DE LA TELE AL CINE
'Isabel' cobra entrada
La sèrie d'èxit de TVE salta ara al cine amb una pel·lícula que s'estrena divendres que ve a 200 sales, 'La corona partida'. Irene Escolar, dirigida per Jordi Frades, es torna a posar en la pell de la maltractada Joana la Boja per intentar fer-li justícia.
La Història (amb majúscula) viu una dolça lluna de mel amb la pantalla. La gran i la petita. El Ministerio del Tiempo així com la tv movie que prepara TVE sobre Lope de Vega i Cervantes confirmen que la Història és cool. Pot ser que Carlos, Rey Emperador hagi punxat en audiència, però la seva predecessora, Isabel (Premio Nacional de Televisión), va arrasar. Després de tres temporades, la sèrie es va acabar. La Reina Catòlica ha mort. ¿Què va passar amb Ferran, el rei? ¿Què va passar amb la filla de tots dos, la mal anomenada Joana la Boja? Aquestes preguntes són les que es contesten a La corona partida, pel·lícula dirigida per Jordi Frades que s'estrena divendres que ve a 200 sales de cine.
¿La gent pagarà 10 euros per una cosa que ha tingut gratis a la televisió? ¿Estem davant d'un capítol més d'Isabel? «No. El to no hi té res a veure. El pes de la història és diferent, hi ha una cosa molt més íntima. La televisió t'imposa un ritme més ràpid. L'escena de la mort de Felip el Bell, rodada en silenci, és impensable fer-la així a la petita pantalla», contesta Frades, que també va estar darrere de la càmera a Isabel.
No és la primera vegada que una sèrie que el públic devora passa a la gran pantalla. El 2011 es va estrenar a les sales Águila Roja, la película, que va recaptar a la taquilla tres milions d'euros, segons les dades del Ministeri de Cultura.
Idea de TVE
La idea de fer una pel·lícula sobre les intrigues palatines una vegada morta la Reina Catòlica va néixer de TVE. El director de Ficció de l'ens, Fernando López Puig, va insistir diverses vegades a l'equip d'Isabel (Diagonal TV) de fer-la. «Ens costava molt trobar un període de la Història que no s'hagués explicat perquè justifiqués un guió de cine i no semblés una simple maniobra comercial», assegura Frades. La conversa va quedar oblidada. A l'acabar la tercera temporada d'Isabel, TVE va voler fer un salt en el temps i posar el focus en Carles V, i tot va encaixar. Ara sí que hi havia una justificació per rodar un film que expliqués el fosc capítol del duel d'egos entre Ferran el Catòlic (Rodolfo Sancho) i Felip el Bell (Raúl Mérida) amb Joana (Irene Escolar) com a víctima de tots dos.
«A les xarxes socials també notem pressió. El públic volia saber què havia passat amb Joana», admet Frades. A Irene Escolar també l'hi deia la gent al mig del carrer: «¿Per què no expliqueu què va passar amb el teu personatge?».
TVE es va posar mans a l'obra. El primer pas va ser trobar guionista: José Luis Martín, el mateix que Isabel. El director de la sèrie, Jordi Frades, no estava disponible perquè preparava a Barcelona l'adaptació de L'església del mar. No obstant, el projecte d'Antena 3 TV es va endarrerir i Frades, d'un dia per l'altre, va acceptar de bon grat el repte de dirigir una pel·lícula amb els mateixos actors que havia dirigit a la televisió. «El cine m'ha agradat des de sempre. I fins ara no n'havia tingut oportunitat. Només he trigat 30 anys», diu rient el director, que va començar a rodar La corona partida el maig de l'any passat.
Tota la roba nova
«Per a mi, després de dirigir les tres temporades d'Isabel, va ser relativament senzill agafar el projecte. I això que hi va haver dificultats. Per exemple, la roba de les sèries ja no estava disponible. Es va haver de tornar a confeccionar. Els decorats tampoc els podíem utilitzar perquè hi havia l'equip de Carlos. Només vam rodar una setmana en aquests decorats. Després ho vam fer en interiors naturals i això fa que aquesta pel·lícula sigui diferent», explica Frades.
El protagonisme de La corona partida recau en Irene Escolar, tota una bèstia de l'actuació formada en els teatres que acaba de conquistar el Goya com a actriu revelació per Un otoño sin Berlín. Escolar, que es va posar en la pell de Joana la Boja durant la sèrie, va llegir tot el que s'ha publicat sobre un personatge pel qual sent una compassió infinita. «Era una dona vehement, sensible i avançada al seu temps. I va ser molt maltractada. Patia un desequilibri emocional i psicològic molt fort, però no estava boja. Els seus desequilibris estaven provocats per moltes coses. I això és el que intentem mostrar a la pel·lícula. ¿Qui era aquesta dona? ¿Què havia passat amb ella? El seu pare i el seu marit la van anul·lar, la van difamar. Ella només volia que la deixessin en pau. Però el seu pare estava obsessionat amb el poder i la va enterrar en vida a Tordesillas. I va cremar els documents en què es parlava d'ella», s'indigna Escolar. L'actriu insinua la possibilitat de fer-ne una seqüela: Joana i el seu enterrament en vida a Tordesillas.
Difamada per tothom
Notícies relacionadesLa corona partida és, en paraules de la seva protagonista, una pel·lícula important perquè recupera la història real d'una dona difamada per tothom. «¿Boja d'amor? Perdó, era la reina d'Espanya. La seva figura va ser fonamental. Però se la va anul·lar perquè no interessava. Va viure sola i va morir sola», destaca Escolar.
Conscient de les expectatives que genera el film, Frades assegura que només que vagin als cines la meitat dels espectadors que ha tingut Isabel, La corona partida ja seria l'èxit de taquilla de l'any. «La pantalla gran és un plaer», anima Frades.
- Seguretat Social El Govern central vol facilitar que els jubilats combinin la seva pensió amb un ‘minijob’
- Successos Mort dels germans d'Amer: un va matar a l'altre i després es va suïcidar
- En investigació El cap d’un dels bombers dels canvis de sexe fraudulents el defensa contra Interior
- Novetats en el format RTVE pren mesures amb 'La familia de la tele': separa Aitor Albizua i Inés Hernand de María Patiño i elimina el cor d'un dels seus blocs
- Pederàstia a l'Església La família d'un exalumne de Jesuïtes Casp ja mort denuncia després de veure 'La Fugida' que va patir abusos de Francesc Peris