Falten 48 hores per a la votació al Congrés

El Govern intensifica els contactes per salvar in extremis la reforma laboral

  • Treball i el PSOE redoblen la pressió sobre ERC i el PNB, per ara sense èxit, perquè les dues formacions no surten de la seva posició

  • Les formacions petites, de què depèn l’èxit del pla b pel qual aposta el PSOE, guarden les seves cartes fins a l’últim minut

El Govern intensifica els contactes per salvar in extremis la reforma laboral

EFE / JORGE ZAPATA

6
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La reforma laboral continua penjant d’un fil. Primíssim. A 48 hores que el ple del Congrés discuteixi i voti el reial decret llei, res està clar. Ni tan sols és segur que sigui ratificada, tot i que el Govern manté l’optimisme. Però el gran dubte per aclarir continua sent un: amb qui. Quins suports salvaran l’Executiu de la foguera, quins partits el rescataran d’un naufragi que, si s’acaba consumant, seria un duríssim cop per al bipartit passat ja l’equador de la legislatura. De moment, tot apunta que té més opcions de tirar endavant el pla b, que no desdenyen els socialistes i rebutja Unides Podem. És a dir, una victòria per la mínima amb l’ajuda de Ciutadans, el PDECat i una constel·lació de partits petits i amb el rebuig d’ERC i el PNB. Però la pressió de l’Executiu sobre tots dos no s’atura. Les negociacions segueixen i ningú, ni tan sols les formacions minoritàries de què pot dependre la votació de dijous, mostra del tot les seves cartes.

Tot se sabrà, segurament, a última hora, com correspon amb una votació que tots els actors assumeixen com a crucial i que, si es decideix per la dreta, de forma adversa a com volen els morats, podria desencadenar una tensió més gran dins la coalició. Des de l’Executiu asseguren que els contactes s’estan intensificant per lligar cada vot. En totes les direccions. Per part de Treball, però també del PSOE.

La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, s’ha centrat a intentar convèncer els socis d’investidura; els socialistes, també, però han ampliat el ventall cap a altres partits, i no rebutgen que la reforma tiri endavant amb els nou diputats de Cs, tot i que està pendent la trucada per ratificar el seu vot per part del ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que encara no s’ha produït. La formació taronja no vol negociar amb el Govern, només posa com a condició per al seu suport que no hi hagi cap canvi en el text acordat amb la patronal i els sindicats, que és just el que vol Pedro Sánchez: que el decret sigui simplement convalidat pel Congrés, sense que es tramiti després com a projecte de llei.

El president no vol esmenes ni canvis, perquè tem que els empresaris, que s’han deixat molts pèls a la gatera durant aquests mesos de dures negociacions, se n’apartin. El PSOE, de fet, es prodiga en gestos cap a ells. Aquest dilluns, Bolaños va entregar el pla anual normatiu al cap de la CEOE, Antonio Garamendi, a la seva seu, i aquest dimarts el cap de la patronal volarà amb l’avió de Sánchez rumb a Emirats Àrabs Units, país que acull l’Expo Universal i que celebra el Dia d’Espanya el 2 de febrer. «Cada coma està treballada. Això és el que hi ha», insistia Garamendi aquest dilluns. Bolaños complimentarà per la seva banda també aquest dimarts els líders de CCOO i UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez, als seus respectius quarters generals.

Reforma «fluixa»

Bildu sí que és fora de l’equació, però el Govern es resisteix a perdre ERC i el PNB. No obstant, continua sense haver-hi avenços. En l’Executiu s’insisteix que els republicans tenen «difícil» explicar el seu vot contrari, ja que la seva base social es nodreix de simpatitzants i afiliats a CCOO i la UGT, que els han pregat que recolzin el text tal com està.

ERC continua amb la seva voluntat de negociar el text. I, sobretot, fent bandera del veto del Govern central a fer-ho. Perquè una cosa és que la reforma de Díaz sigui «fluixa», que segons els republicans ho és, i, l’altra, que «el que es pacta en un despatx amb la CEOE no es pugui tocar a la seu de la sobirania popular, precisament, per no molestar la patronal». «El primer que falta són continguts. No hi ha referències als salaris de tramitació ni a les subcontractacions. Els vam passar també un redactat concret que afectava la negociació col·lectiva a Catalunya i per als eros vam plantejar la recuperació de l’autorització administrativa, no un informe d’Inspecció de Treball de la Seguretat Social», insisteixen fonts de la cúpula republicana, que afegeixen que continuen defensant la tramitació com a projecte de llei i, com a «garanties», esmenes «redactades i firmades pels tres partits i que es facin públiques abans de la votació».

A més, ERC veu contradictori que la majoria d’esquerres que recolza Sánchez se n’hagués d’assabentar «per la premsa» del pacte a què van arribar centrals sindicals, empresaris i Govern.

Si no hi ha cap negociació, sobre els aspectes que ERC vol «millorar», els republicans votaran no. Els contactes amb Treball continuen, però el PSOE ja ha advertit Díaz que no acceptarà qualsevol canvi en el marc laboral, tot i que quedi fora del decret llei sotmès a convalidació, que no tingui la benedicció de la patronal i els sindicats.

Dues pressions diferents

També hi ha contactes amb el PSOE. El passat 24 de gener, i com va avançar ‘El País’, els ministres Félix Bolaños i María Jesús Montero, més la número dos socialista, Adriana Lastra, i el portaveu en el Congrés, Héctor Gómez, es van reunir telemàticament amb la delegació d’ERC, formada per Marta Vilalta, Gabriel Rufián i Josep Maria Jové. Sense avenços sobre la reforma.

La negociació amb ERC, asseguren des de Treball, es mantindrà «fins al final». «S’exhauriran totes les vies», insisteixen. El mateix amb el PNB, que exigeix la prelació dels convenis autonòmics. Aquest dilluns, el president de l’EBB, Andoni Ortuzar, es va trobar amb els representants sindicals d’ELA, LAB i ESK, centrals crítiques amb la reforma, i els va ratificar la condició que imposen al Govern.

Si ERC i el PNB no es mouen del no, el PSOE i Unides Podem hauran de saltar un mur en el Congrés de 173 nos amb, almenys, 174 sís i dues abstencions. Coalició Canària (1), Nova Canàries (1), Partit Regionalista de Cantàbria (1) són ja en el sí, igual com Terol Existeix (1), que va confirmar aquest dilluns a la nit el seu suport. No obstant, formacions com el PDECat (4 diputats), Més País (2), Compromís (1) o UPN (2) mantenen el suspens i es debaten entre el sí i l’abstenció. Alguns aguantaran fins dimecres per prendre una decisió, en funció de com flueixin les converses o, en el cas dels foralistes navarresos, de com inclini la balança l’Executiu, segons van indicar fonts de la formació.

Notícies relacionades

El PSOE continua apel·lant a tots els grups –ho va fer aquest dilluns de nou el portaveu de l’executiva, Felipe Sicilia, des de Ferraz, i també Bolaños–, tot i que en privat insisteix que l’única porta és aquesta, la de Cs, perquè sobre ERC pesa «la seva pressió de competir amb Yolanda pel mateix electorat a Catalunya» i sobre el PNB «la pressió d’ELA i LAB».

La partida continua, sense que per ara els recolzaments estiguin garantits. Fins a l’últim alè.