CRISI DEL PP

Un minut i 53 segons: Pablo Casado comença al Congrés el compte enrere de la seva dimissió

L’encara líder del Partit Popular s’ha acomiadat aquest dimecres dels diputats del PP. La seva última intervenció al Congrés ha sigut un retrat de la soledat en què ha viscut les últimes hores al capdavant del partit que li ha donat tot i que també li ha pres

7
Es llegeix en minuts

L’inici del final de Pablo Casado es pot mesurar espacialment i temporalment.

Sis esglaons i cinc metres és el que separa l’escó de l’encara líder del PP de la porta de l’hemicicle per la qual ha sortit aquest dimecres. És la distància que ha recorregut abans de la seva dimissió, que s’espera que sigui ben aviat.

Un minut i 53 segons és el que ha durat la seva última intervenció com a president del Partit Popular. El temps que ha tardat a acomiadar-se.

Després han passat deu segons terribles, epitafi solitari del seu lideratge.

La seqüència d’aquests deu segons es resumeix així:

  1. Casado diu a Cuca Gamarra, al seu costat, que se’n va.

  2. Casado s’aixeca i baixa els sis esglaons.

  3. Pablo Montesinos s’aixeca ràpid de l’escó, a la fila posterior, i se’n va corrent darrere seu.

La resta és un camí curt i amarg fins a la porta de sortida de l’hemicicle, al fons del palau, per on entra el grup del PP tant si governa com si està en l’oposició. Casado moltes vegades ha entrat per aquesta porta acompanyat per molta gent, fins i tot aquest dimecres ho ha fet al costat de Gamarra, Montesinos, Guillermo Mariscal (secretari general del grup parlamentari), Ana Beltrán (responsable d’Organització) i Antonio González Terol (responsable de Política Local). No hi era Teodoro García Egea. No obstant, cinc minuts després, aquest mateix tros, només uns quants passos, ho ha fet en soledat.

Massa matins de fúria hi ha hagut al Congrés aquesta legislatura. Aquest dimecres no n’ha sigut un. El portaveu del PNB, Aitor Esteban, ho ha retratat en un tuit. El silenci i el respecte han prevalgut. Per a un altre moment queda la reflexió sobre si en la política espanyola han de passar esdeveniments impactants, amb dosi de ‘thriller’ i fins i tot de certa crueltat, perquè imperi el sigil i l’escolta. Al grup del PP no hi ha hagut espai per a improperis excepte en el tram final per culpa de la intervenció de la ministraIone Belarra, que ha enumerat diversos casos de corrupció (alguns encara presumptes) que han afectat i afecten els populars. Ha molestat al grup del partit i ha deixat confosos els diputats del PSOE, que no han aplaudit la companya d’Unides Podem. Han reaccionat amb quietud.

El xoc del PP ha deixat en xoc la sessió de control d’aquest dimecres, estranyament anodina, celebrada entre rictus de respecte solemne i fàcils comparacions amb un funeral (polític). Pablo Casado havia registrat una pregunta sobre l’aliança amb ERC i EH Bildu, i com era d’esperar no ha pronunciat ni les sigles d’un ni les de l’altre. Ha esmentat de passada «els enemics d’Espanya», però ho ha fet per enaltir els valors de la Transició i les senyes d’identitat del seu partit, que per a ell són la llibertat, la lluita contra ETA i la creació d’ocupació.

I per acabar així: «Entenc la política des de la defensa dels més nobles principis i valors, des del respecte als adversaris i entrega als companys, i tot per servir Espanya i la causa de la llibertat [...] Pel futur que hem de construir tots junts».

El paper de Pedro Sánchez

Era relativament senzill el paper del president del Govern en el drama viscut aquest dimecres al Congrés. El càrrec obliga a una sèrie de cortesies i a polir les formes en extrem. El mandatari socialista, que des de la crisi migratòria amb el Marroc (maig del 2021) va decidir no tenir una interlocució fluida amb Casado, a qui ha acusat repetidament de deslleial, radical i negacionista, ha sigut respectuós, com era d’esperar. «Li desitjo el millor en el terreny personal». Així ha començat.

El president, sabedor que era una sessió de control inusual, ha protagonitzat vells trucs de diputat experimentat. El més clar ha sigut delegar en Casado el tancament del «duel» d’aquest dimecres. Ha consumit els seus dos minuts i mig en un sol discurs, en què, s’ha de comentar, ha procurat anar un pas més enllà de la cortesia, però sense incórrer en partidismes ni recursos graciosos d’estrateg.

Després de fer al·lusió a informacions i afirmacions de tertúlies, Sánchez ha vestit de solemnitat aquest anunci: «El Govern d’Espanya no avançarà les eleccions ni dissoldrà les Corts Generals. No ho farem. Per molt que s’han entossudit en el contrari, aquest és un Govern amb sentit d’Estat».

Ha afegit: «Les eleccions se celebraran quan correspongui i els partits aquí presents legítimament competirem per guanyar-les. Competirem partint dels nostres mèrits i no partint de les debilitats dels nostres adversaris. Així entenem el patriotisme democràtic».

No era necessari que el president digués això. Podria haver evitat aquest pla d’intencions i així deixar que el PP continués indagant en una hipòtesi que sí que havia agafat certa volada entre dirigents i càrrecs. Però ha tancat aquesta finestra, i així, ha transmès al seu principal rival polític i electoral, ja que mentre no es demostri el contrari aquests continuen sent els populars, que té temps per rearmar-se i reorganitzar-se, i de passada, instal·lar l’assossec en el dia a dia polític. Dos anys, en política, són un món, un univers, un sistema solar.

Del conat d’aplaudiment al minut llarg d’aplaudiments

Sánchez ha estat una bona estona en la sessió de control, gairebé una hora. L’agenda l’hi ha permès. Ha assistit a una successió de debats entre desganats i tècnics, excepte certes llicències de Vox, com la de Ricardo Chamorro, de Vox, que ha caracteritzat així la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz: «Ministra antisocial i de l’esquerra divina».

Però per molt que els representants de Vox cridessin, i algun ha cridat, el focus no s’ha girat cap a ells. El focu ha començat al grup del PP i d’aquí no s’ha mogut. Un uixer de la Cambra, encarregat de custodiar aquest dimecres la tribuna de premsa, situada a la zona alta de l’hemicicle, a prop dels trets de Tejero un 23 de febrer del 1981, ho tenia claríssim des d’abans de les 9.00 hores. Després d’informar els periodistes que ja no hi cabien que la zona de davant també estava oberta a la premsa, reconeixia després: «Però és veritat que avui la perspectiva bona és aquesta». Ho ha sigut. Es pot veure tot el grup del PP.

Ni tan sols les mascaretes han dissimulat el clima emocional dels diputats del PP. Jaime de Olano, vicesecretari sectorial, amic de Casado des de fa anys, esperava al seu escó sense parlar amb ningú, mirada perduda. A poc a poc han anat poblant-se els escons. El líder ha arribat tot just trenta segons abans de les 9.00 h. Mario Garcés, que aquest dimarts va firmar un paper amb altres diputats per demanar la destitució de Teodoro García Egea, ha aplaudit dues vegades. Ningú l’ha seguit. Ningú. S’ha quedat tallat. Ha criticat la passivitat a alguns companys, però no li han fet cas.

Després, quan Casado ha acabat el discurs de gairebé dos minuts, Gamarra s’ha aixecat per aplaudir-lo. Tot el grup ho ha fet. El conat de Garcés s’ha convertit en un aplaudiment llarg dos minuts després. L’encara president del PP s’ha tret la mascareta per aixecar-se i donar les gràcies. L’escena ha generat i continuarà generant interpretacions nombroses. El que no suscitarà gaire exegesi és el camí que Casado ha seguit després que acabés Sánchez. Hauria pogut triar parlar, ja que li restaven 37 segons, però no. Ha decidit baixar sis esglaons, sortir de l’hemicicle i, potser, no tornar. Almenys com a màxim responsable del Partit Popular i dels seus 88 diputats. Quan Ana Beltrán i Antonio González Terol han sortit a acompanyar Casado, ja en fuga, era tard.

El crit del diputat d’Ignacio Gil Lázaro

Inés Arrimadas ha desitjat sort a Casado. Cuca Gamarra, que ha preguntat aquest dimecres a Nadia Calviño per la situació dels autònoms, ha expressat agraïment al líder que previsiblement no tindrà més a l’escó contigu. No hi ha hagut gaires més referències, almenys a l’hemicicle.

Una ha sigut indirecta, però no per això sigil·losa. El diputat Ignacio Gil Lázaro, que en el seu duel oratoriopolític amb el ministre Félix Bolaños ha protestat per la influència d’Unides Podem en el Govern, ha acabat la seva al·locució amb un «Avui només queda ferm i dret Vox per impedir-ho». Impedir la continuïtat de l’Executiu de Sánchez.

El ministre ha contestat amb un missatge al PP: «Espero que la nova direcció del PP vegi el que veiem tots: que Vox és un perill per a la democràcia».

Notícies relacionades

Òbviament, ja hi ha els qui pensen en els debats que vindran.

El lideratge de Pablo Casado, si no és història encara, d’aquí pocs dies ho serà. Aquest dimecres ha començat el camí cap al seu futur personal. Un camí que ha començat baixant sis esglaons. Que ha durat gairebé dos minuts.