Implosió a les files populars

Casado obre la transició al PP després de quedar-se sol

El líder del PP deixa via lliure a Feijóo perquè agafi les regnes després d’encaixar la dimissió fins i tot del seu secretari general

  • Totes les notícies sobre la crisi interna al PP i la petició de dimissió de Pablo Casado: última hora, en directe

Casado obre la transició al PP després de quedar-se sol
5
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El president del PP, Pablo Casado, va cedir aquest dimarts a la pressió interna i es va obrir a convocar un congrés extraordinari per elegir un nou líder del partit. Una junta directiva nacional que se celebrarà dimarts que ve, 1 de març, serà l’encarregada de debatre i votar aquesta proposta. El conclave es podrà organitzar, segons marquen els estatuts, a partir de l’1 d’abril. Alberto Núñez Feijóo, ara president de la Xunta de Galícia, serà probablement el que en reculli el testimoni.

Casado va viure aquest dimarts la seva jornada més dolorosa com a cap dels populars, amb una pressió total perquè dimitís. Cada hora que passava s’anava quedant més sol. A mitja tarda, va haver d’encaixar també la renúncia del seu secretari general, del seu escuder, Teodoro García Egea. «Deixo el càrrec, perquè es pugui donar la veu als afiliats [...] Deixo el càrrec per facilitar aquesta transició», va declarar a La Sexta.

Gairebé tots els barons, inclosos l’incondicional Fernando López-Miras (Múrcia), la majoria dels vicesecretaris del seu comitè de direcció i bona part dels diputats van anar abandonant el líder amb declaracions davant els mitjans o missatges a les xarxes socials. La demanda gairebé unànime era la urgent celebració del congrés per iniciar una nova etapa.

A tots els presidents regionals del partit, menys a Isabel Díaz Ayuso (que no ho és), els ha convocat a una reunió aquest dimecres a les vuit del vespre a Génova. García Egea creu que l’objectiu de Casado amb aquesta cita és negociar amb els barons «un full ruta d’estabilitat». Al matí, Casado haurà anat a la sessió de control, on té un torn de pregunta a Pedro Sánchez, com és habitual. El seu equip va dir dimarts a la nit que el farà. Té davant una altra jornada punyent.

La gestió del xoc amb la presidenta de la Comunitat de Madrid, que va acusar la direcció nacional d’espionatge i d’intentar fer-li xantatge, ha debilitat totalment, en menys d’una setmana, el lideratge del polític de Palència. El líder del PP va posar fi al seu enrocament després de veure el degoteig de desercions i sentir, una altra vegada, Feijóo demanant-li que reaccionés. «El que és clar és que així no podem seguir», va sentenciar Feijóo en un acte a Pontevedra. El president de la Xunta va dir que Casado havia de prendre «decisions», com ell mateix, va apuntar. Al seu estil gallec, però fent un passet més cada dia, Feijóo va obrir la porta a presentar-se al congrés extraordinari. El clamor perquè, aquesta vegada sí, es decideixi li arriba des de dins de la formació i també dels empresaris, segons va poder saber aquest diari.

Aquest procés intern pot ser un passeig triomfal per a ell després que, diumenge, Ayuso li assegurés que ella no s’hi postularà. «Tots som responsables d’aquesta situació. Hem d’estar-ne a l’altura i prendre decisions, jo entre aquests», va assegurar.

L’entesa entre Feijóo i Ayuso ha sigut fatal per a Casado. Després de conèixer-se aquesta aliança, avançada per EL PERIÓDICO dilluns al migdia, l’enfonsament del partit es va accelerar. Els diputats més matiners (Ana Belén Vázquez, Celso Delgado, Marta González i Javier Bas) van posar missatges a Twitter per manifestar el seu desig que Casado facilités el relleu.

Al migdia, José Luis Martínez-Almeida, alcalde de Madrid, va anunciar que havia presentat la seva dimissió com a portaveu nacional del partit perquè es volia centrar en l’ajuntament. Almeida ha sigut una víctima col·lateral del cos a cos entre Ayuso i Casado ja que, segons ‘El Mundo’, una empresa municipal va contactar amb uns detectius perquè investiguessin els draps bruts de la presidenta i de la seva família per encàrrec de la direcció nacional.

La representació nacional és un càrrec del comitè de direcció i aquesta no va ser l’única renúncia en aquest nucli dur. A part que uns quants (Ana Pastor, Elvira Rodríguez i Jaime de Olano) ja havien dit la vigília al màxim dirigent dels conservadors que havia de fer un pas enrere, hi va haver qui, com Almeida, va deixar els seus càrrecs. Ho van fer Andrea Levy, presidenta del comitè de drets i garanties, i Belén Hoyo, presidenta del comitè electoral. Aquesta última dimissió va ser especialment dolorosa per a Casado. Hoyo, amiga personal, va ser una de les persones que va acompanyar el dirigent a presentar els seus avals, el juny del 2018, per poder presentar-se a aquelles primàries.

El seu excap de gabinet

Ja a la tarda, les peticions de congrés urgent van arribar a la direcció del grup parlamentari, de la qual forma part Guillermo Mariscal. Aquest diputat, juntament amb sis més (Mario Garcés, Carlos Rojas, José Ignacio Echániz, Sandra Moneo, Adolfo Suárez Illana i Pablo Hispán) van firmar una carta en què també van exigir la destitució immediata de García Egea. Hispán va ser cap de gabinet de Casado durant dos anys.

Cap a les cinc de la tarda va arribar el retret a Twitter dels portaveus nomenats parlamentaris pel president: Cuca Gamarra (Congrés), Javier Maroto (Senat) i Dolors Montserrat (grup d’eurodiputats). Els tres van recordar en els seus missatges que ja li havien dit cara a cara que havia de posar data a un congrés extraordinari.

Al veure’s acorralat, Casado va desistir i el seu equip va enviar un breu comunicat anunciant que inclourà en l’ordre del dia de la junta directiva nacional la celebració d’aquest conclave urgent. La seva etapa com a líder del PP ha acabat després d’una cascada de males decisions que van tenir com a origen els seus dubtes sobre l’opció de donar més poder a Ayuso, que feia quatre mesos que li demanava una data per al congrés autonòmic del PP.

Notícies relacionades

Segons va explicar García Egea a la Sexta, a l’assabentar-se Casado i ell que el germà de la dirigent madrilenya, Tomás Díaz Ayuso, havia disfrutat de contractes a dit amb la Comunitat i havia guanyat «280.000 euros» en comissions, tenien l’obligació de denunciar la possible corrupció. «Arran d’aquest assumpte van començar les pressions per a la data del congrés», va denunciar a l’entrevista. La direcció nacional no ha aportat proves sobre aquesta presumpta il·legalitat. Segons fonts de la Puerta del Sol, no obstant, tot ha respost a «una campanya de difamació» de Génova per la «gelosia política» de Casado a Ayuso.

Els contractes ja estan en mans de la fiscalia i aquest assumpte tindrà el seu propi recorregut d’aquí a uns mesos. El de Casado al capdavant del PP, no obstant, sembla que ara ha arribat a la seva fi.