Crisi de Govern

Illa rebutja «lliçons» de Junqueras i manté la seva oferta de negociar els Pressupostos

  • El secretari general del PSC qualifica d’«irresponsabilitat» no incorporar els més de 3.000 milions que permetria la renovació dels comptes públics

Illa rebutja «lliçons» de Junqueras i manté la seva oferta de negociar els Pressupostos

EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El secretari general del PSC, Salvador Illa, ha reiterat el seu oferiment a ERC per negociar uns nous Pressupostos, malgrat les crítiques el dia anterior del president republicà, Oriol Junqueras. Junqueras va instar els socialistes a demostrar el seu compromís amb la «lluita contra la repressió» i Illa li ha respost aquest diumenge pels micròfons de Rac-1: «Jo no dono lliçons ni les accepto». Illa ha considerat que la prioritat del país passa per renovar els comptes públics, atès l’actual context de crisi de preus, i que no fer-ho seria una «irresponsabilitat». També ha descartat moure fitxa per forçar un avenç electoral.

«En aquest moment, l’interès màxim ha de ser pel país i treballar perquè hi hagi uns Pressupostos amb un suport ampli», ha afirmat el líder socialista. En conseqüència, ha reiterat el seu oferiment a asseure’s i parlar dels nous Pressupostos, tot i que ERC prefereix tirar endavant amb Junts malgrat la crisi de Govern. «Un dels errors que ens han portat on som és que els partits que han governat han pensat més en els seus interessos que en els de Catalunya», ha afegit, una afirmació amb la qual descarta que s’afegeixi a la petició d’avenç electoral, com sí que han fet els postconvergents, la CUP, Cs i el PP.

Illa considera que els més de 3.000 milions d’euros de despesa pública dels quals disposaria la Generalitat si es renovessin els comptes són «imprescindibles» per combatre l’actual crisi de preus i un hipotètic hivern de desacceleració econòmica, com anticipen alguns organismes internacionals. És per això que ha titllat d’«irresponsabilitat» anar a una pròrroga dels actuals, com va comentar Junqueras el dia anterior, i ha demanat dissenyar uns nous comptes públics amb el «màxim nombre de suports possible». «És el que necessita el país», ha insistit. De moment, el PSC i els comuns són les úniques forces de l’arc parlamentari que s’han mostrat públicament disposades a negociar uns nous Pressupostos amb els republicans, mentre que Junts defuig pronunciar-se abans de veure quina proposta els fan arribar els seus recents exsocis de Govern.

Rèplica a Junqueras

Notícies relacionades

«Hi ha moltes coses que el Partit Socialista hauria de fer en l’àmbit de la lluita contra la repressió, en la defensa de l’exercici d’una democràcia plena, abans que nosaltres puguem considerar que, efectivament, està compromès de manera correcta, adequada i contundent en la lluita contra la repressió», va afirmar dissabte Junqueras posteriorment a una reunió de l’executiva d’ERC. El president dels republicans va marcar distància amb els socialistes i va afirmar que «molts dirigents del PSC es van escalfar les mans aplaudint el nostre empresonament».

Illa ha sortit al pas d’aquestes declaracions i s’ha mostrat taxatiu: «El Partit Socialista sempre ha treballat per defensar l’Estat de dret, no dona lliçons i no les rep de ningú. Treballem per superar el ressentiment». En aquest sentit, el secretari general del PSC s’ha obert a «actualitzar alguns tipus penals», tot i que també –en el marc dels acords per a la investidura de Pedro Sánchez– exigeix convocar la taula de partits catalans i confia en el recorregut de la taula de diàleg amb Madrid.