Junts vol pactar amb Madaula per no fer-la fora per denunciar assetjament

Un sector del partit vol evitar que la seva presència al Parlament es redueixi. La vicepresidenta de la formació és contrària a demanar perdó.

Junts vol pactar amb Madaula per no fer-la fora per denunciar assetjament

Fidel Masreal

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Junts per Catalunya intenta evitar una nova expulsió a les seves files. Després de la decisió de fer fora del grup parlamentari a Cristina Casol, que va denunciar assetjament per raó de gènere i conductes masclistes en el partit, la direcció vol evitar que passi el mateix amb l’altra diputada que va denunciar fets semblants, Aurora Madaula, que a més és integrant de la Mesa del Parlament i vicepresidenta de la formació.

Madaula ha proclamat obertament que a Junts es practica assetjament masclista i ha portat la seva denúncia als serveis dels quals disposa la Cambra catalana que ben aviat acabarà la seva investigació i emetrà un informe firmat per una empresa externa que està encarregada de supervisar aquests casos seguint el protocol intern. En el cas de Casol, la investigació es va tancar sense poder acreditar que havia patit l’assetjament que va denunciar, però l’informe sí que constatava, tal com va avançar EL PERIÓDICO, que a Junts el masclisme més cultural és "arrelat".

Les dues denúncies són la conseqüència d’un clima intern, en especial en el grup parlamentari, cada vegada més tens durant els últims mesos, en què es van entrecreuar qüestions personals amb sectors ideològics, fílies i fòbies. D’una banda, Casol i Madaula, sentint-se maltractades com a dones i per pertànyer a un sector que és minoritari dins de la formació.

La declaració polèmica

Madaula va denunciar els fets, entre llàgrimes, al ple de dones del Parlament, ja que el cas va esclatar perquè havia firmat una declaració institucional en suport a l’activista andorrana per l’avortament Vanesa Mendoza sense l’aprovació de la cúpula postconvergent que, quan va tenir coneixement d’això, la va obligar a fer-se enrere. Casol també ha explicat públicament el que va denunciar, detallant crits, menyspreu i comentaris sobre la seva manera de vestir. A més, 26 dels 32 diputats de Junts (ara 31 després de l’expulsió de Casol) la van acusar en una carta d’utilitzar el feminisme com a ariet en el combat entre sectors interns enfrontats, gairebé irreconciliables. Les dues parlamentàries són afins als postulats que manté Laura Borràs, presidenta de la formació. Borràs, amb tot, malgrat no votar a favor de l’expulsió de Casol i llançar avisos sobre les conseqüències d’aquesta decisió, ha mantingut un to bastant conciliador i neutral entre les dues faccions.

Decisions inapel·lables

El secretari general, Jordi Turull, fins ara ha sigut implacable davant els draps calents que ha volgut aplicar Borràs. No només ha negat les acusacions i ha qüestionat l’informe de l’entitat Intress, per encàrrec del Parlament, sobre la situació de masclisme i patriarcat a Junts, sinó que s’ha proposat denunciar aquesta entitat. I va tirar endavant la proposta d’expulsió de Casol, que acusa d’haver fet malbé la imatge del partit per les seves acusacions de masclisme. També vol investigar les filtracions internes respecte a aquesta situació, que Junts mira de mantenir fora del focus mediàtic.

Ara, amb aquesta mateixa discreció, existeix una part del partit decidit a buscar l’acord amb Madaula per evitar una altra expulsió que reduiria el grup parlamentari. Però no serà gens fàcil, segons fonts coneixedores de la situació. D’una banda, al partit hi continua havent un ànim implacable contra Madaula com el va haver contra Casol. Aquests diputats se sentien atacats i sotmesos a amenaces de què hi hauria "conseqüències" cada vegada que en discrepaven. Mostren el seu embafament. Es pot recordar que la presidenta del Parlament, Anna Erra, de Junts, ha reclamat a Madaula que deixi la Mesa de la Cambra, on ocupa la secretaria segona, i vol reconsiderar a més el funcionament de l’organisme de prevenció i actuació contra l’assetjament del qual s’ha fet ús en aquesta ocasió.

"Hi ha coses trencades"

Notícies relacionades

Madaula, per la seva banda, acaba de recuperar la seva activitat política després de setmanes de baixa. I, segons les esmentades fonts, difícilment acceptarà el que en el cas de Casol es va exigir: que demani perdó per haver danyat el partit. Al contrari, la diputada i dirigent de Junts voldria que fos la direcció la que cessés els atacs cap a ella.

Les diferents reunions en què es va abordar la qüestió interna van generar durs intercanvis verbals i constatacions com que "hi ha coses trencades en el grup, hi ha fílies i fòbies, però ens hem posat a treballar". La incògnita és si aquest "posar-se a treballar" pot incloure o no una reconciliació amb Madaula que eviti que el partit passi de 32 a 30 diputats i, a més, es visibilitzi com l’actual vicepresidenta de la formació ççdenuncia–com és previsible– que ha sigut marginada per denunciar el masclisme a les files.