L’oposició assetja el conseller Joan Ignasi Elena per la crisi a la cúpula dels Mossos

El PSC i els comuns no descarten portar al ple del Parlament la reprovació del titular d’Interior i el PP en demana la dimissió

L’oposició assetja el conseller Joan Ignasi Elena per la crisi a la cúpula dels Mossos

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

L’oposició assetja el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, per la destitució del comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Josep Maria Estela, després de nou mesos en el càrrec, una situació que provoca que aquest sigui el sisè canvi de cap en la policia catalana en tan sols cinc anys. Els principals grups de l’oposició, Junts entre ells, reclamen a Elena que doni explicacions immediates i el PSC i els comuns no descarten fins i tot demanar la reprovació del dirigent. Des del PP consideren, directament, que ha de dimitir.

Els grups demanen al conseller que aclareixi si s’estan produint «ingerències polítiques», com sosté el mateix Estela, una versió que ha negat el director general de la policia catalana, Pere Ferrer, que ha assenyalat les discrepàncies amb l’objectiu de feminització del cos com el detonant d’aquesta crisi. Tot i que Elena ha demanat comparèixer en comissió al Parlament, l’oposició li exigirà que s’expliqui aquest mateix dimecres durant la sessió de control al Govern, la primera que es produirà després de la sortida de Junts de l’Executiu.

Aquest matí en una entrevista a TV-3, el líder del PSC, Salvador Illa, ha considerat «inaudit» que es destitueixi un cap dels Mossos i no comparegui de manera immediata el responsable de la conselleria per explicar-ne els motius. Fins i tot ha estès aquesta responsabilitat al president Pere Aragonès. Els socialistes no descarten acabar demanant la reprovació del conseller, igual que els comuns, que han diagnosticat que fa temps que hi ha «caos» i una «ferida oberta» en els Mossos i que el conseller» no ha fet més que fer «més gran» aquesta ferida.

El diputat d’En Comú Podem David Cid ha qualificat la situació de «fracàs» de gestió i atribueix la crisi a una «batalla pel poder» i per la relació amb el conseller i no tant a una resistència interna a la feminització del cos. De fet, ha assenyalat com a «preocupants» les declaracions de l’exconseller d’Interior Miquel Sàmper, que ha acusat Eduard Sallent, substitut provisional d’Estela, de «deslleialtats» i «ingerències polítiques».

Notícies relacionades

Des de Junts han criticat que és «inadmissible» que 24 hores després del cessament d’Estela el conseller d’Interior no hagi donat cap explicació, situació que considera una «falta de respecte» a la ciutadania i a tot el cos de Mossos. Malgrat lamentar la «inestabilitat interna» en què està sumit el cos policial, la portaveu, Mònica Sales, s’ha compromès a actuar amb «responsabilitat» i a no demanar passos més enllà fins que Elena doni les explicacions reclamades.

Menys han contemporitzat el PP i Vox, que han demanat directament la dimissió del titular d’Interior. Segons la diputada Lorena Roldán, Elena té un «historial de purgues polítiques llarguíssim», mentre que el partit d’extrema dreta ha reclamat que el departament passi a estar sota la batuta del Ministeri d’Interior.