Baròmetre del GESOP

Enquesta: 7 de cada 10 espanyols suspenen els intents del Govern d’abaixar el preu de la llum

La meitat dels votants socialistes reproven la gestió que està fent l’Executiu

  • L’efecte Andalusia impulsa Feijóo, frena Vox i enfonsa el PSOE

  • Un terç dels espanyols aposten per un Govern de coalició PP-PSOE

  • Un 67% dels espanyols aposta per regular la prostitució

Enquesta: 7 de cada 10 espanyols suspenen els intents del Govern d’abaixar el preu de la llum

Epi_rc_es

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Ricard Gràcia
Ricard Gràcia

Infografia

Especialista en Visualització de la informació, dades, mapes, diagrames... Noves narratives

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El preu de la llum segueix a l’alça. Cap de les mesures aprovades pel Govern de coalició ha aconseguit, de moment, rebaixar dràsticament la factura energètica. L’últim intent anunciat per Pedro Sánchez, i que s’aprovarà aquest dissabte en un Consell de Ministres extraordinari, és una nova rebaixa de l’IVA de l’electricitat del 10% al 5%, tot i que en l’Executiu admeten que no resoldrà el problema dels alts preus. La situació s’agreuja i, segons l’últim baròmetre del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per als diaris de Prensa Ibérica, set de cada 10 espanyols suspenen els intents del Govern per intentar moderar el cost de l’energia

El sondeig, realitzat entre el 20 i el 22 de juny, revela que un 42,3% dels ciutadans qualifiquen la gestió de l’Executiu de «molt dolenta», mentre que un 25,6% la qualifica tan sols de «dolenta». Ni les passades rebaixes impositives –l’IVA es va abaixar del 21% al 10% el 2021– ni la suspensió d’altres tributs o la posada en marxa del límit del preu del gas en 40 euros han causat l’efecte desitjat pel PSOE i Unides Podem. 

La ciutadania responsabilitza l’Executiu central de la ineficàcia de les mesures. Entre l’electorat progressista, més del 40% considera que la gestió està sent «dolenta» o «molt dolenta». Especialment durs són els votants dels dos partits de la coalició. Cinc de cada deu electors socialistes suspenen l’actuació del Govern davant el 43% d’Unides Podem. Entre els votants dels socis de la investidura de Sánchez tampoc es contagia l’optimisme: gairebé el 70% dels entrevistats que el 2019 es van inclinar per ERC reproven les mesures aplicades. Entre els electors dels partits de la dreta la xifra ascendeix al 90%.

La rebaixa de l’IVA que s’aprovarà aquest dissabte tampoc sembla que aixequi l’ànim als espanyols. La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va reconèixer dijous que «amb mesures fiscals no es resol el problema» i que són necessaris «canvis estructurals de gran calat»

Desànim creixent

Davant la creixent inflació, l’Executiu també prorrogarà algunes de les mesures posades en marxa fa més de tres mesos i hi inclourà algunes noves propostes. No obstant, en vista dels resultats d’aquesta enquesta, els passos que l’Executiu ha fet fins ara no semblen suficients per posar límit a l’alça de preus. El 55,9% dels entrevistats valora l’actuació del Govern de «dolenta» o «molt dolenta», cinc punts més de descontentament respecte a les dades obtingudes el febrer d’aquest mateix any. De nou, els votants socialistes –tres de cada 10 s’inclinen per suspendre el Govern– es mostren més crítics que els d’Unides Podem –dos de cada 10 desaproven les accions governamentals–, una xifra que es dispara entre els electors d’Esquerra fins al 58,6%.

A això se suma que el 69,2% de la població es mostra pessimista de cara als pròxims dos anys. L’esclat de la guerra a Ucraïna i els seus efectes en l’economia, elevant la inflació fins a gairebé vorejar les dues xifres, ha provocat desànim en la societat. En l’enquesta de febrer del GESOP, quan la pandèmia de coronavirus semblava començar a remetre i les expectatives econòmiques eren més positives, el 41,6% assegurava ser optimista davant el futur, una xifra que cau ara fins al 24,6%. 

Impulsar noves mesures

Notícies relacionades

El descoratjament de la població, tant amb la situació actual com amb l’actuació del Govern, va quedar plasmat en les eleccions andaluses del cap de setmana, amb una majoria absoluta del PP i amb el PSOE en mínims històrics. En un intent de revertir la situació i intentar deixar clar que ha reaccionat a l’avís de les urnes, Sánchez va avançar a aquest dissabte el Consell de Ministres per aprovar el reial decret amb mesures per fer front a la crisi derivada de la guerra orquestrada per Rússia. De moment, tan sols ha transcendit la rebaixa de l’IVA i que es mantindrà en vigor la bonificació de 20 cèntims per litre de gasolina.

El 47,6% dels enquestats consideren que aquesta rebaixa s’hauria de mantenir tal com està. És a dir, que s’apliqués a tot el món per igual. Tanmateix, un terç de la població aposta perquè vagi en funció de la renda per beneficiar els més vulnerables. La vicepresidenta segona i fa dies que líder d’Unides Podem, Yolanda Díaz, planteja el debat de la proporcionalitat segons els ingressos i, a més, ha posat sobre la taula l’opció de reduir els abonaments de transport al 50%, una proposta que continua negociant amb els socialistes i que es podria incloure en el reial decret. Tan sols un 11% dels entrevistats demana eliminar aquesta reducció. 

Fitxa tècnica