Crisi a Génova 13

L’ascens de Feijóo converteix González Pons en un valor a l’alça

El president de la Xunta de Galícia va pensar en el valencià com a número dos si feia el pas per succeir Rajoy

L’ascens de Feijóo converteix González Pons en un valor a l’alça
3
Es llegeix en minuts

El previsible ascens del president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, situa el valencià Esteban González Pons com un nou valor a l’alça no ja al PP del País Valencià, sinó també en l’àmbit nacional. De fet, la renovació de Génova de la mà del gallec podria suposar la tornada de l’eurodiputat a tasques de màxima responsabilitat en el partit en la direcció nacional. Una tornada per la porta gran després d’anys en què el que va ser conseller valencià en l’etapa de Francisco Camps ha tingut un paper molt discret en la política nacional. González Pons va fer el salt a Europa el 2011 en temps de Mariano Rajoy, al formar part de la candidatura del PP al Parlament Europeu i després d’anys ocupant despatx a Génova i tenint una important projecció com a vicesecretari de comunicació. Malgrat la seva influència i el seu paper en el partit com a portaveu, González Pons no va aconseguir cartera ministerial, si bé va saber treure partit de la seva nova destinació, Brussel·les. Ja com a portaveu del grup parlamentari europeu, va estar a punt d’acariciar la presidència de la Comissió Europea i, tot i que no ho va aconseguir, el seu treball li ha proporcionat una gran visibilitat i, sobretot, un bagatge polític que avui pocs al Partit Popular tenen. [Sifa

Després d’anys amb un perfil baix en la política nacional i, de manera conscient apartat de la política valenciana (va declinar l’oferta de Rajoy d’encapçalar la llista al cap i casal en les últimes eleccions, la figura de González Pons emergeix de nou de la mà d’un Feijóo que, segons va transcendir al seu dia, tenia previst convertir el valencià en el seu secretari general en cas d’haver sigut el successor de Mariano Rajoy. És a dir, el que fins ara era Teodoro García Egea. Però, finalment, el president gallec no va emprendre l’aventura al no detectar prou senyals per part del dimissionari.

Tot i que de manera molt discreta, González Pons ha sigut una de les persones que ha estat aquests dies en el cercle de confiança del gallec en l’operació de relleu de Casado

El periodista gallec Fran Balado relata en el seu llibre ‘El viaje de Feijóo’ com aquest, «home previsor», tenia fins i tot planificada la cúpula del PP en cas que finalment es decidís a fer el pas. «La persona amb més paperetes per ocupar la secretaria general era el valencià Esteban González Pons», va revelar el periodista gallec. De fet, tot i que de manera molt discreta, González Pons ha sigut una de les persones que ha estat aquests últims dies en el cercle de confiança del gallec en l’operació de relleu de Casado després de la guerra amb la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso.

Notícies relacionades

La possible recuperació de González Pons (en principi, a Madrid) obre també un panorama diferent per al PP valencià. González Pons ha guardat les formes amb Carlos Mazón, president del PP valencià, però entre tots dos no hi ha una relació especial. Sí, amb María José Catalá, secretària general, a qui l’exconseller va promocionar també a l’ombra com a alcaldable, tot i que a la portaveu li pot pesar el seu suport aquests dies a García Egea.

Deia González Pons en una entrevista concedida a aquest diari amb motiu del seu llibre de ficció ‘Ellas’, el febrer del 2020, que l’amor dona segones oportunitats, però de la política ningú en surt viu. Potser, en aquest nou i inesperat gir de guió, aquest pronòstic es compleixi per a Casado, però no per a ell.