Investigació

La trama russa va oferir a l’enllaç de Puigdemont visitar la seu dels serveis secrets de Moscou

«No només anirem al Servei Federal de Seguretat. Això ara és com un museu», va escriure l’empresari Sardà Bonvehí a Víctor Terradellas

La trama russa va oferir a l’enllaç de Puigdemont visitar la seu dels serveis secrets de Moscou

Ricard Cugat

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’empresari català Jordi Sardà Bonvehí, la persona que va posar en contacte els suposats emissaris russos amb Carles Puigdemont, es va comprometre amb l’enllaç de l’expresident, Víctor Terradellas, el responsable de relacions internacionals de CDC, a anar a la seu del Servei Federal de Seguretat de la Federació Russa (FSB) a Moscou, l’organisme hereu del KGB, l’antic servei d’intel·ligència en l’època de la Unió Soviètica. Així s’exposa en els missatges trobats al mòbil de Terradellas, que va ser intervingut per ordre judicial després de la seva detenció el maig del 2018, i a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. Mesos després, aquest excàrrec convergent va viatjar a Moscou, tot i que, al ser preguntat per aquest diari, va negar que hagués anat a les esmentades dependències. 

La conversa va tenir lloc el 10 de maig del 2018. A les 7.48 hores, Terradellas li envia el següent missatge a Jordi Sardà: «¿Li envio això? Què et sembla: segur que saps la dita que diu que quan entres a la seu de Cantora tot baixant arribes a Sibèria. Em comenten que et conviden, a final de mes (anem junts) i que baixem a la planta 112». Als tres minuts, Sardà respon: «OK, però no només anirem a l’FSB, això ara és com un museu». L’ex de CDC escriu: «Doncs afegeixo, entre altres llocs anirem a...». Un «OK» és la resposta de l’empresari català.

No s’especifica a qui pretenien comunicar aquesta visita, però Tarradellas dubta si l’interlocutor que havia de rebre el missatge sabia què és «Cantora». Sardà li diu: «No ho sé, ¿tu saps què vol dir? (Oficina) És rus antic». I és que, segons les fonts consultades per aquest diari entre els russos establerts a Catalunya i serveis policials, el sobrenom de la «Cantora» és com es coneix l’FSB, igual com a Espanya del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) se’n diu col·loquialment «La Casa». El desconegut interlocutor contesta. Terradellas continua: «Els conec més que si els hagués cagat». Sardà, que va ser denunciat per Gas Natural fa anys per un negoci a Ucraïna, llança un altre «OK», tot i que després incideix: «El millor de tot per dirigir bé és que tots (els poders que necessitem) siguin visibles».

Espionatge i viatge a Moscou

L’FSB és el principal servei de seguretat nacional de Rússia, un dels òrgans federals que estan sota la jurisdicció directa del president d’aquest país, Vladímir Putin. Entre les seves funcions hi ha la contraintel·ligència i l’espionatge, la seguretat interna i de fronteres, les mesures antiterroristes i la vigilància. La seva seu és al número 24 del carrer Kuznetski Most, de Moscou.

Segons va reconèixer Terradellas en la seva declaració davant el jutge Joaquín Aguirre, que investiga aquesta presumpta trama russa del procés, ell va viatjar a Moscou dues vegades. L’última, va afirmar, va ser mesos després de mantenir la conversa amb Sardà sobre la visita a l’FSB. Concretament, el setembre del 2018 es va traslladar a la capital russa per entrevistar-se amb Nikolai Sadovnikov, l’exdiplomàtic assessor del Ministeri d’Afers Estrangers de Rússia.

Notícies relacionades

Sadovnikov és la persona que es va entrevistar amb Puigdemont a la Casa dels Canonges, la seva residència oficial, el 26 d’octubre del 2017, un dia abans de la declaració unilateral d’independència. En aquesta trobada, que havia estat precedida d’un altre de similar, també va participar Terradellas, Sardà i un altre rus, l’exmilitar Serguei Motin. Aquests presumptes emissaris russos van oferir, segons ha reconegut al jutjat l’exdirigent de CDC, ajuda econòmica (500.000 milions de dòlars) i militar (10.000 soldats).

En un viatge anterior, el setembre del 2017 i dies abans del referèndum unilateral d’independència, Terradellas ja es va desplaçar a Moscou. En aquesta ocasió, es va reunir amb l’exdiputat rus Serguei Markov, a qui va prometre que si Rússia ratificava la independència de Catalunya, el futur Govern català podria recolzar l’annexió de Crimea a Rússia.