La legislatura catalana

El Govern planeja ampliar l’acció exterior fixant-se en Àfrica i Àsia

La Generalitat es proposa impulsar quatre delegacions als dos continents i a Irlanda, país que considera estratègic

1
Es llegeix en minuts
Q. B.

Si alguna cosa va voler transmetre Pere Aragonès en el seu viatge a Corea del Sud de la setmana passada és que l’expansió de l’acció exterior de la Generalitat no acabarà per haver inaugurat la seva primera ambaixada al continent asiàtic. Sota la seva presidència, l’acció exterior del Govern serà una prioritat en dos sentits: tant per la freqüència dels seus viatges –en porta 20 en dos anys i mig de mandat– com perquè continuarà ampliant la xarxa de delegacions de la Generalitat a l’estranger. Actualment en té 21 i continuarà creixent. Segons el pla d’expansió de l’acció exterior, el Govern planeja impulsar a curt termini almenys quatre delegacions més fixant Àsia i l’Àfrica com els dos continents prioritaris.

El principal avantatge amb què compta la Generalitat a l’hora d’expandir-se pel món és el format de les seves delegacions. Que ningú imagini grans fastos arquitectònics. N’és una mostra l’acabada d’inaugurar a Seül: un pis diàfan a la tercera planta d’un edifici cèntric a la capital amb lavabo compartit amb altres inquilins. Que els metres quadrats siguin escassos es compensa amb una bona ubicació, com ho demostra que l’ambaixada dels EUA és al següent carrer. Aquesta sí, en un edifici imponent i ultravigilat. A dos minuts caminant s’alça el Palau de Gyeongbokgung, gran atracció turística.

Agermanament amb ERC

Notícies relacionades

Amb un plantejament similar, la Generalitat té presència a 21 països en total i ara planeja obrir a curt termini quatre delegacions més: a l’Àsia Meridional, segurament a l’Índia; al Sud-Est-asiàtic; a l’Àfrica Oriental, probablement a Kenya i a Irlanda. El Govern dona per ben coberts el continent americà i l’europeu, i ara se centrarà en l’asiàtic i en l’africà.

Només la nova delegació d’Irlanda s’escapa d’aquesta tendència africana i asiàtica. Això s’explica perquè la Generalitat el considera un país estratègic en el qual hauria de tenir ambaixada pròpia i no fiar la representació a la delegació del Regne Unit com ara. Les enquestes apunten que la líder del Sinn Féin, Mary Lou McDonald, compta amb possibilitats de ser la pròxima primera ministra. El seu partit està agermanat amb Esquerra Republicana i la mateixa Mary Lou McDonald ha defensat l’autodeterminació catalana.

Temes:

Irlanda Govern