden transmetre aquestes infeccions. Montserrat Llinas, coordinadora d’infermeria de la unitat, manifesta que “l’educació afectivosexual s’ha d’introduir en el currículum educatiu de les escoles, en lloc de donar la informació en una única xerrada puntual”. De fet, cada vegada són més els professionals que es neguen a fer aquesta conferència que els centres educatius proposen per a l’1 de desembre, el Dia Mundial de la Sida, perquè consideren que així no se li dona la importància que realment té.

“L’educació afectivosexual s’ha d’introduir en el currículum educatiu”

Montserrat Llinas

Coordinadora d’infermeria de la Unitat d’ITS Drassanes-Vall d’Hebron

No obstant, que les persones tinguin la informació no serveix per a res quan es consumeixen drogues. Segons els experts, el consum d’aquestes substàncies i d’alcohol fan que l’educació sexual desaparegui dels nostres caps. “Avui dia fins i tot existeixen drogues pensades expressament per tenir relacions sexuals”, comenta el doctor Vall.

Una altra causa de l’augment dels casos documentats d’ITS són els avenços tecnològics en les eines diagnòstiques. Segons el doctor Vall, aquestes “augmenten les possibilitats de diagnosticar”. És el cas de la clamídia i la gonocòccia, les xifres de la qual s’han disparat; no per un increment real de la infecció, sinó per l’aparició d’aquestes noves tècniques.

“El VIH ja no fa por”

L’augment d’aquestes infeccions també es pot atribuir al fet que “el VIH ja no fa por”, segons afirma Desideria Martinez, infermera de la Unitat d’ITS Drassanes-Vall d’Hebron. Avui dia, tot i que no existeix cura per al VIH, els avenços en la seva investigació permeten que es pugui viure amb la malaltia, raó per la qual els experts consideren que se li ha perdut la por i hi ha persones que decideixen no prendre precaucions sense pensar que els riscos continuen sent elevats. El 2017, les xifres del VIH a Catalunya van ser de 8,1 diagnòstics per cada 100.000 habitants, segons l’informe de Vigilància epidemiològica de la infecció pel VIH i la sida de la Generalitat.

Un altre element que entra en joc és un medicament anomenat Profilaxi preexposició (PrEP), que pot ajudar a prevenir la infecció pel VIH amb una efectivitat de més del 95%. Aquestes pastilles estan dirigides als anomenats “grups nuclears”, que el formen les persones que tenen pràctiques de més risc amb un major nombre de parelles. “Antigament aquest grup el formaven les prostitutes, però més tard també es van incloure els homes homosexuals”, explica el doctor Vall. 

Actualment, al nostre país s’està estudiant si la PrEP es pot incorporar a la sanitat pública, ja que avui dia no està disponible de manera reglada i només es prescriu a certs grups, però hi ha persones que l’adquireixen per internet. Amb tot, els professionals de la Unitat d’ITS Drassanes - Vall d’Hebron adverteixen que no s’ha de banalitzar aquest medicament, ja que “no fa res contra les altres ITS”, segons adverteix Montserrat Llinas, qui tem que amb la PrEP pugui ocórrer el mateix que anteriorment amb la píndola de l’endemà, perquè, amb la seva aparició, van ser molts els que es van despreocupar a l’hora de prevenir embarassos.

“La PrEP no fa res contra les altres ITS”

Montserrat Llinas

Coordinadora d’infermeria de la Unitat d’ITS Drassanes-Vall d’Hebron

Esperant que el pròxim govern l’aprovi

Sobre la PrEP, Joaquim Roqueta, president de l’associació Gais Positius, explica que “no és només una pastilla, sinó que forma part de tota una estratègia anomenada ‘prevenció combinada’ que consisteix a prendre la PrEP i que aquesta es complementi amb el preservatiu”. “Aquest és el mètode de prevenció que nosaltres recomanem. A més, la gent cada vegada té més informació, ningú vol infectar-se de cap ITS i s’entén que qui faci PrEP provarà de cuidar-se de la seva salut sexual”, assevera.

Sobre la situació d’aquest medicament a Espanya, Roqueta explica que porta aprovat des de l’any 2016 per l’Agència Europea del Medicament i que aquí encara no s’ha implementat per motius polítics.

Els gais, “grup nuclear”

Notícies relacionades

Sobre la suposada tendència dels homes homosexuals a tenir més pràctiques de risc, Roqueta declara: “Els homes que tenen sexe amb altres homes utilitzen molt més el preservatiu que altres col·lectius, però sí que és cert que solen tenir moltes més relacions sexuals i algunes de les pràctiques que realitzen tenen un risc més gran a l’hora de contreure ITS, com per exemple la penetració anal. No obstant, no s’ha de generalitzar; ser gai no significa que tinguis moltíssimes relacions sexuals, depèn de molts factors, com per exemple de si tens o no parella estable”.

No obstant, des de Gais Positius entenen que els homes homosexuals siguin considerats com a “grup nuclear” per part dels professionals de la salut. “Per això treballem conjuntament amb l’Agència de Salut Pública per realitzar campanyes per informar. El que diem és que no ens hem de quedar només amb el preservatiu, sinó que és necessari tenir una mirada molt més àmplia. Nosaltres organitzem xerrades perquè les persones coneguin la realitat de les ITS i del VIH i que en prenguin consciència. No podem obligar ningú que prengui precaucions, però sí procurem acompanyar-los i facilitar-los la informació necessària, i que a partir d’allà cada un decideixi quina és la millor manera de protegir-se per mantenir una bona salut sexual”.