La negociació dels pressupostos catalans

Junts, sobre la CUP: «S’ha acabat»

  • La formació de l’expresident Puigdemont esclata contra els anticapitalistes malgrat mantenir formalment el diàleg

  • JxCat endossa a ERC i a Aragonès la responsabilitat d’un possible fracàs i veu viable un pla b amb el PSC

A1-119581345.jpg

A1-119581345.jpg / ACN

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

La versió oficial, a falta de les reunions decisives amb la CUP, és que tant ERC com JxCat continuen confiant en la negociació amb els anticapitalistes, tot i que aquests pretenguin d’entrada tombar els primers pressupostos del nou Govern. Però sota la versió oficial hi ha una opinió contundent a Junts: «Amb la CUP cal punxar la pilota, donar el partit per finalitzat i tancar el parc infantil».

L’opinió de membres del grup parlamentari de JxCat i de membres del Govern és la següent: és Esquerra qui ha de respondre pel pacte firmat amb els cupaires. Pacte que es va segellar molt abans que Esquerra i Junts es posessin d’acord per governar junts, i que, per tant, va irritar els seguidors de Carles Puigdemont. Una irritació similar a la que va patir Junts pel Sí i, en especial, Artur Mas quan la CUP el va enviar «a la paperera de la història» i va obligar a buscar un president alternatiu el 2015.

Els encàrrecs a ERC

Amb aquests precedents, el criteri de Junts, tal com va apuntar EL PERIÓDICO, passa per no tenir cap objecció en negociar amb els socialistes catalans els comptes, davant la CUP que «en la primera corba deixen a la cuneta» els seus socis. «Cal deixar fora d’una vegada la CUP», insisteixen aquestes veus, entre les quals sobresurten –lògicament– les del sector més liberal de Junts. Però aquest criteri és compartit àmpliament. «Clarament no volem països iguals, el nostre model de país és diferent», constaten en el grup parlamentari.

El missatge exterior és molt més prudent. La portaveu parlamentària, Mònica Sales, en una mesurada compareixença, ha assegurat que la CUP continua sent «la prioritat», però ha llançat algun missatge preventiu per si es desmunta la majoria independentista de la investidura: «La part que vam firmar nosaltres sobre pressupostos l’hem complert, ara hem de veure com [ERC i CUP] preserven aquest acord previ al que van fer amb nosaltres, per tirar endavant els pressupostos».

Assenyalant el president

Notícies relacionades

Sales ha reiterat el missatge que aquest dilluns ja va enviar la portaveu del partit, Elsa Artadi: el president Pere Aragonès ha d’assumir «el seu rol i el lideratge per tirar endavant els pressupostos». El missatge en privat és que si la CUP consuma el seu veto als comptes, no farà falta esperar dos anys a celebrar una qüestió de confiança al president –com van pactar ERC i els anticapitalistes– perquè la confiança ja s’haurà dirimit i perdut ara mateix, tan sols uns mesos després de la investidura.

La visió a Junts favorable a desenganxar-se de la dependència de la CUP té diverses motivacions. Una, la ideològica. Són molts els que en el partit de Puigdemont veuen proximitats lògiques amb els socialistes en projectes estratègics. Sense anar més lluny, l’ampliació de l’aeroport de Barcelona. Una altra motivació és la tàctica: això deixaria Esquerra al terreny més allunyat del centre del tauler, més aviat arraconat o dependent de la CUP o els comuns, amb els quals Junts manté una distància política enorme.