El veto a Vox

El PNB torna a dir ‘no’ a Feijóo i el deixa sense marge per treure la seva investidura

El líder del PP tanca la seva ronda de contactes amb una altra insolència dels nacionalistes bascos

El polític gallec es va reunir amb Ortuzar a principis de mes, una cita que els populars han mirat d’ocultar

El PNB torna a dir ‘no’ a Feijóo i el deixa sense marge per treure la seva investidura
3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El president del PNB, Andoni Ortuzar, li va dir al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, en persona a principis d’aquest mes que no el recolzarà per ser cap de l’Executiu en el debat d’investidura de la setmana vinent al Congrés. Ni el PP ni el PNB van comunicar la celebració d’aquesta reunió, que es va conèixer aquest dilluns al migdia per la televisió pública basca, ETB, i va confirmar a la tarda el portaveu dels nacionalistes bascos, Aitor Esteban. El diputat va apuntar que aquesta cita es va realitzar entorn del 7 de setembre.

Malgrat que el PNB ha repetit en diverses ocasions des del principi que no donarà suport a Feijóo, perquè això implica una aliança amb la ultradreta de Vox per fer-lo president, el PP ha decidit mantenir la seva estratègia de mostrar la mà estesa a tots els grups parlamentaris i aquest dilluns a la tarda la secretària general dels populars, Cuca Gamarra, es va reunir amb Esteban al Congrés.

El PP vol mostrar que es mou, que ho intenta, que ho baralla, però el PNB, que podria salvar-lo del fracàs si cedís a estar en la mateixa equació que Vox, li ha dit diverses vegades (a través de la premsa, a través de comunicats i en persona, a Feijóo) que no ho farà. Aquest dilluns ho va tornar a fer i sembla que és l’última: els populars donen per tancada ja la ronda de contactes i no han aconseguit sumar-ne cap de nou. Feijóo té només 172 suports (137 del PP, 33 de Vox, i els dos diputats de Coalició Canària i Unió del Poble Navarrès, UPN). En necessita 176.

Al matí, a Radio Euskadi, Ortuzar sí que va comentar davant els micròfons que havia parlat per telèfon la setmana passada amb Feijóo (ja ho havien fet per mòbil també al juliol). El polític basc va explicar que veu «lògic» que el dirigent conservador intenti «esgotar totes les possibilitats» per obtenir suports per a la seva investidura, un debat que començarà dimarts, 26, al Congrés. «Cal dialogar, tot i que sigui per discutir i per dir que no», va afirmar. Una cosa semblant al que va comentar Esteban a la tarda després de veure’s amb Gamarra. «Ho vam dir molt clar: no participarem en una conjunció parlamentària que necessiti els vots de Vox. És que no només els necessita per a la investidura, també per portar a terme un programa», va apuntar. El diputat basc va assegurar que amb Gamarra no va entrar «a discutir continguts programàtics ni res». Ella, per la seva banda, va explicar que li havia assegurat que el possible Govern de Feijóo seria «en minoria», sense ministres de Vox, tot i que aquesta circumstància tampoc ha estovat els nacionalistes bascos.

Pilotes fora

En el PP no van confirmar el cara a cara Feijóo-Ortuzar fins que ho va fer Esteban directament. Els conservadors, que sí que han informat la premsa d’altres entrevistes de Feijóo amb Fernando Clavijo, cap de Coalició Canària i president de l’arxipèlag, i amb Javier Esparza, líder d’UPN, van guardar silenci sobre aquesta trobada amb Ortuzar a principis de mes. Preguntada per què van actuar d’una manera tan diferent amb els nacionalistes bascos, Gamarra es va escapolir remarcant que és normal que Feijóo es reuneixi amb altres polítics i que ells no volen «radiar» tot el que fa el seu cap de files.

Notícies relacionades

Aquesta notícia sobre el cara a cara entre Ortuzar i el polític gallec arriba, a més, després de la trobada del polític basc amb Carles Puigdemont a Waterloo (Bèlgica), divendres passat. El PNB està reconnectant-se amb Junts després de la fractura que hi va haver entre les dues formacions després del procés del 2017, quan els nacionalistes bascos van intentar mediar perquè Puigdemont no declarés la independència i convoqués eleccions anticipades.

Ara els set diputats de Junts s’han convertit en els més determinants de tots els que formen l’aliança que Pedro Sánchez necessita teixir per poder seguir a la Moncloa. Els de Puigdemont, que reclamen l’amnistia de les persones amb comptes pendents amb la justícia pel procés, té a sobre tots els focus d’aquesta àmplia aliança que necessita el dirigent socialista (Sumar, ERC, EH Bildu, BNG i el PNB). En aquest sentit, Ortuzar va aprofitar aquest dilluns també per demanar-li a Sánchez que es posi a «parlar ja seriosament» d’investidura i legislatura amb ells.