L’endimoniada legislatura

¿Qui votarà què en la reforma laboral i per què ho faran?

  • La via de Ciutadans necessita del ‘sí’ de fins a quatre formacions diferents que encara estan negociant amb el Govern

¿Qui votarà què en la reforma laboral i per què ho faran?

José Luís Roca

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El Govern de coalició està suant la cansalada per aprovar la reforma laboral. Des que va arrencar la legislatura, poques votacions li han costat tant a l’Executiu de coalició. El bloc de la investidura, els anomenats socis prioritaris del Govern, ERC, PNB i EH Bildu votaran ‘no’ el pròxim 3 de febrer al Congrés. Tret de sorpreses d’última hora. I la vista està posada en Ciutadans i alguns partits minoritaris. Els taronges no havien tornat a ser necessaris per a l’Executiu des que van salvar diverses pròrrogues de l’estat d’alarma al començament de la pandèmia. Sembla que tornen els temps de l’aritmètica variable.

A favor

La reforma laboral compta, de moment, amb 167 ‘sís’, dels 176 necessaris per sortir aprovada. El PSOE (120 diputats) i Unides Podem (34) fa un mes que estan intentant arribar a la xifra que tregui de la zona de perill l’acord que van conjuminar amb patronal i sindicats. Davant el rebuig dels seus socis habituals, l’ala socialista del Govern ha explorat altres vies i ha començat a llaurar un camí.

Els 9 diputats de Ciutadans votaran a favor de la reforma sempre que no es toqui ni una coma. Com exigeix la CEOE. Els taronges creuen que la norma és «poc ambiciosa», però admeten que «mira de potenciar l’ocupació i resoldre els problemes existents» i que és fruit del diàleg social. A més, asseguren que el seu ‘sí’ pot evitar que ERC o Bildu «fiquin les seves mans» en el text.

Coalició Canària manté un discurs similar. Creuen que la reforma «queda curta», però que cal respectar els acords entre patronal i sindicats. I el líder del Partit Regionalista de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, assegura que «sent com és de difícil a Espanya arribar a un acord, si s’hi arriba entre els afectats, què més vols». Terol Existeix està en la mateixa línia. Nova Canàries, més pròxim al PSOE, aplaudeix que la norma ataqui la temporalitat, un problema endèmic del mercat laboral a les illes.

En contra

En el ‘no’ s’acumulen 172 diputats. El PP (89 escons) està en contra de la reforma. La raó és simple: deroga parts de la normativa que va aprovar l’expresident del Govern, Mariano Rajoy, el 2012. El rebuig de la norma ha portat els conservadors a enfrontar-se amb la CEOE, però afirmen que el pacte seria perjudicial per al mercat laboral. Vox (52) considera l’acord «un acte de propaganda massiva» i una «burla» del Govern, la patronal i els sindicats. Tot i així, no han detallat amb què estan en desacord ni possibles alternatives.

ERC (13), EH Bildu (5), la CUP (2) i el BNG (1) van presentar dijous passat una declaració conjunta contra la reforma. Consideren que és «insuficient» i només recolzarien la norma si l’Executiu accepta tramitar-la com a projecte de llei per introduir-hi modificacions. El PSOE s’hi nega. Entre les seves demandes hi ha augmentar la indemnització per acomiadament, recuperar l’autorització administrativa per als ero o la prioritat dels convenis autonòmics sobre els estatals. En aquest últim punt està també d’acord el PNB (6), que lamenta profundament que el Govern no vulgui canviar una coma de l’acord. Moltes d’aquestes exigències les comparteix Junts (4), que tampoc donarà el seu ‘sí’ a la reforma.

En dubte

La clau és al bloc dels indecisos. PDECat, amb 4 diputats, Més País (2), Compromís (1) i UPN (2) encara no tenen decidit el seu sentit del vot, tot i que tots ells han expressat la seva predisposició a no deixar caure la reforma laboral. Els postconvergents catalans continuen en negociacions amb el Govern amb la intenció de fer valer els seus quatre ‘sís’.

Notícies relacionades

Més País i Compromís també estan en converses amb l’Executiu. Íñigo Errejón va afirmar que la reforma laboral «és bona i pot ser millor». Li agradaria introduir canvis, però això no el portarà a votar en contra de la norma. El portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, coincideix amb Errejón i parla també d’una possible entesa per impulsar mesures legislatives de futur que complementin el text actual.

Aquest grup el completen els dos diputats d’Unió del Poble Navarrès. El Govern està en converses amb aquesta formació, pròxima al PP, per atraure’ls al ‘sí’. De moment, la direcció del partit va donar llibertat de vot als seus diputats en al Parlament navarrès davant d’una proposició no de llei sobre la reforma laboral. La suma d’aquests nou diputats permetria a l’Executiu assolir els 176 ‘sís’, la majoria absoluta.