Al Congrés

ERC i Bildu es mantenen en el ‘no’ a la reforma laboral i demanen obrir una negociació amb el Govern espanyol

ERC i Bildu es mantenen en el ‘no’ a la reforma laboral i demanen obrir una negociació amb el Govern espanyol

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

ERC, EH Bildu, la CUP i el BNG votaran ‘no’ a la reforma laboral en la votació del 3 de febrer. Almenys, de moment. Les quatre formacions han insistit aquest dijous en què l’acord entre sindicats i patronal és «insuficient» i demanen al Govern «obrir un procés de diàleg i negociació a fi d’arribar a un acord que permeti acordar una reforma laboral ambiciosa». Una vegada més, han exposat les seves condicions a canvi del seu ‘sí’ i han avisat el PSOE i Unides Podem que només d’aquesta manera aconseguiran una «àmplia majoria al Congrés».

Aquestes formacions portaven des del 31 de desembre, pocs dies després que l’Executiu aprovés la reforma laboral, preparant un front comú per pressionar el Govern per fer canvis en la normativa, com va informar El Periódico de España.

Descartar Cs

La declaració conjunta de les tres formacions arriba un dia després que la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, viatgés a Barcelona per protagonitzar diferents actes amb els sindicats CCOO i UGT i augmentar la pressió sobre ERC. A més, la líder d’Unides Podem es va citar a la nit amb el conseller d’Empresa i TreballRoger Torrent. La trobada, al principi, va ser per «intercanviar opinions» i no per buscar un possible acord que desencallés les negociacions.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, que fa dues setmanes va sopar amb Díaz a Madrid després de pronunciar una conferència en el Club Siglo XXI, ja va advertir llavors que era «molt difícil» que ERC donés suport a la reforma laboral, ja que el que voldria el seu partit és la «derogació de les reformes laborals del 2010 i 2012», i el que es planteja ara, en canvi, només són «elements parcials que s’han modificat».

Notícies relacionades

Malgrat la reticència dels socis habituals del Govern a donar el seu ‘sí’ a l’acord de patronal i sindicats si no es produeixen canvis, Díaz es va mostrar ahir convençuda que al final la reforma s’aprovarà amb les formacions progressistes. En una entrevista a la cadena SER va descartar qualsevol escenari en què el Govern aconsegueixi la majoria necessària recolzant-se en Cs «perquè aquesta entrada expulsa forces d’esquerres». «No dona la suma de cap manera amb Ciutadans», va sentenciar la vicepresidenta.

«Aquesta norma canvia el paradigma de les relacions laborals al nostre país. És molt difícil dir que no», va apuntar la ministra de Treball en la línia habitual de pressió als seus socis. Segons va dir, «qui hi voti en contra ho ha d’explicar als seus treballadors, i és molt difícil explicar-ho».