Enquesta flaix
Gairebé un 60% dels espanyols veuen «insuficient» la informació del Govern durant l’apagada, segons el CIS
Un 52,4% dels espanyols reconeixen que l’apagada els va afectar «molt o bastant». El que més van notar els ciutadans durant l’aturada va ser l’absència d’electricitat per dur a terme les tasques domèstiques
¿Què sabem i què no sabem de l’apagada? Anatomia del col·lapse que va curtcircuitar Espanya
Espanya i Portugal creen un grup de seguiment per identificar la causa de l’apagada
Apagada elèctrica a Espanya, avui en directe: causes i última hora de la xarxa elèctrica
Un 59,6% dels espanyols creuen que va ser insuficient la informació que va donar el Govern durant l’apagada elèctrica que va tenir lloc a la península Ibèrica dilluns passat. Així es desprèn dels resultats d’una enquesta flaix feta pel Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) i publicada aquest mateix dissabte. Un altre 28,4% consideren que les explicacions donades per l’Executiu central van ser correctes, i un 8,2% diuen que no ho poden valorar.
Entre els que reclamen més informació, hi ha un 38,4% que volen «més informació sobre les causes de l’apagada», un 26,3% que creuen que l’Executiu no va explicar prou «quan es restabliria el subministrament elèctric» i un 24,1% que consideren que hagués calgut «més rapidesa» a l’hora de comparèixer durant la jornada. El president Pedro Sánchez va comparèixer passades les sis de la tarda, gairebé sis hores després de la caiguda del sistema.
En canvi, un 89,2% dels ciutadans valoren molt positivament la informació rebuda per les emissores de ràdio que van estar escoltant durant la jornada. Un 49,6% dels ciutadans asseguren que tenien un aparell de ràdio amb piles o bateria abans de l’apagada amb què van poder escoltar les notícies i mantenir-se informats, i un 3,3% diuen que el van comprar el mateix dia 28 o que algú els el va deixar.
L’emissora més escoltada, segons els enquestats, va ser Radio Nacional (21,3%), seguida per la Cadena SER (16,7%) i la COPE (14,5%).
Afectació
D’altra banda, un 52,4% dels espanyols reconeixen que l’apagada elèctrica els va afectar «molt o bastant», un 46,2% diuen que va ser «poc o gens» i l’1,4% restant declaren que el grau en què els va afectar va ser «regular».
El que més van notar els ciutadans va ser l’absència d’electricitat a casa seva per dur a terme diferents tasques com cuinar i mantenir medicaments o aliments a la nevera (62,1%), i, en segon lloc, que no funcionessin els telèfons (55,5%). Un 26,3% dels ciutadans asseguren que el que més van trobar a faltar va ser que no funcionés internet.
Una altra dada rellevant de l’enquesta és que un 53,5% dels espanyols també afirmen que durant l’aturada van pensar en el kit d’emergència que recomanava la Unió Europea tenir a casa, i un 34,3% asseguren que ja el tenien.
A més, el sondeig revela que el 78% dels ciutadans no van sentir por durant el zero elèctric, mentre que un 21,5% reconeixen que sí que en van tenir. Les dones, amb un 29,1%, van sentir més por que els homes (13,5%). I, per edats, els que més por van passar van ser els joves: els grups d’edat d’entre 25 i 34 anys (31,6%) i els de 18 a 24 anys (25,3%).
Les causes
Sobre les causes, el 46,2% creuen que la causa de l’apagada va ser un accident o una fallada en el sistema elèctric, i un 26,6% ho atribueixen a un acte deliberat d’algú, com per exemple un ciberatac. A més, un 44,2% creuen que per prevenir una altra apagada d’aquest tipus el més important és modernitzar la xarxa elèctrica. Un 49,3% dels enquestats també creuen que no és necessari o convenient crear un ministeri per fer front a les situacions d’emergència que puguin sorgir, mentre que un 47,2% consideren que sí.
Tot això després que encara no estiguin clares les causes del zero elèctric i després que els governs d’Espanya i Portugal acordessin aquest divendres la creació d’un grup de seguiment per mirar d’esclarir la interrupció del subministrament elèctric. Tots dos països van decidir mantenir una actuació coordinada amb relació a la informació que s’ha de remetre a diferents organismes europeus, com la Xarxa Europea de Gestors de Xarxes de Transport d’Electricitat (ENTSO-e, per la seva sigla en anglès) o la mateixa Comissió Europea, per a l’elaboració dels informes pertinents.
Notícies relacionadesLa vicepresidenta del Govern i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Sara Aagesen, i la ministra portuguesa de Medi Ambient i Energia, Maria da Graça Carvalho, ho van acordar divendres en una reunió telemàtica i es van emplaçar a tornar a reunir-se la setmana que ve i intensificar els contactes governamentals al màxim nivell.
Per la seva banda, el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, va assegurar que el Govern «no té pressa» per conèixer la causa de l’apagada, sinó per investigar amb «rigor» i conèixer la causa exacta. «La realitat és que nosaltres no tenim pressa per conèixer quina és la causa, sinó que el que volem és conèixer-la amb rigor i amb exactitud», va dir a TVE.
- Detenen una parella amb sis primats bebès ocults als genitals
- Referent social Mor Enric Morist, el somriure enmig del desastre
- Entrevista Giuseppe Russolillo, president de l’Acadèmia de Nutrició: «El dejuni intermitent no ha sigut concebut per perdre pes i pot posar en risc la salut»
- Barcelona prorroga 24 hores el permís d’obres al Camp Nou
- Investigació ‘La casa dels horrors’ d’Oviedo tenia un desmesurat consum d’aigua i una sala d’estudi per als tres nens
- Detenen una parella amb sis primats bebès ocults als genitals
- Apagada Què ens passa amb la fi del món?
- Referent social Mor Enric Morist, el somriure enmig del desastre
- Enquesta flaix Gairebé un 60% dels espanyols veuen «insuficient» la informació del Govern durant l’apagada, segons el CIS
- El moment del vi Falset obre la temporada primaveral de fires i mostres vinícoles a Catalunya