Gira africana

Senegal, el país que va salvar pels pèls la democràcia

Senegal, el país que va salvar pels pèls la democràcia

EFE

1
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra
Mario Saavedra

Especialista en Internacional, política exterior, Estats Units, Xina, Ucraïna i Orient Pròxim

ver +

Bassirou Diomaye Faye és el president més jove de la història del Senegal. És un inspector d’Hisenda de 44 anys, musulmà, com gairebé tota la població del país, i bígam: apareix amb freqüència amb les seves dues dones, Marie Khone Faye, mare dels seus quatre fills, i Absa Faye. El camí cap al poder de Faye i del seu primer ministre, Ousmane Sonko, no ha sigut senzill. Van ser a la presó durant el mandat de l’anterior president, Macky Sall, que va intentar perpetuar-se en el poder. Hi va haver protestes i repressió violenta amb almenys dues dotzenes de morts el 2023. I una nova onada de descontentament popular a principis d’aquest any.

Notícies relacionades

Finalment, l’excolònia francesa, que té 17 milions d’habitants, va aconseguir encarrilar la situació, es va produir una votació neta, Sall va reconèixer la derrota i va cedir el poder de manera pacífica a finals de març. Una lliçó de democràcia ben poc habitual a la zona, assolada per cops d’Estat.

Precisament ahir, el nou Govern senegalès va firmar amb l’empresa espanyola d’energia AEE Power la revisió del contracte de 152 milions d’euros per a la distribució elèctrica a les zones rurals del país africà.

Temes:

Govern El País