Els judicis del procés

Josep Maria Jové, després de la petició de pena de la fiscalia: «Miserables, males persones i covardes»

ERC, Junts i la CUP reaccionen en bloc contra la «venjança» que atribueixen a l’Estat contra l’independentisme

Josep Maria Jové, després de la petició de pena de la fiscalia: «Miserables, males persones i covardes»

Toni Albir/EFE

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Les penes de presó que demana la Fiscalia Superior de Catalunya contra els dirigents d’ERC Josep Maria Jové i Lluís Salvadó i de multa i inhabilitació per a la consellera de Cultura, Natàlia Garriga per l’organització de l’1-O han caigut com una galleda d’aigua freda en l’independentisme. «Miserables, males persones i, sobretot, molta covardia», ha escrit via Twitter el mateix Jové després de conèixer el càstig que sol·licita el ministeri fiscal. L’independentisme ha sortit en tromba a carregar contra el que defineix com una «causa general» contra el moviment.

Si la setmana arrencava amb la sentència del Tribunal Suprem que confirmava la inhabilitació dels principals líders polítics del referèndum, com Oriol Junqueras i Jordi Turull, l’historial judicial creix ara amb aquest episodi que se circumscriu a la causa que està en mans del Jutjat d’Instrucció número 13, per a la qual encara no hi ha data de judici oral davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Tot i que la divisió estratègica continua imperant en les relacions entre ERC, Junts i la CUP, la intervenció de la fiscalia sí que ha activat la solidaritat entre ells en el terreny judicial. El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha exhibit el seu suport davant el que considera un «acarnissament» que atribueix a la voluntat de l’Estat de «criminalitzar» el referèndum del 2017. També la CUP ha lamentat el mecanisme de «venjança» que considera que està operant.

Notícies relacionades

A més de posar en perill tres figures clau dels republicans, la petició de la fiscalia també apunta al Govern de Pere Aragonès, ja que, en el cas de Garriga, tot i que no hi hagi petició de presó, sí que suposaria, en cas de condemna, la primera baixa a l’Executiu per una sentència judicial pel procés.

És justament la resposta conjunta de l’independentisme i l’impacte que pot tenir aquesta causa sobre ERC al Parlament i al Govern el que preocupa a les files del PSC. La portaveu dels socialistes al Parlament, Alícia Romero, ha expressat el seu «respecte» pels procediments i les decisions judicials i ha demanat a ERC que la situació no tingui cap «impacte polític» en el pacte pels pressupostos. «Hem de separar les coses», ha reclamat. De fet, ha defensat l’aposta pel diàleg i per la reforma del Codi Penal del Govern de Pedro Sánchez i ha remarcat que la causa que afecta Jové i Salvador respon a la «falta de resposta política» del PP quan era a la Moncloa.