Baròmetre del GESOP

Un 67% dels espanyols aposta per regular la prostitució

Els votants d’Unides Podem i de Més País són els més partidaris de la prohibició, tot i que prefereixen legislar

Un 67% dels espanyols aposta per regular la prostitució

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Francisco José Moya
Francisco José Moya

Infografia

ver +

L’espinós debat sobre la regulació o l’abolició de la prostitució que confronta el moviment feminista tampoc genera consensos a l’arena parlamentària. Els socis en el Govern tenen visions polaritzades sobre com es pot legislar aquesta activitat, que continua sent alegal a Espanya. Els recels entre el PSOE i Unides Podem es van evidenciar amb l’aprovació de la llei del ‘només sí és sí’ –els socialistes van acabar retirant les seves esmenes sobre proxenetisme i terceria locativa per evitar una derrota de l’Executiu– i durant la tramitació de la proposició de llei per abolir la prostitució, impulsada pel PSOE, avalada pel PP i amb divergències dins d’Unides Podem, ja que els set diputats dels comuns se’n van desmarcar. Però, ¿què n’opinen els espanyols?

Segons l’últim sondeig del GESOP per als diaris de Prensa Ibérica, el 67,7% està a favor que la prostitució estigui regulada. Només el 15,9% dels enquestats opinen que cal prohibir-la i el 8,3%, que s’ha de quedar com està, és a dir, en un buit legal. Es pot assenyalar que la posició és pràcticament igual segons el gènere dels enquestats, ja que el 67,3% dels homes i el 68,2% de les dones aposten per regular el treball sexual.

Sí que hi ha distincions per edat: els joves d’entre 18 i 29 anys estan dividits –el 41,2% creu que s’hauria de prohibir i el 49,3%, quedar subjecta a la llei–, mentre que en la resta de grups d’edat el suport a la regulació s’aproxima al 70%.

La posició d’establir les bases per a una legislació és majoritària en tots els grups de votants. I això xoca amb alguns postulats, ja que, malgrat la postura abolicionista del PSOE i del PP, els seus electors són més proclius a voler fixar regles –un 70,5% i un 65,8%, respectivament–. Però, de lluny, els votants independentistes són els defensors més ferris de la regulació: el 92,9% dels que es van decantar per Junts per Catalunya el 2019 i el 79,3% dels que ho van fer per ERC.

Notícies relacionades

Els electors d’Unides Podem i de Més País són els que es mostren més dividits sobre l’assumpte i alhora són els més favorables a la prohibició: el 38,9% en el cas dels primers i el 26,7% en el cas dels segons, tot i que aquesta no és la posició dominant.  

Els votants d’extrema dreta creuen que la prostitució s’ha de regular (70,9%) o quedar-se com està (14,5%), mentre que els electors de Cs prefereixen que estigui subjecta a la llei (68,8%). 

Fitxa tècnica