TALLERS I COL·LOQUIS

Sant Pau i l'Hospital del Mar organitzen una jornada sobre càncer de mama

Aquest dissabte 4 de maig el recinte modernista acollirà la tercera edició d''Entre Nosaltres'

L'objectiu és promocionar les activitats que tornin la qualitat de vida a les pacients

zentauroepp45525195 graf207  c rdoba  19 10 2018   manos de mujeres y hombres pi190502164941

zentauroepp45525195 graf207 c rdoba 19 10 2018 manos de mujeres y hombres pi190502164941 / Salas

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Hospital de Sant Pau i de la Santa Creu, l’Institut de Recerca Biomèdica de Sant Pau (IIB Sant Pau) i l’Hospital del Mar, organitzen el 4 de maig vinent la III Jornada Participativa sobre Qualitat de vida i Càncer de Mama, ‘Entre Nosaltres’, al Recinte Modernista de Sant Pau (Sant Antoni Maria Claret, 167). L’esdeveniment inclourà tallers i col·loquis durant tot el matí. L’objectiu d’aquesta jornada és promocionar totes aquelles activitats que puguin tornar la qualitat de vida a les pacients que han tingut aquesta malaltia i recaptar fons destinats, íntegrament, a desenvolupar un estudi iniciat el 2015, que analitza l’impacte socioeconòmic del càncer de mama en les nostres pacients per poder millorar el seu benestar diari.

Es tracta d’un estudi pilot, liderat pel Servei mancomunat de Cirurgia Plàstica de Sant Pau i el Mar i coordinat pel Servei d’Epidemiologia Clínica de Sant Pau, previ a un estudi internacional que es durà a terme en diferents països europeus. Té un disseny transversal amb metodologia quantitativa i qualitativa, i inclou una àmplia entrevista que es realitza a una mostra de dones afectades de càncer de mama a fi de valorar la seva qualitat de vida i els canvis socials i econòmics derivats de la seva malaltia i del seu procés assistencial.

Aquest estudi inclou unes 175 dones representatives del conjunt de pacients diagnosticades d’aquesta malaltia amb qui posteriorment es comentaran els resultats per validar-los i, a partir de les seves valoracions, es consensuarà la presa de decisions.

Treballs científics

Fruit d’aquest estudi s’han publicat dos treballs a dues revistes científiques de gran impacte internacional que confirmen la necessitat de fer un estudi prospectiu policèntric per esbrinar l’impacte socioeconòmic del càncer de mama en la societat occidental. Mesurant aquest impacte es podran planificar molt millor els recursos necessaris per minimitzar el descens de la qualitat de vida de les pacients que han tingut la malaltia. Garantint la qualitat de vida no només es manté la supervivència i el pronòstic de les pacients sinó que es promou el concepte de “salut”.

Una pacient que ha tingut un càncer de mama ha de tenir la malaltia controlada amb un pronòstic de vida favorable i de poder disfrutar d’una vida plena i amb qualitat.

El que es pretén és mantenir el talent de les pacients i estalviar moltes despeses sanitàries relacionades amb baixes laborals i malalties que afecten l’autoestima i les capacitats psicoemocionals de les pacients (depressió o ansietat, entre d’altres).

Fase inicial de l’estudi

En la fase inicial de l’estudi iniciat el 2015, la qualitat de vida i l’estat funcional es va mesurar a partir d’una escala validada i amb una subescala específica per càncer de mama. De mitjana, les dones incloses presentaven globalment un 67% d’afectació en la seva qualitat de vida, amb un 83% de funcionalitat física, un 76% de funcionalitat en els seus rols habituals, un 68% de funcionalitat emocional, un 73% de funcionalitat cognitiva i un 79% de funcionalitat social després del tractament.

Respecte a l’activitat laboral, el 66% d’aquestes dones treballava en el moment del diagnòstic i, d’aquestes, el 87% va deixar de fer-ho després de ser diagnosticada. De les dones que van deixar de treballar, un 18% ho va fer per un període inferior a sis mesos, un 42% entre sis i 12 mesos i un 23% més d’un any. El 46% de les dones en edat laboral no treballa i en el 61% dels casos el motiu que addueixen és el càncer de mama. De les que han tornat a les seves tasques habituals, el 42% considera que la malaltia o el tractament han afectat la seva capacitat de treball.

Jornada ‘Entre Nosaltres’

‘Entre Nosaltres’ és una iniciativa que va néixer fa quatre anys del Servei Mancomunat de Cirurgia Plàstica i Reparadora de Sant Pau-Hospital del Mar i es va organitzar amb la col·laboració de tots els serveis mèdics i professionals de la salut que treballen amb el càncer de mama.

Notícies relacionades

La trobada d’aquest any comptarà, com en les últimes edicions, amb la col·laboració de cirurgians plàstics, oncòlegs, investigadors, infermeria especialitzada, farmacèutics, fisioterapeutes, societats mèdiques, periodistes, escriptors i associacions ciutadanes i de pacients que lluiten per la prevenció i contra el càncer de mama i les seves complicacions.

‘Entre Nosaltres’ és una jornada oberta a la ciutadania amb xerrades, col·loquis, tallers, activitats lúdiques i altres d’enfocades a informar, orientar, animar i reunir totes aquelles persones que conviuen amb aquesta malaltia, identifiquen la repercussió social del càncer o simplement se senten vinculades a la causa i estan interessades en conèixer i incorporar pautes de vida saludables en el seu dia a dia.