"Que es noti la meva presència a Madrid"

Koldo García va manipular una obra al poble de Santos Cerdán a instàncies de l’exdirigent socialista, que va insistir molt que l’exassessor d’Ábalos aconseguís pressupostar la reforma.

"Que es noti la meva presència a Madrid"

JOSÉ LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Roberto Bécares
Roberto Bécares

Periodista

Especialista en Reportatges, Madrid, política i investigació

ver +

"Que es noti la meva presència a Madrid". Entre pressions perquè el Ministeri de Foment adjudiqués obra pública a determinades empreses, col·locar gent afí i maniobrar per apartar Pedro Saura de la Secretaria d’Estat del ministeri, Santos Cerdán, tal com reflecteixen els informes de l’UCO de la Guàrdia Civil, va fer una petició molt concreta a Koldo García, amb la qual volia tirar per terra aquesta gastada frase que "ningú és profeta a la seva terra" i que demostraria, segons els investigadors, l’"ascendència" que exercia sobre ell.

"Perquè el fiquis amb urgència i preferència. Si es pot. En l’1,5% cultural del ministeri. És per al meu poble i estaria bé que es notés la meva presència a Madrid". Aquest va ser el missatge que Cerdán, natural de Milagro (Navarra), li va enviar el 20 de febrer del 2020 a Koldo perquè es fes una obra al seu poble, en concret a la plaça de Los Fueros, que dona entrada a l’església parroquial Nuestra Señora de los Abades, una edificació goticorrenaixentista de 1581, orgull de la localitat –la presideix en un turó– i des de la qual es té una privilegiada vista de la vall.

Santos va enviar a Koldo un document de la societat Arista Arquitectos sobre "les demolicions i adequació" de la plaça. L’exsecretari d’Organització del PSOE va insistir a Koldo perquè el projecte tirés endavant. El 15 de desembre d’aquell any, després de veure que no s’havia publicat el projecte de Milagro en l’1,5% cultural, Cerdán l’hi va recriminar al llavors mà dreta de José Luis Ábalos a Foment, que li va contestar que no havia sigut inclòs en aquesta partida perquè el lloc que li corresponia era dins dels Pressupostos Generals de l’Estat 2021.

Tal com ha confirmat aquest diari, així es va fer. Una vegada més Koldo havia executat a la perfecció les ordres del seu "cap", del "baixet", com l’anomenaven ell i la seva dona a tall de burla [Ábalos era el "barriguitas"]. En l’apartat de Detall de projectes uniprovincials dins del pressupost de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana va constar una partida de 267.000 euros (50.000 el 2021 i 217.000 el 2022) per a la reforma esmentada, que a simple vista, a la mateixa plaça, és imperceptible.

"L’obra es va fer, sí, van treure un edifici enorme que hi havia allà, crec que volien fer un mirador", explica un veí de Milagro que desafia el termòmetre, que marca 39 graus, per agafar el seu cotxe, aparcat a la mateixa plaça, on alguns operaris estan col·locant grades per a l’espectacle taurí que se celebrarà dins de les festes patronals a partir del 9 de setembre.

"És una mica aviat, sí, però és que tenim moltes coses per fer i millor deixar això fet ja", afirma un treballador de l’Ajuntament. On antigament hi havia un edifici enorme en ruïnes, que va acollir al seu dia l’emissora de la Cadena Cope, ara hi ha un solar tancat –mig tram de la protecció és a terra– on s’acumulen les escombraries i l’oblit.

Un edifici okupat

La intenció del projecte era, efectivament, prolongar el mirador adjacent al riu Aragó, on es té una privilegiada vista de la vall d’aquest poble de la ribera navarresa on Cerdán i Joseba Antxon, àlies Guipuchi, el seu soci a Servinabar i considerat el principal constructor de la trama, s’haurien conegut, segons l’UCO.

Notícies relacionades

"La veritat és que allà el que hi havia era un edifici en ruïnes que estava okupat. Queia a trossos i hi havia hagut un incendi a dins. Està bé que el traguessin", diu un paisà, treballador de la indústria agroalimentària, com gairebé tot al poble, mentre esgota un chupito en una bar del centre. "A mi el que em van dir és que el van desmuntar pedra a pedra per posar-lo en una altra banda", deixa anar un altre, amb el licor d’herbes a la mà en una frase amb dubtosos caires de veracitat.

"Si l’ha fet, que la pagui", conclouen tots dos amb referència a Cerdán, sobre el qual la majoria de veïns no vol opinar [ni tampoc l’ajuntament, on aquest diari ha demanat informació sense èxit]. "Aquí és que era molt estimat, ha sigut una decepció grossa", és un dels comentaris més repetits entre els veïns de Cerdán, que gairebé tots coneixien per Santi.