Investigació

Qui és qui en la trama russa del procés

Són quatre els personatges principals d’aquest nou capítol de la connexió del sobiranisme amb Moscou

zentauroepp43467543 victor terradellas foto cugat cat180524104117

zentauroepp43467543 victor terradellas foto cugat cat180524104117

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Víctor Terradellas

Va ser responsable de relacions internacionals de CDC i un defensor de qui considera el seu amic, l’expresident Carles Puigdemont, i de la causa independentista. Està molt connectat amb el món sobiranista i també en l’àmbit internacional. Hi ha una foto seva, fins i tot, amb l’ex primer ministre israelià Shimon Peres. Entre els papers que se li van intervenir en un registre hi ha una carta remesa el 2017 per l’expresident Jordi Pujol, sobre l’actualitat catalana: «Víctor, veig que van produint, jo també vaig fent coses». Viu a Cornudella de Montsant (Tarragona). Va ser detingut el 24 de maig del 2018 en la primera fase de l’operació per la presumpta desviació de diners de la Diputació de Barcelona.

Nikolai Sadovnikov

Va exercir càrrecs diplomàtics a Itàlia. Segons els registres del Ministeri de Relacions Exteriors de Rússia, apareix com assessor en un departament de planificació de política exterior el 2007 i va estar en actiu uns quants anys. Una font italiana el situa al ministeri fins «al voltant del 2018». Serveis d’intel·ligència occidentals el defineixen com un mitjancer no oficial de Moscou a Síria, l’Iran i Líbia. Figura com a fundador de diverses empreses domiciliades al número 5 de la Plaça Roja de la capital russa. Els seus tentacles empresarials arriben a Itàlia i el Panamà.

Jordi Sardà Bonvehí

El seu nom va sortir a la llum pública el 2012. Gas Natural el va denunciar a l’Audiència Nacional per, presumptament, fer-se passar per un representant d’una companyia gasística a Ucraïna i firmar un acord amb el Govern d’aquest país per construir una planta de gas natural liquat, una inversió de 850 milions d’euros. Ucraïna va anunciar l’acord amb gran pompa. Format com a monitor d’esquí, va cultivar bons contactes i va crear diverses societats. De vegades, ha actuat com a traductor del rus i assistent. Aquest diari no ha pogut localitzar Sardà per recollir la seva versió.

Serguei Motin

Ciutadà rus mort fa uns anys. Pel que sembla, com a director de la companyia Abianne Limited, una firma moscovita amb oficina a les illes Verges Britàniques. Motin va arribar a Barcelona de la mà de Sardà Bonvehí. El 24 de maig del 2018 va ingressar a la Clínica Diagonal de la capital catalana. Les gestions les havia fet Terradellas. Motin patia un càncer de pulmó. Després d’estar cinc dies a l’uci, va passar a planta i després es va escapar aprofitant un cap de setmana, deixant un deute de 19.842 euros. Va tornar a Moscou. La clínica es va posar en contacte amb Sardà Bonvehí, que pel que sembla era el seu assistent i traductor, per reclamar els diners.