Convulsió en el Govern espanyol

Receptes per "regenerar" la democràcia

Sumar defensa canviar les majories necessàries per elegir els nous membres del CGPJ 

La falta de concreció de Sánchez sobre els seus plans durant la seva intervenció a la Moncloa va portar les forces que van recolzar la investidura a exposar les seves receptes. La reforma del CGPJ encapçala la llista.

lpedragosa33363746 madrid 31 03 2016  pol tica   el secretario genera160331221311

lpedragosa33363746 madrid 31 03 2016 pol tica el secretario genera160331221311 / Agustin CATALAN

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El president del Govern central, Pedro Sánchez, no va donar detalls ahir de la "regeneració democràtica" que vol posar en marxa. Els seus socis van posar sobre la taula les seves propostes. A més de la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), van demanar la reforma de la llei de secrets oficials, entre altres mesures.

reformar el cgpj.

Fa més de cinc anys que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) està caducat, però el PP es nega a renovar-lo. Tant és així que des de fa mesos ha obligat el PSOE a portar aquesta negociació a la Unió Europea perquè hi hagi un mediador. Alguns dels socis de l’Executiu afirmen que és el moment de fer-hi alguna cosa. La vicepresidenta segona i líder de Sumar, Yolanda Díaz, va defensar ahir reformar la llei per rebaixar les majories necessàries per elegir aquest òrgan i deixar així el PP fora de l’equació. El mateix va defensar la secretària general de Podem, Ione Belarra. Fonts d’EH Bildu també consideren que la renovació del CGPJ és una de les iniciatives necessàries dins d’una "agenda democratitzadora", com la plantejada ahir per Sánchez. Per contra, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va considerar que "és el menys important" i que hi ha altres vies de treball prioritàries.

derogar la ‘llei mordassa’.

Sumar, ERC, EH Bildu i Podem van posar l’accent en la necessitat de derogar la llei de seguretat ciutadana, la coneguda com llei mordassa que va aprovar el PP el 2015. Tant Díaz com Belarra van posar en relleu la importància de modificar aquesta llei després que fa poc més d’un any es desaprofités un acord per fer-ho a causa del xoc del PSOE amb ERC i EH Bildu. Les desavinences van girar entorn de quatre assumptes: la prohibició de les pilotes de goma, la rebaixa de les infraccions per desobediència a l’autoritat i les faltes de respecte als agents i, finalment, les devolucions en calent de migrants a la frontera.

llei de secrets oficials.

La gran majoria de socis van coincidir també a reclamar la reforma de la llei de secrets oficials. Aragonès va recordar que es tracta d’una norma "franquista" aprovada el 1968, quan a la dictadura encara li quedava més d’un lustre per caure. Fa uns mesos, el PSOE es va comprometre, per quarta vegada en els últims vuit anys, a modificar la norma i, en la passada legislatura, Pedro Sánchez va anunciar que el Govern impulsaria una proposta. No obstant, mai va arribar al Congrés dels Diputats. Actualment, està en tràmit una proposició de llei del PNB, tot i que això no vol dir absolutament res, ja que és la quarta vegada que és acceptada a tràmit amb el vot favorable dels socialistes i després sempre ha quedat completament oblidada en un calaix.

Notícies relacionades

mesures específiques.

Més enllà de les anteriors propostes, àmpliament compartides per la majoria dels socis de l’Executiu, alguna de les formacions va plantejar ahir, després de l’anunci institucional del president, algunes iniciatives més concretes. Aragonès, per exemple, va demanar "derogar" l’Audiència Nacional per tractar-se d’un "tribunal franquista" o modificar el delicte de terrorisme, ja que la seva tipificació ha permès que el Tribunal Suprem hagi obert una causa contra l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. D’altra banda, Podem va plantejar la necessitat de modificar l’accés a la carrera judicial, tot i que no va hi aportar cap concreció, i una llei de mitjans que "garanteixi la pluralitat davant el domini d’una dreta mediàtica que està en posicions colpistes", va detallar la formació.