Missatge al Govern

Junqueras adverteix Sánchez que el judici a Jové i Salvadó dona més «palanques» a l’independentisme

El líder d’ERC erigeix en «herois de la causa democràtica» els dirigents que afronten noves peticions de presó per l’1-O

Junqueras adverteix Sánchez que el judici a Jové i Salvadó dona més «palanques» a l’independentisme

MARC PUIG / ERC

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

«A Pedro Sánchez ja li hem dit el que li havíem de dir», apunta la cúpula d’ERC. Un missatge que també va formar part de l’ordre del dia en la reunió que el president Pere Aragonès i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, van mantenir discretament dijous: la interpretació que fan tant el Tribunal Suprem com la Fiscalia de la reforma del Codi Penal que van pactar no és innòcua per a la relació entre els dos Governs.

Els republicans avisen que estan disposats a mantenir un torcebraç amb la Moncloa davant el risc que dirigents com Josep Maria Jové i Lluís Salvadó puguin entrar a la presó –el ministeri fiscal demana per a ells 7 i 6 anys de presó, respectivament, a més de la inhabilitació de la consellera Natàlia Garriga– per l’organització de l’1-O. Especialment mentre el Govern continuï sense reconèixer públicament que la judicatura està fent una lectura de la reforma de la malversació que difereix de l’esperit amb què la van acordar ERC i el PSOE.

«Volem dir amb claredat a qualsevol ministre que cregui que el procés d’independència s’ha acabat que aquest camí és més viu que mai i que té més suports internacionals que mai; que aprofitarem totes les palanques que es derivin de l’acció repressiva per construir aquestes complicitats», ha advertit el líder d’ERC, Oriol Junqueras, en la intervenció davant del consell nacional del partit aquest dissabte.

Han estat unes paraules breus amb voluntat de deixar clar que, al contrari del que demanen els socialistes, el cas de Jové i Salvadó sí que té un impacte en el diàleg fluid que la Moncloa defensa que manté amb la Generalitat mentre Aragonès deixa clar que les relacions no estan «normalitzades». Els socialistes donen per finalitzada la interlocució sobre el conflicte i asseguren que els intercanvis amb el Govern se centren ara en qüestions relacionades amb la gestió; mentre que els republicans mantenen que, per molt que s’intenti mirar cap a una altra banda, les conseqüències de la judicialització no estan resoltes.

A més de la llarga ovació que el partit ha dedicat a Jové, Salvadó i Garriga, a qui Junqueras ha demanat que pugessin amb ell a l’escenari, el president d’ERC s’hi ha referit com a «herois de la democràcia». I és que l’actuació per part dels òrgans judicials, ha advertit Junqueras, suposa el «repte democràtic més gran» al qual ha hagut de fer front l’Estat. Un avís adreçat directament a Sánchez en un any electoral en què el president del govern espanyol es juga la continuïtat a la Moncloa. Donar per finalitzada la taula de diàleg, donen a entendre els republicans, tindrà costos.

Insuflar moral a les bases

Notícies relacionades

Conscient de com les peticions de penes que ha fet la Fiscalia i que la reforma penal quedi en paper mullat influeix en l’estat d’ànim de les seves tropes, la cúpula d’ERC intenta insuflar moral als seus dirigents. Junqueras ha assenyalat que si el seu partit és «el més represaliat de la història del país» és perquè també és el que genera «més por als aparells repressius» de l’Estat. Si els tribunals estan demanant penes altes per als seus dirigents, ha continuat, no és perquè la reforma pactada no fos encertada, sinó perquè part de la judicatura té per objectiu «debilitar-los».

Però la formació, ha rematat, ha d’encaixar aquesta actitud «amb orgull» i l’ha d’aprofitar per construir «més i millors complicitats i aliances» en l’àmbit internacional. Ha posat com a exemple que la líder del Sinn Féin, Mary Lou McDonald, s’hagi compromès, després de reunir-se amb Aragonès a Dublín, a reconèixer una Catalunya independent «si així ho decideixen els catalans» si ella governa Irlanda.