polèmica GESTIÓ D'UN CONTAGI

El cas d'Ebola de Madrid va encadenar errors de control

L'ambulància que va traslladar l'auxiliar contagiada va seguir transportant pacients

Ja han estat identificades 52 persones que van estar en contacte amb la malalta

Protesta de sanitaris a l’Hospital La Paz per la gestió del cas, ahir a Madrid.

Protesta de sanitaris a l’Hospital La Paz per la gestió del cas, ahir a Madrid. / REUTERS / ANDREA COMAS

4
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÁRMOL / MADRID / ÀNGELS GALLARDO / BARCELONA

La infecció pel virus de l'Ebola que pateix l'auxiliar sanitària contagiada a l'Hospital Carles III de Madrid mentre atenia el religiós Manuel García Viejo ha posat de manifest una greu falta de criteris assistencials a l'hora d'afrontar el cas. «Descontrol» i «errors» són termes amb què ahir es van descriure els passos d'un procés (encara per detallar a causa de l'opacitat tant del Ministeri de Sanitat com de la Conselleria de Sanitat de Madrid) pel qual ja han estat identificades i posades sota vigilància almenys 52 persones que van estar en contacte amb la malalta d'Ebola, Teresa Romero Ramos.

«¿Per què no va ser hospitalitzada en el primer moment en què va comunicar al Carles III [el 30 de setembre] que patia astènia i febre, encara que no arribés als 38,3 graus?», es preguntava ahir Tomás Pumarola, responsable del servei de microbiologia de l'Hospital de la Vall d'Hebron, de Barcelona. «¿Què podia haver passat perquè no ingressés en aquell primer moment? ¿Què va explicar la sanitària a qui la va atendre? Si va informar que havia format part de l'equip que va atendre els dos religiosos morts per Ebola, ¿per què no la van ingressar immediatament?», va enumerar Antoni Trilla, responsable d'epidemiologia a l'Hospital Clínic. «No trobem sentit al que ha passat, i esperem que algú ens ho expliqui», va afegir. Tampoc troben comprensible que la sanitària agafés vacances amb l'exclusiva indicació que controlés la seva temperatura dues vegades al dia. «¿No li van indicar algun tipus de quarantena?», va prosseguir Pumarola.

El coordinador del centre d'alertes i emergències sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, va admetre en una entrevista radiofònica que «hauria estat millor ingressar-la el primer dia que va demanar ajuda mèdica», una petició que va transmetre al servei de prevenció de riscos laborals del Carles III, l'hospital on treballa, el 30 de setembre, quatre dies després que morís allà d'Ebola el religiós Miguel García Viejo, a qui va atendre abans i després  de la seva mort.

Aquest cúmul de preguntes sense resposta va desencadenar ahir les crítiques de professionals de la salut, que van denunciar falta de control en els protocols d'actuació. Els dubtes sobre l'eficàcia en la direcció del gabinet de crisi han estat alimentats per l'escassa informació subministrada per les administracions, que han anat admetent les actuacions controvertides només a mesura que aquests episodis han transcendit a l'opinió pública, cosa que ha generat una imatge d'obscurantisme.

SENSE DESINFECTAR / Un dels episodis més greus, reflex flagrant de la falta de coordinació, és el de l'ambulància que va traslladar diumenge passat la infermera contagiada per Ebola des del seu domicili fins a l'Hospital d'Alcorcón. El vehicle va continuar traslladant pacients sense que fos desinfectat ni sotmès a cap procés de control víric o bacteriològic, segons van explicar a aquest diari fonts governamentals. Una vegada conegut el diagnòstic de la infermera i activat el protocol d'emergència, les autoritats sanitàries han revisat la llista de pacients que van ser transportats en el mateix vehicle després de traslladar la contagiada i els ha inclòs en el grup d'observació. Tant l'Administració autonòmica com el Govern coneixen la informació relativa a l'ús posterior de l'ambulància i disposen de la llista de contactes als quals se'ls realitzarà un seguiment mèdic.

Aquest document inclou almenys 52 persones, la majoria de les quals són veïns d'Alcorcón, com la infermera contagiada. Són els pacients traslladats en la mateixa ambulància, els metges del Samur i de l'Hospital d'Alcorcón que la van atendre en primera instància, familiars, amics i també els facultatius i infermers que van intervenir en l'atenció al missioner García Viejo a l'Hospital Carles III.

Notícies relacionades

Els sindicats també van criticar l'Administració per haver insinuat, abans d'acabar la investigació sobre la infecció, que la contagiada podia haver comès un error en el protocol. Van recordar que és una professional amb 14 anys d'experiència. En una roda de premsa, CCOO, UGT i els agents sectorials van explicar que resulta evident que el protocol va fallar i van lamentar que els professionals no hagin rebut la formació necessària per treballar en casos d'Ebola.

SÈRUM HIPERIMMUNE / La sanitària contagiada, mentrestant, ha començat a rebre tractament pal·liatiu. Li ha estat subministrat sèrum hiperimmune d'un donant supervivent de l'Ebola. Encara que Sanitat no va voler revelar la seva identitat, tot indica que és de la germana Paciencia Melgar, que va emmalaltir d'Ebola al mateix hospital de Libèria on treballava el primer missioner espanyol repatriat i mort, Miguel Pajares, i va superar la malaltia. A més del sèrum, la pacient ha rebut diverses dosis del fàrmac experimental favipiravir. La salut de Teresa ha evolucionat positivament dins de la gravetat, encara que continua amb febre alta. El seu marit està ingressat en observació.