Debat de política general

El PSC forçarà ERC i Junts a dividir-se per la taula de diàleg i els Pressupostos

  • Els socialistes també buscaran amb les seves propostes de resolució el suport dels postconvergents a l’ampliació de l’aeroport del Prat i al Quart Cinturó

El PSC forçarà ERC i Junts a dividir-se per la taula de diàleg i els Pressupostos

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Fer palanca a les esquerdes obertes entre els independentistes, allargar la mà als uns per unes coses i als altres per d’altres perquè té perfectament identificat què els divideix. El PSC buscarà amb les seves propostes de resolució en el debat de política general que es visualitzi la «ruptura» d’un Govern que considera que no té «projecte». Una de les de més calibre serà la de Pressupostos, on esperen comptar amb el suport de Junts; però també serà d’alt voltatge la de la taula de diàleg, dissenyada per obtenir el ‘sí’ d’ERC.

En les propostes que registraran aquest dimecres al Parlament, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, els socialistes emplacen a presentar els comptes i la llei d’acompanyament aquest mes d’octubre –com va dir el conseller Jaume Giró que era el seu objectiu– i que s’obri un diàleg amb tots els grups parlamentaris per explorar un acord «ampli i transversal». Illa és conscient de la incomoditat que provoca en el president Pere Aragonès que el conseller d’Economia inclogui els socialistes en la seva interlocució i els contempli en l’aritmètica de pactes.

Notícies relacionades

Si en aquesta votació buscaran deixar en evidència la divisió amb què els socis de coalició afronten la negociació, en la del diàleg amb la Moncloa passarà el mateix, però en aquest cas sumant amb ERC. El text en aquest àmbit és breu i ambigu. Diu així: «El Parlament de Catalunya manifesta el seu suport a les iniciatives que, mitjançant el diàleg, la negociació i l’acord suposen un esforç per superar la polarització que ha presidit durant l’última dècada la vida política a Catalunya, i insta el Govern a comprometre’s, juntament amb el Govern de l’Estat, a apostar per la via política i la recerca de solucions pactades per resoldre el conflicte i a mostrar el seu compromís ferm amb les tasques de la taula de diàleg i negociació, i a integrar-les a les agendes polítiques respectives».

A més d’aquestes dues qüestions, els socialistes també advocaran per recuperar el projecte d’ampliació de l’aeroport del Prat, al qual s’oposa ERC i que defensa Junts, així com per impulsar el Quart Cinturó, projecte que també aglutina un ampli rebuig entre els republicans i que, en canvi, sí que avalen els postconvergents. Una altra de les propostes incòmodes per al partit d’Aragonès serà una que pretén forçar-los a reconèixer els resultats positius de la reforma laboral, que ERC no va recolzar en el Congrés.