Crisi total a Génova 13

Casado s’acomiada entre aplaudiments dels diputats que l’han abandonat

Sánchez assegura al PP que no avançarà les eleccions i que, quan arribi el moment, competiran amb els seus «mèrits», no amb les seves «debilitats»

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Pablo Casado ha acudit aquest matí al Congrés dels Diputats per «obligació i respecte» i ha fet la seva última pregunta a Pedro Sánchez, en la tradicional sessió de control al Govern. L’encara líder del PP portava avui un discurs escrit que ha acabat així: «Espero que el Govern es posi al servei de l’interès general amb respecte a les institucions, a la unitat nacional i a la igualtat de tots els espanyols. Perquè és a ells a qui ens devem. A ningú més. Entenc la política des de la defensa dels més nobles principis i valors, des del respecte als adversaris i l’entrega als companys. Tot per servir Espanya i la causa de la llibertat. Perquè aquest és el futur que mereixen els nostres fills i que hem de construir tots junts». 

Després d’aquestes paraules, els diputats del seu grup parlamentari, que majoritàriament li van girar l’esquena aquest dimarts i es van sumar a un degoteig de desercions general que l’han deixat sol, l’han aplaudit. Fins i tot s’han posat dempeus. Casado s’ha aixecat i ha saludat, tímidament i amb educació.

En la seva resposta, Sánchez li ha dit que li desitja «el millor en el terreny personal» i que no avançarà les eleccions, malgrat que ell mateix l’hi ha demanat en múltiples ocasions. Una pulla que ha continuat amb un missatge de tranquil·litat al PP: el cap de l’Executiu ha assegurat que farà la crida a les urnes quan acabi la legislatura, a finals del 2023, perquè anteposa «el bé» dels espanyols a «qualsevol altre tipus interès» partidista, com seria agafar ara el principal partit de l’oposició en una situació de greu debilitat. «Competirem partint dels nostres mèrits i no partint de les nostres debilitats», ha remarcat.

Els tres fidels

Després d’escoltar-lo, Casado no ha volgut gastar el seu torn de rèplica, malgrat que encara li quedava marge per esgotar els seus tres minuts. S’ha aixecat de l’escó i ha baixat l’escaleta per sortir de l’hemicicle. Després d’ell han marxat els tres membres de la seva direcció que s’hi han mantingut fidels fins a l’últim moment: els vicesecretaris Pablo Montesinos, Antonio González Terol i Ana Beltrán. Teodoro García Egea no ha acudit a la sessió de control, malgrat que vol continuar de diputat. El ja exsecretari general va dimitir ahir a la tarda.

A l’encara cap dels populars li queda una altra jornada amarga al davant. Després de veure’s aquest dimarts acorralat i sol, i haver cedit a convocar un congrés extraordinari, Casado ha convocat a les vuit del vespre els presidents territorials del PP a la seu de Génova. Isabel Díaz Ayuso no hi acudirà, ja que és cap d’Executiu però no lidera el partit a la comunitat madrilenya, una de les raons per les quals el partit ha implosionat exactament en una setmana.

Notícies relacionades

Sí que es veurà amb Alberto Núñez Feijóo, el seu probable successor. El president de la Xunta de Galícia s’ha erigit en portaveu dels barons crítics que, després de veure la gravetat del xoc entre Casado i Ayuso, va demanar ja divendres passat al president del seu partit que tanqués aquesta crisi perquè, si no, es veuria obligat a reclamar un congrés extraordinari per elegir un nou líder.

El cap dels conservadors no va aconseguir un acord amb Ayuso per posar fi als seus greus encreuaments d’acusacions: ella va denunciar que ell va ordenar espiar-la i ell va llançar ombres de corrupció sobre ella. L’entesa, per contra, s’ha donat entre la presidenta de Madrid i Feijóo, una aliança, avançada per EL PERIÓDICO, que ha resultat fatal per a Casado.