Invasió d’Ucraïna

Albares afirma que no «escatimaran esforços» per portar els espanyols que «van decidir quedar-se»

  • Qualifica de «guerra convencional» l’escenari obert a Ucraïna després de la invasió russa

  • El ministre assisteix en l’enviament de 20 tones de medicines, sol·licitades pel Govern ucraïnès

Albares afirma que no «escatimaran esforços» per portar els espanyols que «van decidir quedar-se»

Material humanitario que la Agencia Española de Cooperación Internacional al Desarrollo (AECID), enviará a Ucrania para apoyar a la población en situación de vulnerabilidad, este sábado en la base de Torrejón de Ardoz. EFE/ Fernando Villar

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ministre d’Afers Exteriors, la Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, ha assegurat que Espanya no «escatimarà esforços» per portar el prop d’un centenar d’espanyols que «van decidir per voluntat pròpia quedar-se a Ucraïna».

«No escatimarem esforços, però són persones que van decidir per voluntat pròpia quedar-s’hi», ha assenyalat aquest dissabte el ministre espanyol en declaracions als mitjans des de la Base Aèria de Torrejón de Ardoz (Madrid), on ha assistit a la recepció del material sanitari per al primer enviament d’ajuda humanitària a Ucraïna.

En aquest context, Albares ha explicat que la situació «és molt complexa, en un escenari de guerra convencional, oberta». «Vam fer diverses recomanacions, recomanant abandonar temporalment el país i desaconsellant viatjar-hi», ha recordat el ministre, però tot i així hi va haver persones que van decidir quedar-se.

20 tones en medicaments

Albares es va desplaçar a la base de Torrejón amb motiu de la sortida del primer enviament d’ajuda humanitària a Ucraïna, format per 20 tones de medicaments i material sanitari. L’ha acompanyat l’encarregat de negocis de l’Ambaixada d’Ucraïna a Espanya, Dmitro Matiuixenko, i el director de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional i per al Desenvolupament, Antón Leis, informa Europa Press.

El ministre ha destacat que l’enviament d’aquest material «és un senyal més» del suport i solidaritat d’Espanya amb Ucraïna. «Espanya, com a poble de fort arrelam solidari, és extraordinàriament sensible al profund sofriment de la població ucraïnesa», ha indicat Albares, que ha aprofitat l’ocasió per reiterar la seva més ferma condemna a l’agressió russa sobre el poble ucraïnès.

Aquesta situació ha provocat importants moviments de població, principalment cap a la frontera oest, que es troba col·lapsada per centenars de milers de persones que s’han vist obligats a fugir del seu país. També ha provocat augment de necessitats bàsiques i, en particular, en els sectors de salut i empara.

Notícies relacionades

Aquest enviament, segons ha informat el Ministeri d’Afers Estrangers, la Unió Europea i Cooperació, respon a la sol·licitud realitzada el 15 de febrer, pel govern ucraïnès, davant el Mecanisme Europeu de Protecció Civil, en previsió de l’agreujament de la situació humanitària.

La crida d’Ucraïna comprèn béns per atendre necessitats urgents: productes sanitaris i medicaments, vehicles, equips de protecció personal, mantes, botigues, entre d’altres.