Baròmetre del GESOP

Sondeig: Un terç dels espanyols aposten per un Govern de coalició PP-PSOE

El 30% dels enquestats prefereixen que es reediti l’aliança entre els socialistes i Unides Podem > Només el 17% vol Vox a l’Executiu

Sondeig: Un terç dels espanyols aposten per un Govern de coalició PP-PSOE
2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Alex R. Fischer
Alex R. Fischer

Infografia

ver +

Amb el final del bipartidisme, la governabilitat d’Espanya queda en mans de l’entesa entre les forces polítiques i de l’estat de salut de les possibles coalicions. Pendents encara que les urnes revelin les majories amb números per ocupar la Moncloa el 2023, el sondeig del GESOP per als diaris del grup Prensa Ibérica dibuixa que, posats a elegir, els espanyols aposten per una gran coalició entre el PP i el PSOE.

El 33,8% dels enquestats considera que Alberto Núñez Feijóo –entre 140 i 144 escons, segons el mateix sondeig– i Pedro Sánchez –entre 93 i 96– s’han d’arremangar per entendre’s i governar junts, mentre que un 30% prefereix que els socialistes reeditin el pacte d’esquerres amb Unides Podem, que es quedaria entre 29 i 32 parlamentaris.

Només un 17,1% dels espanyols optaria per una aliança entre els populars i Vox en una equació de dretes en la qual ja no es contempla Ciutadans, que quedaria fora del Congrés dels Diputats, segons les previsions. El 13% admet que no es reconeix en cap d’aquestes possibles coalicions i un 6,2% no ho sap o no contesta.

Independentment de la força amb la qual accedeixin els grups a la Cambra baixa, els votants socialistes afronten, dividits, el dilema d’elegir companys de govern per a una nova legislatura, tot i que la balança s’inclina –per molt poc– cap al PP. Un 41,3% dels votants del PSOE el 2019 creu que Sánchez hauria de pactar amb Feijóo, mentre que un 39,3% prefereix continuar en la Moncloa de la mà dels morats, amb Yolanda Díaz al capdavant.

Els simpatitzants populars tampoc ho tenen del tot clar: un 43,2% prioritza una gran coalició amb el PSOE, però un 40,4% aposta per obrir les portes del Govern a Vox. Actualment, els ultres ostenten la vicepresidència de l’executiu autonòmic de Castella i Lleó després de pactar amb el PP. Arribar a la Moncloa seria tota una fita per a l’extrema dreta i una celebració per als seus votants perquè el 83,6% volen que el partit en el qual van dipositar la seva confiança el 2019 governi el país amb el PP.

Entre els fidels a Unides Podem tampoc hi ha dubtes sobre quin seria el millor govern possible: un 86,3% mostra la voluntat que la formació continuï en el Govern amb el PSOE. De la mateixa manera opinen els que van apostar fa tres anys per Més País.

Notícies relacionades

Els que van elegir la papereta taronja el 2019 s’inclinen majoritàriament (53,8%) per un pacte PP-PSOE i només el 17,5% prefereix que l’Executiu central quedi en mans dels populars i de l’extrema dreta. 

Els independentistes catalans (els votants d’ERC i Junts) són molt més clars en les seves preferències i prefereixen que el PSOE s’aliï amb Unides Podem durant quatre anys més. Dins de la bossa de simpatitzants republicans en les últimes generals, el 72,4% prefereix que es reediti l’actual pacte de govern d’esquerres, mentre que entre els electors postconvergents aquest percentatge es redueix al 57,1%, ja que el 14,3% veu més convenient que el PP pacti amb el PSOE una coalició.

Fitxa tècnica