INQUIETUD ENTRE ELS PROFESSIONALS

Els científics exigeixen que s'aclareixi amb rigor la infecció

Alerten que un mal tancament del cas soscavaria la fiabilitat de la sanitat espanyola

2
Es llegeix en minuts
À. G. / BARCELONA

Preocupa que sigui el primer contagi d'Ebola que es registra fora d'Àfrica, i que aquest nefast precedent afecti la confiança que fins ara inspirava l'assistència sanitària espanyola, amb les seves evidents diferències comunitàries. I preocupa que l'episodi es tanqui sense tenir perfectament documentat el procés que va conduir a la infecció pel virus hemorràgic d'una auxiliar en un hospital de màxim nivell de Madrid. Microbiòlegs, epidemiòlegs i especialistes en infeccions exigeixen que el cas s'investigui amb criteri «científic», que es localitzi l'errada causant del contagi i que aquesta informació es publiqui.

«És imprescindible saber què ha passat, que aquesta investigació sigui rigorosa i exhaustiva -va advertir ahir Tomás Pumarola, responsable del servei de microbiologia de l'Hospital de la Vall d'Hebron-. Per exigència professional, i perquè si no arribem a saber exactament què ha succeït serà molt difícil impedir que torni a passar». «Hi ha molta preocupació -va afegir-. Aquest episodi ens pot marcar el futur».

En el mateix sentit es va expressar Antoni Trilla, responsable de control epidemiològic a l'Hospital Clínic, que, sense poder explicar-se què va poder passar -«l'Hospital Carles III disposa de material correcte», va insistir-, va apuntar al moment en què la sanitària va sortir de l'habitació del religiós malalt d'Ebola, a qui va atendre al setembre en aquell centre sanitari, una vegada ja havia mort.

MOLT DIFÍCIL / «És molt difícil treure's el vestit d'aïllament, i qualsevol errada en aquest procés pot ser fatal», va dir Trilla. Per fer-ho, la sanitària va haver de ser ajudada per una altra persona, que sens dubte aportarà informació sobre el que ha passat, va afegir. La preocupació en el món científic ha arribat més lluny i no falta qui qüestiona que el Govern espanyol prengués la decisió de traslladar a Espanya dos religiosos infectats per l'Ebola en la fase avançada de la malaltia. «No existeix vacuna ni tractament contra l'Ebola, i Espanya no té hospitals amb el nivell de seguretat que exigeix aquest virus

Notícies relacionades

-va difondre ahir el biòleg José María Landete, de l'Institut Nacional d'Investigacions Agràries-. Aquests dos motius són suficients per no portar pacients infectats per l'Ebola a una ciutat on vivim més de cinc milions de persones. El Govern ha posat en perill la vida d'una ciutat».

El control i investigació exigits ha d'incloure, van indicar, un adequat seguiment de les persones que han estat en contacte amb la malalta, els seus familiars, els seus companys de feina i aquelles persones que la van atendre abans que es declarés l'alerta sanitària ara en vigor.

Temes:

Ebola