Baròmetre electoral

Enquesta CEO: el PSC guanyaria les eleccions generals a Catalunya i Junts empataria amb una ERC a la baixa

¿Qui guanyarà les eleccions generals? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes

Així són les enquestes de les eleccions generals

Enquesta CEO: el PSC guanyaria les eleccions generals a Catalunya i Junts empataria amb una ERC a la baixa
2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La victòria del PSC, el creixement de Junts i la caiguda d’ERC en les eleccions municipals del 28 de maig tindria la seva revàlida en les generals del 23 de juliol. El segon baròmetre de l’any del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat pronostica que els socialistes guanyaran àmpliament els comicis a Catalunya i que ERC i Junts se situen en empat tècnic, tot i que amb els republicans a la baixa i els postconvergents a l’alça. Però en unes eleccions catalanes, l’escenari seria una cosa diferent: el PSC i Esquerra estan empatats al capdavant i Junts es quedaria en la tercera posició amb una caiguda important. Una altra dada destacada és que, en els dos comicis, el PP creixeria amb força.

Segons el sondeig, el PSC pujaria en les generals fins als 16-18 escons al Congrés (ara en té 12), molt per davant d’ERC, que baixaria de 13 a 8-10 diputats i no tindria garantida la segona posició perquè Junts se situa en 7-9 parlamentaris (avui en té 8). De fet, el PP també podria colar-se entre les dues principals forces independentistes al créixer de 2 a 6-8 escons a Catalunya. Sumar, la coalició de Yolanda Díaz, empitjoraria els 7 representants que va aconseguir En Comú Podem el 2019 i passaria a 2-4 diputats. Vox podria mantenir els seus 2 parlamentaris actuals i fins i tot aconseguir el tercer i la CUP es mou al tall entre conservar els seus 2 escons o quedar-se fora del Congrés.

El treball de camp del baròmetre es va portar a terme just després de les municipals, del 29 de maig al 26 de juny, a partir d’una mostra de 2.000 entrevistes. L’enquesta reflecteix, en part, l’habitual vot dual dels catalans en funció de la convocatòria electoral. Davant unes futures eleccions autonòmiques, la fotografia canviaria i la cita es convertiria en un pols entre socialistes i republicans. El PSC obtindria 31-37 escons al Parlament (avui en té 33) i ERC aconseguiria 31-36 diputats (ara en té 33).

Notícies relacionades

Junts podria mantenir sense problemes la seva condició de tercera força, però a la baixa, i passaria de 32 a 25-30 parlamentaris. L’extrema dreta de Vox cediria la quarta plaça al PP, que podria multiplicar per sis els seus actuals 3 representants, fins a una forquilla de 13-17 escons. La CUP i En Comú Podem se’n mouen en 7-11 diputats cada un, amb Vox molt a prop d’ells (6-10 parlamentaris). Per primera vegada, una enquesta del CEO vaticina la desaparició de Ciutadans del Parlament.

El primer baròmetre de l’any, publicat a l’abril, reflectia un avantatge clar al capdavant de 5 punts del PSC (34-40 escons), per davant d’ERC (29-34 diputats) i amb Junts a la baixa (22-28). Això significa que en els últims tres mesos, amb unes eleccions municipals pel mig, la distància entre socialistes i republicans s’ha reduït dos punts, i ara és de 3 punts la diferència entre tots dos.