El Congrés va gastar 60.000 euros en la jura de la Constitució d’Elionor

JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Engalanar el Congrés per a la jura de la Constitució d’Elionor de Borbó té un preu. Exactament, 59.421 euros i alguns cèntims més. Desmuntar la tribuna de la presidència, instal·lar una plataforma, emmoquetar els passadissos i penjar de la façana exterior el baldaquí, un dosser de gala de 130 metres quadrats de tela vermella, amb brodats de seda, i que pesa prop de 220 quilos –van haver d’anar-hi fins i tot els bombers–, va ser el més car. Muntar-lo i desmuntar-lo va costar més de 55.000 euros.

En una resposta de la Mesa del Congrés a una pregunta per escrit feta pel diputat del BNG, Néstor Rego, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, s’indica que la Cambra baixa es va gastar prop de 60.000 euros, més el cost del funcionament de la Cambra en una jornada laborable, per celebrar la jura de la Constitució de la Princesa d’Astúries. Així, detallen que els derivats dels «treballs corresponents al muntatge de la infraestructura per a l’acte», en els quals s’engloba el muntatge i desmuntatge del mobiliari, van suposar 55.714,98 euros, amb IVA inclòs.

El Congrés també va contractar un servei d’autobusos per traslladar els convidats que van acudir a la Cambra baixa fins al Palau Reial, on va continuar la celebració amb un acte en el qual Pedro Sánchez va atorgar a Elionor el collar de Carles III. Els dos autocars, un de 30 places i un altre de 50, van suposar un cost a la Cambra de 2.852,08 euros (IVA inclòs). Finalment, en la resposta al diputat del BNG es recull una tercera partida de 854,26 euros per a la Medalla del Congrés dels Diputats, que es va entregar a la Princesa després de la cerimònia.

Altres qüestions

Notícies relacionades

A més, Rego també va registrar diverses preguntes dirigides al Govern central per obtenir el cost que va suposar per al Ministeri de Defensa o el d’Interior. En concret, demanava saber quina quantia es va destinar a la desfilada militar que es va celebrar a la Carrera de San Jerónimo, davant el Congrés, així com la despesa que va suposar el dinar i la resta de festejos que van tenir lloc posteriorment al Palau Reial. Sobre aquesta cerimònia, també va reclamar que s’informés sobre el preu del collar de l’Orde de Carles III que va rebre Elionor.

Rego va ser un dels diputats que va decidir no acudir a l’acte que va tenir lloc dimarts. El mateix van fer els diputats d’altres formacions, com ERC, Junts, EH Bildu, el PNB i gran part del grup parlamentari de Sumar, tot i que en aquest cas sí que hi va acudir la seva líder i vicepresidenta segona del Govern en funcions, Yolanda Díaz.

Temes:

Congrés