Crisi a la policia catalana

El conseller Joan Ignasi Elena desafia l’oposició a «acreditar» les ingerències polítiques en els Mossos

El president tanca files amb el titular d’Interior després del cessament del comissari en cap

El conseller Joan Ignasi Elena desafia l’oposició a «acreditar» les ingerències polítiques en els Mossos

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Si hi ha qui considera que s’han produït «ingerències polítiques» en l’activitat policial i judicial dels Mossos, que ho «acrediti» i que ho porti als tribunals. Aquesta ha sigut la breu resposta del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, que per primera vegada s’ha pronunciat sobre la crisi a la cúpula del cos policial que s’ha saldat amb el cessament dilluns passat del comissari en cap Josep Maria Estela. Des del Parlament, ha emplaçat l’oposició a la compareixença que ha sol·licitat per explicar amb més extensió el perquè de la seva decisió, que Interior atribueix a les discrepàncies amb l’objectiu de feminitzar la policia catalana.

El president Pere Aragonès ha tancat files amb el conseller d’Interior, assetjat per l’oposició pel cessament del fins ara comissari en cap dels Mossos, Josep Maria Estela. Aragonès, a pregunta del cap de l’oposició, Salvador Illa, ha descartat qualsevol tipus de cessament, ha mostrat el seu suport a Elena i ha recordat, com ja havia fet abans al llarg de la sessió parlamentària, que ell i el seu gabinet «tenen clara l’orientació de les polítiques de seguretat».

Illa ha abandonat per un lapse de temps la seva oposició tranquil·la i s’ha mostrat ferm i àcid amb la polèmica suscitada al voltant del cessament d’Estela. Abans, en la compareixença d’Aragonès li ha criticat que fos ell i no Estela qui decidís els ascensos partint d’un criteri tècnic i de mèrits. El president li ha respost que des de l’any 2001 hi ha un decret que estableix que qui nomena els nous comissaris és el conseller, tal com van fer els predecessors que han assumit anteriorment la direcció d’Interior, alguns d’ells, del PSC.

L’afirmació l’ha fet en relació amb l’elecció de sis nous comissaris, el detonant de la crisi, entre els quals Elena ha confirmat que quatre seran dones. Estela, en previsió del malestar intern que la decisió suscitaria, va intentar negociar que fossin tres dones i tres homes.

La defensa d’Elena

Notícies relacionades

«No renunciaré al principi que no hi hagi ingerències polítiques», ha etzibat Elena a preguntes dels comuns en la sessió de control al Govern prèvia. Les acusacions d’interferències polítiques han sigut llançades pel mateix Estela, però també per partits de l’oposició com el PSC i l’exconseller d’Interior Miquel Sàmper, que posen el focus sobre Eduard Sallent, nou cap dels Mossos, el tercer durant el mandat d’Elena. Els socialistes i els comuns no han descartat demanar la reprovació del conseller, mentre que altres partits com el PP, Ciutadans i Vox reclamen directament la seva dimissió.

«M’explicaré a fons, és necessari molt matís», ha dit el conseller sobre la futura compareixença, encara sense data. Tot i així, ha defensat que després de gairebé deu mesos de «coincidències i diferències» amb Estela ha pres una decisió que forma part de les seves competències i discrecionalitat per poder impulsar el «model» policial del Govern i les seves prioritats. És en aquest sentit que, si bé nega interferències polítiques, ha deixat caure també que no admetrà «interferències policials» en les decisions que corresponen a la dimensió política.