Baròmetre del GESOP

Enquesta eleccions generals Espanya: L’efecte Andalusia impulsa Feijóo, frena Vox i enfonsa el PSOE

El PP podria arribar als 144 escons després de les eleccions andaluses i sumaria una ampla majoria absoluta amb una extrema dreta que perd força

Enquesta eleccions generals Espanya: L’efecte Andalusia impulsa Feijóo, frena Vox i enfonsa el PSOE
4
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ricard Gràcia
Ricard Gràcia

Infografia

Especialista en Visualització de la informació, dades, mapes, diagrames... Noves narratives

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dèiem fa quatre mesos que unes eleccions mal avançades pel PP, a Castella i Lleó, van sentenciar les expectatives electorals (i la carrera política) del llavors líder del partit. Diem avui que unes eleccions precisament avançades per als interessos del PP, a Andalusia, poden haver impulsat les opcions de l’actual cap de l’oposició. La històrica majoria absoluta de Juanma Moreno ha brindat a Alberto Núñez Feijóo un fort reconeixement de cara a les eleccions generals, per a les quals, en principi, encara queda més d’un any.

El primer sondeig elaborat després dels comicis andalusos diumenge passat amplia a 7,6 punts l’avantatge del PP sobre el PSOE. La tendència en el tauler electoral nacional és calcada al que ha passat a Andalusia: el creixement de Feijóo frena en sec l’escalada de Vox, borra del mapa Ciutadans i desploma rl PSOE.

Segons el Baròmetre Polític d’Espanya del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per als diaris del grup Prensa Ibérica, efectuat en els tres dies posteriors a les eleccions andaluses, el PP podria arribar als 140-144 escons (actualment en té 89) i, això sí, continuaria necessitant l’extrema dreta Vox per arribar a la Moncloa.

Però tindria un Santiago Abascal menys envalentit, perquè si fa dos mesos encara millorava el seu registre actual, ara es quedaria molt per sota de l’esmentada marca, amb 37-39 diputats (ara en té 52). Els ultres han retrocedit tres punts i 17 escons des d’abril i cinc punts i 30 escons des de febrer. En tot cas, PP i Vox sumen majoria absoluta en qualsevol de les forquilles. Cs, per segona vegada en els baròmetres del GESOP, desapareixeria del Congrés dels Diputats.

Des que fa dos mesos va assumir el lideratge del PP, Feijóo ha pujat tres punts i una vintena d’escons, i des que Pablo Casado va cedir el timó del partit fa quatre mesos, els populars han crescut 11 punts i 55 diputats. Avui aconseguirien el 31,5% dels vots; això que significa que des d’abril, data de l’anterior sondeig, Feijóo ha retallat en sis punts la distància respecte al president del Govern, Pedro Sánchez.

Aquesta mossegada del PP al tauler polític es cimenta en quatre transvasaments de vot paral·lels: Feijóo absorbeix el 56,3% dels votants de Cs, el 23,6% de l’electorat de Vox, el 13,8% dels votants del PSOE i el 19,8% dels qui es van abstenir en les últimes eleccions generals. El percentatge de votants socialistes el 2019 que ara escollirien la papereta del PP s’ha duplicat en només dos mesos. Mentre que la fidelitat de vot al PP ha pujat vuit punts i s’acosta al 80%, la de Vox ha retrocedit 11 punts i es queda en el 62%. La de Cs continua estancada en l’11%.

La millora en l’estimació de vot del PP coincideix amb un notable increment de la percepció que aquesta formació guanyaria les generals si se celebressin avui. Així ho creuen dues terceres parts dels entrevistats (65,5%), 25 punts més que a l’abril i 30 punts més que al febrer. Feijóo és el polític més ben valorat i l’únic que aprova (5,1), tot i que ha perdut una dècima en els últims dos mesos, i és el que obté la puntuació més bona entre els seus votants. També lidera les preferències com a president del Govern: el 25,7% el preferiria en comparació amb el 16,7% que optaria per Sánchez. Més del 70% de votants del PP prefereixen Feijóo, mentre que no arriben al 40% els electors socialistes que opten pel seu propi líder.

Les esquerres

I és que l‘efecte Andalusia té en les esquerres el revers de la moneda. Després de la patacada socialista en el que durant dècades va ser el seu graner de vots més fidel, Sánchez veuria enfonsades les seves expectatives electorals respecte a només fa dos mesos, quan l’avantatge que li treia Feijóo era de només 1,5 punts. Ara és de 7,6 punts i el PSOE podria quedar per sota del llistó psicològic dels 100 diputats. Aconseguiria el 23,9% dels vots i 93-96 escons (ara en té 120), tres punts i 14 diputats menys que a l’abril.

Algunes dades que justificarien els nervis en el PSOE són la creixent fuga de vots cap al PP, la recuperació de només el 7,4% dels electors que van migrar al seu dia cap a Unides Podem i el fet que només capti el 2,5% dels votants que Ciutadans perd a dojo. A més, Sánchez ha empitjorat la seva nota com a líder, retrocedint tres dècimes, fins al 3,9, que el situa com el dirigent d’esquerres menys valorat, per darrere de Yolanda Díaz (4,7) i Íñigo Errejón (4). L’electorat del PSOE puntua més bé la vicepresidenta segona del Govern que el propi president.

Notícies relacionades

Després del fiasco en les eleccions andaluses, només el 15,6% dels espanyols creuen que el PSOE podria guanyar les generals, un percentatge 19 punts inferior al d’abril i 23 punts inferior al de febrer. Només un de cada quatre votants socialistes confien en la victòria de Sánchez a any i mig vista, en principi, de la cita amb les urnes. I només quatre de cada 10 electors del PSOE prefereixen Sánchez com a president, gairebé 18 punts menys que fa dos mesos.

Cada vegada quedaria menys marge, doncs, per repetir un Govern d’esquerres. Malgrat el daltabaix a Andalusia i amb els primers compassos de Sumar, l’embrió de la futura plataforma electoral de Yolanda Díaz, Unides Podem agafa oxigen en aquesta enquesta i obtindria 29-32 escons (ara en té 35), quatre més que a l’abril. La suma dels actuals socis de l’Executiu es mouria en els 122-128 diputats, quan ara és de 155 parlamentaris.

Fitxa tècnica