Investigació

L’home de confiança de Puigdemont va viatjar a Moscou després de la DUI per reunir-se amb l’emissari rus

Els missatges de WhatsApp revelen que Terradellas i l’empresari Sardà Bonvehí van mantenir els contactes amb Sadovnikov almenys fins al maig del 2018, quan el primer va ser detingut

L’home de confiança de Puigdemont va viatjar a Moscou després de la DUI per reunir-se amb l’emissari rus

ALBERT BERTRAN

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Víctor Terradellas, l’exresponsable de relacions internacionals de Convergència Democràtica (CDC), amic i home de confiança de Carles Puigdemont, va viatjar a Moscou per reunir-se amb l’exdiplomàtic rus Nicolai Sadovnikov, segons van confirmar a EL PERIÓDICO fonts coneixedores d’aquesta trobada. Aquesta visita es va produir després de la reunió feta el 26 d’octubre del 2017, un dia abans de la declaració unilateral d’independència (DUI), entre aquest suposat enviat de Rússia i l’expresident català a la Casa dels Canonges (la seva residència oficial), a Barcelona. Els contactes de la trama amb Sadovnikov es van mantenir durant mesos, almenys, fins al maig del 2018, quan Terradellas va ser detingut, tal com demostren els missatges de WhatsApp que es van localitzar en el seu telèfon mòbil. Puigdemont va admetre aquest dilluns que va rebre l’exdiplomàtic la vigília de la DUI, tot i que va desdenyar el contingut de la trobada.

En les converses de Terradellas i Jordi Sardà Bonvehí, empresari que va ser denunciat el desembre del 2012 per Gas Natural per haver-se fet passar pel seu representant a Ucraïna, surt a col·lació en diverses ocasions el nom de Nicolai, al qual una investigació periodística ha identificat Sadovnikov. Fonts de la diplomàcia italiana situen aquest exdiplomàtic com a assessor del Ministeri d’Afers Estrangers rus fins al 2018 i, en concret, com a expert en assumptes europeus. És Sardà qui parla més profusament d’aquest enigmàtic «enviat», tal com el presenten. «Si jo i Nikolai, quan sigui amb ell a Moscou he de concretar», va afirmar aquest empresari català el 18 de maig del 2018. Dies abans, el 16 de febrer, li va enviar un altre missatge a Terradellas: «Nicolai arriba a les 22.40», tot i que no es precisa on. No s’ha acreditat l’existència d’aquest viatge a Barcelona. L’excàrrec de CDC li respon l’endemà: «No puc sortir enlloc ja [...] ordres del meu cap».

«Quan estigui amb ell [Nicolai] a Moscou he de concretar»

Jordi Sardà Bonvehí, empresari català

Els missatges deixen constància dels contactes de Sadovnikov amb el mateix Terradellas. Sardà relata el 14 de març del 2018: «Ja t’ho va dir Nicolai, [Putin] és una estructura, no una persona». L’amic de Puigdemont respon: «Sí, una peça més de l’engranatge que sou l’equip de Nicolai». Jo (amb la teva ajuda) farem això d’aquí [...]. Per cert, que segur que cometrem errors i hauràs de tenir paciència». En aquesta data, el grup va gestionar, segons les converses, el traspàs de bitcoins. «Heu fet la trans? Digue’m alguna cosa», escriu Terradellas, que copia l’adreça d’un moneder virtual enviat per una tercera persona i el passa a Sardà. L’opinió d’aquest empresari català sobre l’exdiplomàtic rus i el seu entorn: «Ja saps que som una mica maquiavèl·lics (Nikolai disfruta sorprenent la gent)».

Fins i tot en dues ocasions, el 2018, es parla de viatges a Moscou per veure’s amb aquest exdiplomàtic rus. En la primera, del gener d’aquell any, Terradellas pregunta a Sardà: «¿Vols que vingui a Moscou amb tu dilluns?». L’empresari li contesta: «Sí, anirem a Moscou». La segona vegada que l’exresponsable de relacions internacionals de CDC parla d’anar a la capital russa és el 24 d’abril, dies abans de la seva detenció. «Prepara el passaport que te’l recolliré aquesta tarda. Segurament divendres anirem a Moscou [...] Aniré a fer els visats», va dir a la seva dona. Al telèfon mòbil de Terradellas es van localitzar passatges d’avió. Les fonts consultades asseguren que en aquesta ocasió no va poder anar perquè el van detenir.

Els àudios de la discòrdia

El pròxim dimecres, Terradellas tindrà l’oportunitat d’aclarir tota aquesta situació davant el jutge de Barcelona Joaquín Aguirre, que l’interrogarà sobre les activitats de l’entitat que gestionava, CatMón. Sobretot podrà explicar per què va exposar la suposada oferta russa de l’ajut econòmic i dels 10.000 soldats al que va ser ex alt càrrec de CDC David Madí i a Xavier Vendrell, exconseller d’ERC, considerats membres de l’estat major de Puigdemont. I la raó per la qual tenia la gravació. Els àudios amb aquestes converses els va descobrir la Policia en el telèfon mòbil de Terradellas.

Notícies relacionades

En els àudios registrats el 14 i el 16 de maig del 2018 es recullen dos temes: la possibilitat de posar en marxa un sistema de criptomonedes i l’oferta de Rússia per ajudar a culminar la independència de Catalunya. En aquestes converses es detalla que, l’octubre del 2017, el cap d’un «grup rus» que s’havia posat en contacte amb Terradellas en relació amb la plataforma de criptomonedes va oferir a Puigdemont «comptar amb 10.000 soldats i pagar tot el deute català», però que l’expresident, en paraules de Terradellas, «es va cagar als pantalons».

Aquestes asseveracions van ser rebudes amb escepticisme per Vendrell i Madí. Aquest últim va arribar a preguntar a Terradellas: «¿I tu a aquest tio com l’has verificat?». Vendrell, sobre els soldats russos, es va preguntar: «¿Com ho fa per entrar 10.000 tios aquí?». Aquesta informació va donar peu a la macrooperació Voloh, de presumpta corrupció i finançament del procés. Hi va haver 21 detinguts i múltiples registres.