Illa desvincula pressupostos de la Generalitat del suport d’ERC als PGE

El líder socialista reclama que es convoqui la comissió que ha de decidir si se sanciona Francesc de Dalmases

Illa desvincula pressupostos de la Generalitat del suport d’ERC als PGE

FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha desvinculat aquest dimecres un possible suport d’ERC als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) amb un vot favorable dels socialistes catalans als comptes de la Generalitat per al 2023.

«Són llibretes separades», ha assegurat Illa en declaracions a la premsa a Brussel·les i ha afegit que «si no hi ha negociació» entre el PSC i el Govern català sobre els Pressupostos de la Generalitat «nosaltres no els votarem», ha dit

En canvi, «si hi ha negociació, ens podrem posar d’acord», ha afegit.

En aquest sentit, ha afegit que en la reunió que mantindrà divendres amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, li reiterarà la seva voluntat de poder pactar uns comptes perquè entrin en vigor l’1 de gener del 2023 i «no algun dia del primer trimestre del 2023».

No obstant, ha puntualitzat que l’«enfocament polític» del PSC «no és estar a disposició d’ERC», si bé això «no significa tancar-se en banda».

Illa ha començat avui una visita oficial de dos dies a Brussel·les, on es reunirà, entre d’altres, amb el comissari d’Economia, Paolo Gentiloni, el vicepresident de la Comissió Maros Sefcovic i la comissària de Cohesió, Elisa Ferreria, tots ells socialistes

El ‘cas Dalmases’

Illa ha demanat, així mateix, aquest dimecres que es convoqui la comissió de l’Estatut del Diputat al Parlament per decidir si cal sancionar el representant de JxCAT Francesc de Dalmases, que va esbroncar una periodista del programa FAQS de TV3 per disconformitat amb el to fet servir en una entrevista.

«Quant al seu manteniment de diputat, procedeix que l’avaluïn els òrgans que l’han d’avaluar, partint del codi de conducta que tenim establert al Parlament i qui ho ha de fer és la comissió de l’Estatut del Diputat», ha dit Illa en declaracions a la premsa.

Notícies relacionades

El líder de l’oposició ha assenyalat que «si hi ha hagut queixes o denúncies serà necessari analitzar-les», però s’ha negat a anticipar el seu posicionament sobre la qüestió «sense escoltar i tenir accés a la informació que sigui pertinent».

L’incident va tenir lloc el 9 de juliol després d’una entrevista al programa a la presidenta ara suspesa del Parlament, Laura Borràs, quan Dalmases va esbroncar la periodista subdirectora del programa perquè no li agradava el to i el desenvolupament de l’entrevista.