Eleccions generals 2023

El PSC espremerà la figura d’Illa al costat de Batet per guanyar a Catalunya

Entre eleccions i diputacions: les dues possibles sorpreses del juliol polític

Batet insta a votar Sánchez el 23J perquè «se l’ha jugat» per Catalunya

El Govern i la Generalitat segellen els pactes per transferir 914 milions a infraestructures i el traçat de la B-40

El PSC espremerà la figura d’Illa al costat de Batet per guanyar a Catalunya

TONI ALBIR / EFE

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Al PSC parteixen de la premissa de no tocar allò que ja funciona, menys encara quan el que està en joc en les pròximes eleccions generals és el govern de Pedro Sánchez, un repte davant el qual Catalunya torna a ser crucial. És per això que en aquesta campanya tornen a esprémer el que han batejat com l’«estil Illa» amb el qual van guanyar tant les catalanes com les municipals. Ara, asseguren, busquen el triplet amb una posada en escena en què el seu líder serà pràcticament omnipresent junt amb la candidata, Meritxell Batet.

A excepció de l’arrencada de campanya, a Barcelona, des de l’Auditori Axa, Salvador Illa participarà cada dia del míting principal de la jornada. Els socialistes catalans són conscients que la seva marca cotitza a l’alça, però també la figura del seu líder. Tant és així que l’esbós inicial del PSOE és que Pedro Sánchez acudeixi a Catalunya només una vegada en aquesta campanya, malgrat que l’agenda del president i candidat està sotmesa a la de la presidència europea.

No obstant, és evident que el plantejament és diferent del que els socialistes van fer a l’escenari de les municipals. Llavors Sánchez va acudir dues vegades a Barcelona –una just abans de l’inici de la campanya i una a Tarragona– i es va prendre la insòlita decisió de fer l’acte de tancament estatal a la capital catalana. El PSC va ser llavors el partit més votat, una fita que no aconseguia des de les municipals del 2007, i va acabar emportant-se l’alcaldia barcelonina, però mentre Illa consolidava la seva supremacia, el PSOE es veia superat per la dreta als seus principals feus.

Aquesta vegada, donant per fet que el PSC «guanyarà segur» i arrabassarà el primer lloc a ERC, la partida a Catalunya la carregarà sobre la seva esquena el tàndem Illa-Batet, a més dels ministres Miquel Iceta (número dos) i Raquel Sánchez (número tres). També Jaume Collboni lluirà des dels escenaris la recuperació de l’alcaldia de Barcelona. El propòsit dels socialistes catalans no és només guanyar, sinó aportar el màxim de diputats possibles per catapultar un Sánchez que pateix en territoris que, com Andalusia i València, havien sigut grans vivers de vots socialistes i que ara estan en mans del PP i de Vox.

Notícies relacionades

La portaveu del PSC, Elia Tortolero, ha remarcat aquest dilluns la dicotomia en la qual pretenen emmarcar la campanya: «O Sánchez, o Feijóo. O una Espanya que avança, o una que retrocedeix». A més, ha acusat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, de «mentir» quan equipara el PSOE i el PP. «A Catalunya necessitem un govern progressista per continuar avançant», ha defensat, a més de deixar caure que el PSC aspira a una Catalunya on «no sigui notícia que es facin bé unes oposicions».

Malgrat l’intercanvi de retrets, els socialistes catalans han celebrat que s’hagi tancat l’acord per la B-40 amb el Govern i que, per tant, s’hagi complert –tot i que amb retard– un dels grans compromisos del pacte de pressupostos. Els dos partits es reuniran dijous per a avaluar com avança la seva aliança econòmica. Alhora, Tortolero ha insistit que continuen negociant el govern de la diputacions amb «tots els partits excepte Vox», i això implica, remarquen els socialistes, que els republicans també estan en les converses.