Els comptes catalans

Junts adverteix que no hi haurà més concessions a la CUP en els pressupostos

  • Els puigdemontistes asseveren que en cap cas acceptaran una pujada d’impostos en els trams alts de l’IRPF

Junts adverteix que no hi haurà més concessions a la CUP en els pressupostos

ACN

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Fins aquí podem arribar. Més, no. Aquest és el nítid missatge que llancen els membres de Junts en el Govern davant l’última oferta a la CUP per aconseguir el suport anticapitalista als pressupostos de la Generalitat del 2022. JxCat, que ha mostrat el seu exprés suport en diverses ocasions tant als Jocs Olímpics d’Hivern com a la inversió privada Hard Rock a Vilaseca i Salou, afirma que no hi ha hagut grans cessions als cupaires en els dos projectes, però alerta que Junts ja es va empassar un gripau –la no ampliació de l’aeroport de Barcelona– i no està disposada a anar més enllà. Mentrestant, ERC afirma que el cost polític major de les cessions és de JxCat i continua confiant en l’acord amb els anticapitalistes. La CUP, en ple debat aquest cap de setmana sobre el futur de les negociacions i una possible esmena a la totalitat, assegura que decidirà sense atendre pressions.

Sobre el Hard Rock, els puigdemontistes han expressat públicament, via Albert Batet, el seu suport. I el sector liberal de la formació també aplaudeix la iniciativa. Per això, ara afirmen que res s’ha aturat, sinó que s’ha fet un gest tècnic: el Govern no té previst invertir res en el projecte, tan sols avançar 120 milions. Una xifra que es retira del projecte de pressupostos per llançar una picada d’ullet a la CUP. Però els anticapitalistes s’han adonat d’això: són coneixedors que el projecte es manté, així com la voluntat d’adquirir els terrenys.

Regat entre socis

En el ja clàssic regat entre socis, Junts endossa a ERC la decisió dels anteriors consellers d’Economia, Oriol Junqueras i Pere Aragonès, de tirar endavant l’aprovació inicial del projecte i la compravenda de 120 milions –que es recuperaran quan l’empresa pagui aquesta mateixa quantitat– pels terrenys. Els republicans recorden que BCN World és un projecte ‘made in Convergència’, nascut després de perdre davant Madrid la inversió del que es va donar a conèixer com Eurovegas, i que va ser Junqueras qui va rebaixar l’abast del projecte, sobretot les llicències de joc. I afegeixen que fa tot just un any que van reclamar la compareixença parlamentària del llavors conseller de Territori, Damià Calvet, precisament per discrepàncies amb el projecte.

En relació amb els Jocs Olímpics, JxCat és categòrica en privat: continua defensant que se celebrin sense dubtar-ho. O sigui que l’oferta a la CUP no és tal, sinó que es tracta de complir l’acordat en el Govern: una consulta prèvia per a la qual destinaran 800.000 euros. Fa tan sols 43 dies, el PSC va tirar endavant amb el suport de Junts una resolució per impulsar la candidatura «amb el lideratge de la Generalitat». Els postconvergents, a més, van rebutjar la proposta dels comuns d’un referèndum en tots els municipis que puguin ser seu o subseu olímpica. Proposta que ERC va avalar. Ara Junts assegura que atendrà el resultat de la consulta. ERC, per la seva banda, veu el projecte sense entusiasme, però, alhora, vol evitar enemistar-se amb el territori, així que també obeirà el que dictin les urnes.

Les divergències de fons

Notícies relacionades

El debat polític de fons en tota la negociació és el següent: Junts es desmarca de les conseqüències d’un veto de la CUP, al·legant que va ser ERC qui va pactar amb els cupaires per a la investidura, al marge de JxCat. Els puigdemontistes asseguren que en cap manera acceptaran cedir més i mai de la vida avalaran apujar impostos a les rendes altes com exigeix la CUP. És una línia vermella.

El que insinua Junts és que un no acord amb els anticapitalistes és un fracàs d’Esquerra que deixaria en paper mullat la qüestió de confiança prevista per a d’aquí dos anys perquè aquesta ja s’hauria produït ara i amb resultat negatiu. JxCat no pateix per la legislatura perquè –com ha demostrat amb els pactes amb el PSC– poden aprovar-se els comptes i les principals mesures amb una geometria variable de suports.