Anar al contingut

XIFRA RÈCORD

El Vall d'Hebron ha fet més de 1.100 trasplantaments pulmonars

La xifra suposa el 23% de tots els registrats a Espanya i situa al centre com un dels líders europeus

Ha operat a menors de de dos anys i, fins i tot, a nadons de quatre mesos

Efe

El Vall d'Hebron ha fet més de 1.100 trasplantaments pulmonars

JOAN CORTADELLAS

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona ha celebrat aquest divendres que ha arribat als 1.113 trasplantaments pulmonars, una xifra que suposa el 23 % de tots els trasplantaments pulmonars registrats a Espanya, segons ha informat l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT).

Segons ha explicat avui a la premsa el coordinador mèdic del programa de trasplantaments pulmonars de l’hospital, Antonio Román, "comparat amb països de l’entorn" el centre és "dels primers" en donació, i ha afegit que això es deu que el nostre país és "un privilegiat amb la donació".

La coordinadora de programes de donació i trasplantament de l’hospital, Teresa Pont, ha assenyalat que "el factor que limita els trasplantaments de pulmó és la donació". Pont també ha indicat que quan busquen aquests òrgans "hi ha un 15% que veiem que s’ha deteriorat", ja que els òrgans toràcics són els més delicats en la fase de conservació.

L’Hospital Vall d’Hebron és l’únic centre català que fa aquest tipus d’intervencions, el primer centre d’Espanya que arriba als 1.000 trasplantaments pulmonars i un dels cinc centres que més trasplantaments ha portat a cap a Europa.

"Es tracta d’una intervenció complicada –segons ha explicat el doctor Román–, sobretot perquè [el pulmó] és un òrgan que està en contacte amb l’exterior i això el posa en perills que altres òrgans com el cor o el ronyó no tenen".

"Una segona oportunitat"

Yolanda Fernández és una de les pacients de l’hospital que ha passat per un trasplantament de pulmó. Segons ha explicat a la premsa, feia un any que es preparava "físicament i mentalment" per operar-se. Durant aquest any, portava una motxilla d’oxigen de tres quilos. "Aquesta operació m’ha canviat totalment la vida i m’ha donat una segona oportunitat", ha dit.

D’aquests 1.113 trasplantaments, 1.042 han sigut a adults, i els 71 restants a menors d’edat, ja que el Vall d’Hebron és el primer hospital d’Espanya que opera  menors de dos anys. El nen més petit que s’ha intervingut per un trasplantament pulmonar tenia quatre mesos. El centre té una mitjana d’operacions a nens majors de 2 anys de tres a l’any.

El metge de pediatria de Vall d’Hebron Antonio Moreno ha assenyalat que les intervencions a nens són molt complicades i a més compten amb complicacions posteriors derivades, com infeccions i rebutjos de l’òrgan trasplantat, tot i que també assegura que després de l’operació "la vida del nen és força normal".

Per tractar aquests possibles problemes després de l’operació, els pacients han de medicar-se cada dia, ja que, segons Moreno, "sempre hi haurà risc [de rebuig o d’infecció] si es deixa la medicació".

Per això, els nens més petits que passen per una intervenció d’aquest tipus han d’esperar un temps abans d’anar a l’escola per evitar possibles infeccions i, quan hi ha epidèmies respiratòries, els nens operats no han d’anar a l’escola.

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, també ha visitat les instal·lacions del centre i ha volgut posar de relleu "l’excel·lent treball dels professionals de la salut" de Catalunya, que "han continuat prestant el servei en unes condicions que no sempre han sigut les millors i que el Govern treballa cada dia per millorar".