Després de les eleccions municipals

Esther Niubó agafa les regnes del PSC a Castelldefels per fer front al PP

Feijóo tria Catalunya per començar la campanya del 23J i farà un míting a Castelldefels

El PSC espremerà la figura d’Illa i la de Batet per guanyar a Catalunya

Esther Niubó agafa les regnes del PSC a Castelldefels per fer front al PP

EL PERIÓDICO

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

L’any 2011, Mariano Rajoy va arrencar la seva campanya de les eleccions generals a Castelldefels. I va guanyar per majoria absoluta. Amb aquest record al cap tot i que amb unes expectatives més modestes, Albert Núñez Feijóo ha escollit aquest municipi del Baix Llobregat, l’alcaldia del qual torna a estar, des de les municipals passades, en mans del PP, per donar el tret de sortida a la seva contrarellotge per intentar conquerir la Moncloa. El PSC s’ha proposat frustrar aquest objectiu amb un moviment amb què espera collir fruits a mitjà termini: situar Esther Niubó, diputada del Parlament i membre de la direcció de Salvador Illa, al capdavant del grup municipal.

Malgrat ser la força més votada a Catalunya, els socialistes van patir, el 28 de maig passat, un decreixement electoral en aquesta localitat de més de 67.000 habitants al passar dels sis regidors que tenien a quatre, cosa que va provocar la retirada de Maria Miranda, fins aleshores alcaldessa. Per contra, el PP de Manuel Reyes es va imposar amb 12 representants, i es va quedar a només un de la majoria absoluta. De fet, el que va ser alcalde entre el 2011 i el 2015, ha sigut el més votat en les últimes quatre eleccions municipals, però un pacte de les esquerres havia impedit que tornés a governar fins al mandat present.

Si ara no ha sigut possible, assenyalen des del PSC, és perquè Som Castelldefels, la candidatura liderada per un exregidor socialista que va sortir del govern de Miranda i que va obtenir tres regidors, ha garantit la majoria als populars. Cert és que l’alternativa per impedir l’alcaldia de Reyes passava per una suma complexa que incloïa el PSC, els Comuns, ERC i Junts. Els socialistes asseguren que estan disposats a cooperar amb ells des de l’oposició i fan autocrítica per «no haver sabut explicar bé» la seva gestió en un mandat marcat per la pandèmia. «El PP ha jugat bé la marca Reyes i ha fet molt carrer», reconeixen.

No obstant, malgrat els bons resultats obtinguts pels populars, el partit de Salvador Illa reivindica que van ser els més votats al municipi tant en les últimes eleccions catalanes com en les generals del 2019, i que esperen tornar a ser-ho el 23 de juliol per demostrar que «la majoria social del municipi és progressista». L’aspiració del PSC és que això s’acabi traduint també en un tomb a la situació a Castelldefels en les pròximes municipals invertint en el lideratge de Niubó, que compaginarà el càrrec de regidora de l’oposició amb el de diputada.

Notícies relacionades

«La seva projecció al Parlament li dona força», afirmen des del partit. La dirigent, que es va presentar com a número dos el 28 de maig, compta amb una llarga trajectòria. A la cambra catalana, on va entrar fa vuit anys, porta les carpetes d’educació. És experta en relacions internacionals, ha sigut assessora al Parlament Europeu, directora de la Fundació Rafael Campalans entre el 2013 i el 2020 i portaveu del PSC entre el 2014 i el 2016. 

Dirigent de referència d’Illa al Parlament i al partit, el PSC, que presumeix d’haver-se consolidat com la força majoritària a Catalunya, confia a Niubó un treball de «picar pedra» amb l’horitzó del 2027 sent conscient que Castelldefels, i més encara Badalona, són dues de les ciutats que es resisteixen als seus dominis dins del seu gran feu metropolità fins i tot quan el context els somriu.