Al Govern

ERC torna a allargar la mà per negociar «millores» en la reforma laboral

  • Els republicans s’ofereixen a treballar amb l’Executiu i els sindicats si la norma es tramita com un projecte de llei

ERC torna a allargar la mà per negociar «millores» en la reforma laboral

JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
EFE
El Periódico

La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va tornar aquest dissabte a allargar la mà al Govern per negociar «millores» en la reforma laboral, perquè creu que encara «hi ha marge, si es tramita com a projecte de llei al Congrés». En una visita a Lleida, Vilalta va advertir que, tal com és ara el projecte de reforma, ERC considera que «queda curta» i s’oposarà a la seva convalidació a les Corts, tot i que es va oferir de nou a «negociar».

El partit, va afirmar, proposa «treballar conjuntament amb els sindicats» per «arribar molt més enllà» en qüestions de «blindatge de drets laborals» i de competències de la Generalitat. No obstant, va lamentar Vilalta, el Govern de moment «es queda immòbil» davant aquests oferiments i «no vol entrar a negociar ni moure una coma».

«Encara estem a temps per fer passos més enllà», va assegurar Vilalta, l’endemà que CCOO i UGT demanessin el vot favorable de tots els partits a la reforma laboral, especialment dels d’esquerra, a qui van instar a no fer «el tonto», ja que el seu ‘no’ significaria la ruptura del bloc d’investidura.

Els republicans catalans van fer aquest dijous front comú amb EH Bildu, la CUP i el BNG contra l’acord del Govern, patronal i sindicats. Tret que l’Executiu s’obri a modificar el text, el pròxim 3 de febrer votaran que no. Els quatre partits van presentar al Congrés una declaració per criticar que l’acord resulta «insuficient». «Mostrem la nostra absoluta i sincera voluntat per obrir un procés de diàleg i negociació amb el Govern i les forces que el componen, per tal d’arribar a un acord que permeti aprovar una reforma laboral ambiciosa», van sentenciar.

El PSOE, amb l’alternativa de Ciutadans i els partits minoritaris al cap, no està per la feina de fer cap canvi. Tot i així, la vicepresidenta segona del Govern i ministra de Treball, Yolanda Díaz, no es dona per vençuda i continuarà negociant fins a l’últim minut amb els republicans catalans. «No sé si a Catalunya saben que mai m’aixeco de la taula. És a dir, que esgotaré la negociació», va apuntar després de visitar la seu central de Seat a Martorell.

Notícies relacionades

El ‘no’ d’ERC es fonamenta en el fons i es fa irreversible en les formes. Perquè si el Govern s’obrís a negociar, tal com se li reclama, segur que obriria una mínima disparitat de criteris interns sobre la conveniència o no d’acceptar el negociat. Però sense asseure’s a abordar els temes clau de la reforma, com la primacia dels convenis col·lectius catalans i que la Generalitat sigui l’última autoritat sobre els eros a Catalunya, no hi ha cas.

Els republicans reclamen al Govern derogar alguns dels aspectes de l’herència del PP que no toca l’acord aconseguit amb patronal i sindicats. «Si Sánchez aprova la reforma laboral amb PP o Cs, el pacte d’investidura amb ERC quedarà tocat», va advertir Marta Rovira, secretària general del partit, en una entrevista a aquest diari.