Davant la presidència del PP

Els reptes a curt i mitjà termini de Feijóo com a substitut de Casado

El president de la Xunta haurà de reconfigurar els equips en el Congrés, traçar el seu futur immediat i planejar els seus pròxims moviments interns

Els reptes a curt i mitjà termini de Feijóo com a substitut de Casado
3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

A falta que arribi la confirmació final, Alberto Núñez Feijóo es presentarà en el congrés extraordinari per liderar el PP. I el recolzament expressat per tots els barons autonòmics li garanteix que aconseguirà el control del partit en un congrés nacional extraordinari, que es convocarà dimarts vinent. Amb aquest escenari sobre la taula, i a l’espera que Pablo Casado acabi de definir els seus últims passos, el president de la Xunta ja comença a traçar plans amb els seus col·laboradors més pròxims per encarar els primers reptes que tindrà com a nou responsable del PP.

Elegir els portaveus

La primera decisió que haurà de prendre Feijóo és elegir els portaveus de la formació. Tant en el Congrés dels Diputats com en el Senat. Cuca Gamarra i Javier Maroto, els actuals portaveus, respectivament, van abandonar Casado aquests dies i s’ha de veure si ara el líder gallec vol que segueixin al capdavant d’aquestes funcions. Almenys, de manera interina. Feijóo podria mantenir-los tots dos o decidir posar dues persones noves de la seva estreta confiança, elegits entre els diputats i senadors actuals.



La Xunta o el Senat

Feijóo estudia també què ha de fer una vegada tingui les regnes del PP. Sobretot, des d’on fer-ho. Al més que presumible pròxim líder popular se li obren dues vies davant seu: mantenir-se al capdavant de la Xunta de Galícia i dividir-se el temps entre la presidència autonòmica i la del partit –cosa poc probable per l’alta exigència que demana el dia a dia de la formació–; o deixar la Xunta i anar a la Cambra alta com a senador per designació autonòmica i rivalitzar amb Pedro Sánchez en les dues sessions de control al Govern que es fan cada mes.

Aquesta segona opció guanya punts. El lideratge del partit obligaria Feijóo a instal·lar-se a Madrid i la seva presència al Senat seria molt més senzilla de compatibilitzar que la presidència de Galícia. La seva sortida de la Xunta portaria al cessament de tot el seu Govern, que es mantindria en funcions fins que fos investit un nou president que configuri el seu gabinet. L’actual vicepresident primer de la Xunta, Alfonso Rueda, està entre els que més possibilitats tenen de substituir Feijóo.

Ayuso, Monago i els futurs lideratges regionals

La vida orgànica del partit s’alça també entre els reptes que ha de superar Feijóo. En concret, apaivagar Isabel Díaz Ayuso i posar en marxa el congrés regional de Madrid que fa mesos que demana la presidenta autonòmica. Les reticències de Casado a fixar una data per a aquest procés i la seva negativa que Ayuso aconseguís la presidència del PP de Madrid van ser el germen de la batalla que ha viscut el partit aquests dies.

L’assumpte va estar present en les converses que la presidenta i el dirigent gallec van mantenir diumenge, quan tots dos van arribar a la conclusió que Casado havia d’abandonar el lideratge del PP. Ayuso li va dir a Feijóo que ella no es presentaria al congrés urgent, però li va recordar que ella continua esperant que el congrés del PP de Madrid se celebri al més aviat possible.

En l’horitzó hi ha també la convocatòria del congrés regional del PP d’Extremadura per elegir al recanvi de José Antonio Monago, si aquest no decideix tornar-se a presentar. El dirigent extremeny va anunciar dilluns passat que no posarà en marxa aquest procés fins que el partit «recuperi la normalitat». Al marge de la data, aquesta serà una de les primeres cites en les quals Feijóo haurà d’assenyalar els futurs lideratges de la formació.

¿Què s’ha de fer amb Vox a Castella i Lleó?

No tot seran desafiaments interns. El president de la Xunta haurà de fixar la posició del partit respecte a les aliances amb Vox davant la negociació per formar govern a Castella i Lleó. L’endemà de les eleccions del 13 de febrer, Casado va rebutjar un Executiu de coalició amb el partit ultra. Ayuso, per contra, es va mostrar favorable. Feijóo haurà de marcar, per tant, un rumb clar i obrir les portes a un pacte amb Vox o explorar altres vies que evitin que el partit ultra toqui poder. Si alguna cosa té guanyat el president de Galícia en aquest repte, és que el seu va ser un dels pocs territoris en els quals Vox no va entrar en el Parlament autonòmic.