Negociacions
El PSOE i Junts es reuneixen abans del debat de la qüestió de confiança

Puigdemont, en la reunión de la cúpula de Junts en Bruselas /
Nova reunió d'alt voltatge entre el PSOE i Junts. Els negociadors d'ambdós partits han tornat a trobar-se fora de l'Estat, a les portes del debat sobre la qüestió de confiança al Congrés dels Diputats que se celebrarà la propera setmana. La iniciativa presentada per Junts no té efectes jurídics, però per al partit liderat per Carles Puigdemont és una eina de pressió sobre l'Executiu per segellar els pactes pendents.
Tot i que el PSOE ja donava aquesta setmana pràcticament per descomptat que no es podria arribar a cap acord amb els postconvergents abans de la votació, prevista per al dimecres, a Junts mai han donat res per fet. No seria la primera vegada que els dos partits apuren negociacions o que tanquen acords ja en temps de descompte. Sense anar més lluny, fa unes setmanes va haver de retardar-se el consell de ministres perquè s'estaven tancant els últims serrells del decret per recuperar l'escut social.
Des de l'inici, la formació independentista ha plantejat la votació sobre la qüestió de confiança com una prova de foc per a Pedro Sánchez i com una avaluació de si "val la pena" seguir negociant i pactant amb el Govern. El PSOE i Sumar apostaven primer per rebutjar la proposta des de la Mesa i no permetre ni que es debatés al Congrés dels Diputats. Finalment, però, van acceptar la seva tramitació per aturar l'escalada de tensió amb els postconvergents. No obstant això, des de l'Executiu li resten importància.
Pacte migratori
Tot i haver reconduït les relacions després de la suspensió de les negociacions del passat mes de gener, a Junts segueixen molestos amb el baix compliment dels acords. I, especialment, pel fet que el traspàs de competències en immigració segueixi encallat. Després de més d'un any de negociacions, el pacte segueix encallat en tres punts sensibles: el paper dels Mossos a les fronteres, la capacitat de realitzar expulsions i la gestió dels NIE.
Junts defensa des del primer dia que un traspàs "integral" ha de permetre que els Mossos d'Esquadra controlin l'entrada i la sortida per terra, mar i aire. Però per al Govern, les fronteres són competència exclusiva de l'Estat i la seva cessió seria inconstitucional, i no sembla estar disposat a cedir.
També resta pendent la qüestió de l'oficialitat del català a la UE (aquí Junts reclama la implicació directa de Sánchez en les negociacions diplomàtiques amb els 27 països de la UE) i l'aplicació de l'amnistia des del vessant polític (que podria concretar-se en una reunió entre Sánchez i Puigdemont).
Notícies relacionadesLa trobada d'aquest divendres s'emmarca dins de les reunions mensuals que Junts i el PSOE celebren a Suïssa amb un mediador internacional. L'última reunió es va celebrar a mitjans de gener, concretament, 48 hores després que Puigdemont anunciés la suspensió de totes les negociacions sectorials amb el Govern.
Habitualment, per part de Junts, acudeixen a aquestes reunions el mateix Puigdemont, el secretari general de la formació, Jordi Turull, i la líder de la formació al Congrés, Míriam Nogueras. La part socialista està representada pel secretari d'organització de la formació, Santos Cerdán, principal enllaç amb els postconvergents, i també hi acudeix l'expresident del Govern, José Luís Rodríguez Zapatero.
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- Elecció al Vaticà L'estatunidenc Robert Francis Prevost esdevé el 267è Papa sota el nom de Lleó XIV
- Explicació científica Fumata blanca i fumata negra: ¿com aconsegueix el Vaticà canviar el color del fum per anunciar l’elecció del nou Papa?
- Conducció Els cinc consells de la DGT per comprar un cotxe de segona mà
- Sentència judicial Condemnat un pare per agredir un home que havia tocat el seu fill en una piscina de Lleida